Проповідь в НЕДІЛЮ ПРО СТРАШНИЙ СУД
(собор новомучеників та сповідників Російських)

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 «Претерпівший же до кінця спасенний буде», - з такими словами Господь наш Іісус Христос звертається до апостолів, і їх послідовників – нас з вами, закликаючи до терпіння скорбот.

 Заклик цей виконали, в першу чергу, Його учні – апостоли. Всі вони претерпіли мученичеську кончину: чи через усічення мечем, як апостол Павло, чи через розп'яття на хресті, як апостол Петро, чи іншим чином. Виключенням є тільки апостол Іоанн Богослов, який помер своєю смертю на о.Патмос, але теж у вигнанні.

 В цю неділю Православна Церква світло визначає пам'ять новомучеників та сповідників Російських і нагадує євангельську подію про Страшний суд.

 Це святі ХХ століття: миряни, клірики, ченці, священнослужителі і навіть діти. Усі вони постраждали за віру Христову, не жаліючи ані свого здоровя, переходячи з одного концтабору в інший, ані свого життя, коли перед ними виникало питання про зраду Христу і Його Церкви – вони вибирали смерть.

 Усім нам відомі Соловецькі концтабори, хоча раніше це був відомий на весь світ Соловецький монастир, який комуністи перетворили на в'язницю, а його насельників – в ув'язнених, в зв'язку з їх переконаннями. За що і розстріляли – цих мучеників землі Руської. До їх подвигу приєднуються і сповідники – це такі люди, які відкрито сповідували православну віру, пройшли концтабори, заслання, різні знущання, залишилися живими і померли своєю смертю.

 Зараз усі вони моляться за нас грішних, за нашу землю, знаходяться в райськім блаженстві, тому що терпіли тут, на землі, тепер радуються на небі. Преподобний Єфрем Сірін говорить: «Потерпи Господа в день скорботи, щоб покрив тебе в день гніву», тобто приймай з радістю все, що Він посилає і за все дякуй Йому. Натомість Бог буде і до тебе милосердним під час Свого другого пришестя, яке преподобний називає грізними словами: «День гніву». Тому кожна людина повинна буде дати відповідь за те, «що робила в тілі доброго чи злого». І якби не хотілось нам почути від Господа: «Ідіть від мене прокляті в вогонь вічний, уготований дияволу і ангелам його».

 І тому прп.Ісаак Сірін говорить: «Хто може з радістю перенести образу, навіть маючи в руках засоби захисту від неї, той прийняв підтримку від Нього по вірі в Бога». В тому і є сенс всього нашого життя, щоб любити ближніх такими, як вони є і старатися виправляти не їх, а себе, і тоді люди, які нас оточують, ставатимуть кращими біля нас. Тому ж давайте, браття й сестри, втілювати в життя слова Спасителя: «Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас ображає», і тоді ми сподобимося почути від Господа: «Прийдіть, благословенні мого Батька, успадкуйте приготоване вам Царство від створення світу». Амінь.

 Миколай ХАНДОГА

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Больше сокрушения о греховности надо, чем перечисления грехов, хоть и это необходимо. Больше молитвенных воздыханий из сердца, чем прочитывания молитв, хоть и это нужно.

Святитель Феофан, Затворник Вышенский