Другие статьи

Знакомство с незнакомыми людьми
Знакомство с незнакомыми людьми
Сколько тысяч паломников, богомольцев, туристов, и просто любителей искусства ежедневно посещают Свято-Успенскую Почаевскую лавру


Чем опасны колдуны
Чем опасны колдуны и экстрасенсы (Узнаем правду о ясновидящих, потомственных целителях и колдунах)
Когда исчезает вера, то ее место занимает суеверие. Человеческая душа в этом отношении не терпит пустоты
Старец Паисий Святогорец:«Не дадите святая псом»
Старец Паисий Святогорец:«Не дадите святая псом»
Когда люди дают вам одежду больных, чтобы приложить ее для освящения к святым мощам, то смотрите внимательно, чтобы это были только маечки, а не другое нижнее белье


Самые распространенные ошибки миссионеров
Самые распространенные ошибки миссионеров
Существует несколько довольно распространенных ошибок в практической деятельности миссионера. Здесь приводятся лишь некоторые из них.
святкування памʼяті преподобного Іова Почаївського
Урочисте святкування памʼяті преподобного Іова Почаївського
10 листопада Православна Церква урочисто відзначає памʼять преподобного Іова Почаївського. Почаївська Духовна Семінарії особливо святкує цей день

современный миссионер
Каким должен быть современный миссионер
«Все члены Церкви, как Тела Христова, призваны быть миссионерами в широком смысле слова и нести общецерковное апостольское служение. Поэтому каждый православный христианин обязан осознавать возложенную на него ответственность свидетельства.


Мысли о добре и зле
Мысли о добре и зле
Когда человек поворачивается лицом к Богу, все пути его ведут к Богу. Когда человек отворачивается от Бога, все пути ведут его к погибели. Кто полностью отрекается от Бога...


экскурсоводы Почаевской Лавры?
Кто же они экскурсоводы Почаевской Лавры?
Нести послушание экскурсовода – является одним из лучших послушаний воспитанников Почаевской Духовной Семинарии. Наверное, каждый из нас после тяжелой рабочей недели, учебы, на выходные спешит куда-то поехать в поселок к родственникам или друзьям, или же побывать в каком-то монастыре, чтобы хоть на два дня но отдохнуть после тяжелых будней.


Методика диспута с сектантами
Методика диспута с сектантами
Людям, желающим отстоять православие от нападок сектантов, можно предложить использовать следующие советы

Пам'ять Преподобного Іова Почаївського

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 "Возсия благолепною красотою мретвенное тело твое преподобне. Еже бо в жытии твоем, постом и трудами сокрушал еси, тоежде Господь, по успении твоем, нетлением и благоуханием прослави!"- Такими величними словами, прославляє в акафисті Свята Церква Преподобного Іова Почаївського, знайдення чесних мощей якого і ми з вами сьогодні святкуємо.

  Вже більше 350 років пройшло з того часу як відійшов до Бога ігумен Почаївський Іов . Це була людина яка з раннього дитинства до смерті, і взагалі кожну мить свого життя посвятила Богу . Людина, для якої молитва і подвиги були постійною справою. Ті подвиги цього святого які нам відомі, вони нас надзвичайно вражають. А скільки ще нам не відомо про цього святого подвижника?! Ми можемо тільки частково відчути ту святість, та смирення, ту благодать, коли прикладаємося до святих мощей його, а також коли буваємо в пещерці преподобного, освяченій багатодневними молитовними стояннями. Святий Іов Почаївський прожив рівно 100 років, 100 років непристанної молитви і трудів. Після погребіння святе тіло пробуло в землі 7 років і 9 місяців. Часто люди і монахи бачили неприроднє сяйво яке виходило від могили. Також тричі в сонному видінні являється преподобний Іов Київському митрополиту Діонісію, який після видіння приходить в Почаїв і знаходить повність нетлінне тіло преподобного. З того часу і до тепер нетлінне і благоуханне тіло святого істочає безліч чудес і явлінь ; всі люди які зі справжньою вірою, без сумніву просять преподобного перед його святими мощами неодмінно отримують допомогу.

 Чи ніколи ми не задавалися запитанням: для чого прославляє Бог тіла святих Своїх угодників і знаменує їх нетлінням і чудесами?! Святий Іоан Златоуст нам чітко дає відповідь на таке запитання. Він каже : « Бог для того дає нам тіла святих, щоб ми мали надійний притулок і захист проти злиднів які нас оточують. Тому, хто в печалі чи хворобі, чи в іншому мирському нещасті, чи в безодні гріховній – йдіть до мощей і отримуйте допомогу і велику радість». Господу було завгодно щоб за труди, подвиги і страждання , які Його угодники понесли ради Господа , вони отримали винагороду; не тільки їхні душі на небі, де вони блаженствують і моляться за нас, а й на землі їхні тіла почиталися, славилися і звеличувалися між вірними. Посудина, в якій довгий час зберігається пахуча рідина , пронизується цим запахом. Так і подібно тіло Іова Почаївського і інших святих, будучи «храмами Святого Духа» як говориться в Святому Письмі , пронизені силою і благодаттю Христовою і очищенні від гріха, вони силою Божою і по смерті зберігаються від тління , так як тління і смерть це наслідки гріха.

 Деякі люди вважають основною критерію святості – нетління тіла. Але є багато святих від яких залишилося тільки трохи кісток і порох, але і ці останки високо ціняться і почитаються між християнами так само ,як і повністю нетлінні тіла. Наприклад від преподобного Серафима Саровського залишилися тільки кості, а не повністю нетлінне тіло, так як в преподобного Іова. Але про велику святість святого Серафима ніхто навіть і не сумнівається, він дуже великий святий , такий як і преподобний Іов, просто така воля Божа. І взагалі за святість життя Господь не обіцяє нетлінність тіла, а обіцяє вічне життя в царстві небесному.

 Не саме тіло чи останки святих мають якусь чудодійну магічну силу. Ні! Це Божа благодать, яку стяжав за все життя цей святий, його молитви, вони подають зцілення тим, хто з вірою просить про допомогу. Будемо боятися навіть слухати сектантів, які говорять що ніби ми православні християни поклоняємося мертвецям. У Бога немає мертвих , у нього всі живі , як говориться у Святому Письмі. Ми поклоняємося живим ходатаям за нас перед Господом. Їхні душі біля престолу Божого, а тіла у нас на землі. І так само говорить святий Іоан Златоуст: «Бог розділив з нами святих, Сам взяв їхні душі, а нам дарував тіла». А так як душа і тіло це одне ціле , то ми не можемо прославляти і кланятися розділяючи, тільки душу, а славим і тіло.

 Тому будемо, дорогі браття і сестри , і ми приходити до мощей преподобного Іова Почаївського і будемо просити його молитовного заступлення і покрову, а головне – про вічне спасіння. Будемо благоговійно почитаючи , поклонятися його нетлінному тілу, поклоняючись разом з тим і Святому Духу , Який в них перебуває. І не залишить нас Преподобний своєї допомоги, а ми тоді ще з більшим дерзновінням будемо взивати з любов`ю до нього: « Святий Преподобний отче наш Іове , моли Бога за нас!». Амінь!

 Мінтеко Марк

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Соперник нашей жизни диавол разными помыслами умаляет грехи наши и часто покрывает их забвением, чтобы мы послабили себе в трудах и не думали более оплакивать свои падения. Мы же, братия, не дадим себе забыть о своих падениях, хотя бы казалось, что они прощены уже нам в силу покаяния нашего.

Святитель Феодор Едеский

Дело покаяния совершается тремя следующими добродетелями: очищением помыслов, непрестанною молитвою и терпением постигающих нас скорбей, и все сие должно быть совершаемо не только наружным образом, но и в умном делании, так, чтобы долго потрудившиеся сделались чрез сие бесстрастными.

Преподобный Марк Подвижник