Проповідь на тему: ЛЮБОВ ДО БЛИЖНІХ

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 Дорогі браття і сестри! Вінцем любові до ближнього являється готовність віддати душу свою за ближнього. «Нет большей любви, - говорить Спаситель, аще кто душу свою положит за други своя». Що означає душу свою полагати за ближніх? Це значить, що в випадку потреби необхідно бути готовим пожертвувати всім заради ближнього, не виключаючи самого себе.

 Першим прикладом безмежної любові до ближнього являється Бог. «Так возлюби Бог мир, что отдал Сына Свого Единородного, дабы всякий верующий в Него не погиб, но имел жизнь вечную».

 В наш час можливо, що й нема таких людей, але раніше були. Однією із них і являється блаженна Ксенія Петербурзька, пам'ять якої сьогодні звершує свята наша Православна Церква. Блаженна Ксенія народилась в благочестивій сім'ї. Досягнувши повноліття, Ксенія вступає у шлюб. Але не довго судилось їм жити разом, так як несподівано її улюблений чоловік помирає. Після цього Ксенія ніби забуває все земне, і всі радощі. Роздає все своє майно бідним, житло дарує своїй знайомій і бере на себе важкий хрест – юродство заради Христа - здаватися божевільною. Одягнувши на себе вбрання чоловіка, говорила, що помер не її чоловік Андрій, а його дружина – Ксенія. Все своє подальше життя блаженна молил Творця помилувати несподівано померлого чоловіка. Її безмежна любов простягалася не тільки на її померлого чоловіка, а і на усіх ближніх, навіть на ворогів. Цілими днями Ксенія ходила вулицями міста, а в ночі виходила за межі міста в поле, де перебувала в молитві. Великим смиренням, подвигами, терпінням, любов'ю до ближніх і молитвою Ксенія сподобилася дару прозорливості. Проживши 71 рік, блаженна преставилася. Але і після смерті продовжувала допомагати ближнім.

 Як ми бачимо, свята угодниця Божа старалася втілити в своє життя ось цю найважливішу заповідь про любов, яка по словам апостола Павла «вся покрывает, вся терпит» і без якої неможливо пізнати Бога, який є любов. Іоан Богослов говорить: «кто говорит, я люблю Бога, а брата своего ненавидит, тот лжец, ибо нелюбящий брата своего которого видит, как может любить Бога, которого не видит?»

 Отож, браття та сестри, ми бачимо, що неможливо любити Бога, а ближнього ненавидити. Але не маючи любові, неможливо і пізнати Бога, а, значить, і спастися. Тож як нам пізнати нашого люблячого Отця? Як же нам придбати любов до Нього і ближнього, без якої немає єднання з Богом?

 Щоб полюбити Бога, потрібно спочатку проявити любов до Його творіння – наших ближніх. Полюбити ближнього так, як нас полюбив Спаситель, положивши душу Свою за нас. Як це робив святий угодник Божий єпископ Павлін, що для викупу у вандальського князя полонених роздав все своє майно. А коли прийшла вдова, просячи, щоб він викупив її єдиного сина, єпископ не маючи чого дати, а маючи велику любов до ближніх, - запропонував себе. І пішов архієрей Божий добровільно в полон. Це посприяло тому, що князь відпустив всіх полонених.

 Ось така жертовна любов повинна бути і в нас. Вона має велику ціну в очах Божиїх. Саме любов являється вінцем всіх чеснот. «Если кто приобрел любовь, то приобрел он Бога», - говорить Єфрем Сірін. Так ось що значить, браття та сестри, душу свою полагати за ближніх. Звичайно, це важкий шлях, але за те і нагорода за нього велика. Тому стараймося і ми досягнути любові до Бога і ближнього, щоб стати спадкоємцями Царства Божого. І нехай в цьому нам допоможе своїми молитвами свята блаженна Ксенія Петербурзька. Амінь.

 Василь РАДУЛ

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Если попечалуешь о грехах или умилишься, или прослезишься, или воздохнешь, воздыхание твое не утаится от Него: "Не таится 6о от Него, — говорит св. Симеон, — капля слезная, ниже капли часть некая". А св. Златоуст глаголет: "Аще посетуеши точию о гресех, то приимет Он в вину твоего спасения".

Преподобный Моисей Оптинский