Другие статьи

Из жизни будущего века
Из жизни будущего века
Возвращение домой. Ах, как блаженно возвращение домой! Тем более сладко возвращение в дом, в котором ждут родители, и братья, и сестры, и дети, и друзья!


История одной непослушной дочери
История одной непослушной дочери
Большую силу имеет слово родителей! Оно может низвесть на детей благословение Божие; оно же, сказанное в раздражении, может окончательно погубить детей, т.е. навлечь на них тяжкие бедствия.


Поучение на евангелие
Поучение на евангелие в крещенский сочельник и на Святое Богоявление
Естественно, народ почитал Иоанна гораздо выше Христа. Тот всю жизнь свою проводил в пустыне, был сын архиерея, носил необычайную одежду, призывал всех ко крещению и, сверх того, родился от неплодной


Опомнись, куда ты идешь?
Опомнись, куда ты идешь?(из писем игумена Никона пьющему человеку)
Я слышу, что ты продолжаешь изрядно выпивать в крайний себе вред. Что ожидает человека на этом пути? Я тебе сейчас напишу


Участь в конференції
«Зародження та розвиток українського цивілізаційного простору: проблеми національного державотворення, духовної та культурної самобутності українського народу»

20-летие со дня основания духовного заведения
20-летие со дня основания духовного заведения
Сегодня исполняется 20 лет со дня основания нового духовного заведения, которое сейчас носит название Почаевская Духовная Семинария


Миссионерство в школах
Миссионерство в школах и других учебных заведениях
За последнее десятилетие в большинстве регионов нашего государства произошли изменения в сфере деятельности образовательных учреждений, связанной с представлением о духовной жизни личности.


Чего не дано «просвещенной» Европе
Чего не дано «просвещенной» Европе
Благодатный ум видит то, что не может видеть глаз; видит внутреннее под внешним, и видит сердце под платьем, и видит человека за лицедеем и Бога за человеком.

Пам'ять Іверської ікони Божої Матері

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

  Сьогодні Свята Православна Церква молитовно прикликає Пресвяту Богородицю вшановуючи її Іверську ікону. Величаєм тя Пресвятая Дево, Богоизбраная откровице и чтим образ твой святий имже точими изцеления всем с верою притекающим!

 Милість Божої Матері до народу християнського протягом багатьох століть засвідчує багатьма чудесами, в числі яких особливе місце таємниче і славне явління її святих чудотворних ікон. Іверська ікона прославилася в багатьох обителях на Афоні, Росії та Грузії. Перша загадка про ікону датується ще в IХ ст. В цей час царював імператор Феофіл в Константинополі. При ньому відбувалося гоніння на ікони.По наказу імператора в домах і храмах знищували ікони. Одна благочестива вдова, яка жила не далеко від Нікеї зберігала в себе в дома образ Богоматері. Скоро про це стало відомо. До неї приходять озброєні воїни, намагаються забрати ікону. Один із них навіть вдарив святиню копієм із образа Пречистої Богородиці потекла кров. Боячись знищення святині жінка пообіцяла імператорським слугам гроші, просила їх не забирати ікони. Коли вони пішли жінка разом із своїм сином(який згодом стане афонським монахом) помолилася до Владичиці і пішли до моря. Опустивши її у воду ікона припливає до берегів Афону.

 Одного разу насельники Іверського монастиря побачили вогненний стовп, який піднімався над іконую, був аж до самого неба. Ікону хотіли забрати, але чим ближче підпливали тим дальше вона відпливала від них. Братія монастиря почала усердно молитися до Господа, щоб Він дарував її їхні обителі. Наступної ночі Пресвятая Богородиця явилася у вісні старцю Гавриїлу, який відрізнявся суворим подвижницьким життям. «Передай настоятелю монастиря, що Я хочу дати Мою їм ікону в покров і допомогу. Ввійдіть у море із вірою і тоді всі дізнаються про Мою любов і благовоління до вас.» Яка повчальна і спасительна для віруючої душі ця подія із земного життя Господа нашого Іісуса Христа! Вникаючи в цю Євангельську розповідь, кожен християнин може подумати: „Яке було б щастя, якби Господь благоволив мені побачити Його, почути Його слова, доторкнутись хоча б до краю Його одягу, або оросити Його пречисті ноги сльозами своєї любові й розкаяння”. І потрібно сказати, що ми маємо цю можливість. Серед нас і з нами завжди наш Христос Спаситель. Перед вознесінням Своїм, Він сказав ученикам: „Аз с вами во вся дни и до скончания века” (Мф. 28, 20). Слово Спасителя правдиве і обіцянку Свою він виконує. Тому, впродовж всього нашого життя ми маємо щасливу можливість зустрічі з Господом і відчуваємо від цього почутття радості, миру та блаженства.

  Зранку старець Гавриїл разом із братією ввійшли в море і сподобилися прийняти чудотворну ікону. Її відносять до соборного храму обителі. На другий день ікону знаходять над вратами монастиря і відносять на попереднє місце, але знов вона повернулася на попереднє місце. Так повторювалося декілька раз. Пресвятая Богородиця знов являється старцю і говорить: “Передай братії: Я, не хочу щоб мене охороняли, Я, Сама буду вашою заступницею”. В історії монастиря було багато випадків чудесної благодатної допомоги Божої Матері. Хто звертався до неї з молитовним благовоління завжди отримували зцілення від свої тілесних та духовних хвороб. Читаючи Акафіст до Іверської ікони Божої Матері, ми бачимо такі слова: “Радуйся Благая Вратарнице двери райские нам отверзающая”.

 Особливо зрозумілі ці слова нам грішним людям. Тому, що ще ширшими становиться шлях який веде до погибелі. З кожним днем приумножуються спокуси, збільшується їхня губительна сила, багато хто і від народження не бачить світла своєму житті – Господа Іісуса Христа “Аз есмь свет миру”(Іоан 8-12). Все більше вузьким становиться шлях який веде до спасіння. Все більше він потребує від нас рішучості, благоразумія, любові до Бога. “Внидете узькими враты: яко пространная врата и шырокий путь вводяй в пагубу, и мнози суть входящий им. Что узкая врата и тесный путь вводяй в жывот, и мало их эсть…. ”(Мф 7 13-14) І.Златоуст говорить: « Вузькі врата для нас становлять по гріховні наші волі ». Наша воля більш схильна до гріха ніж до добра. Тому цей шлях покаяння і послушання волі Божої ми не може пройти власними силами, але тільки за молитовним заступництвом Пресвятої Богородиці і благодаті Господньої.

 Дорогі браття задамо собі питання, чому ж ми так почитаємо Пресвяту Богородицю? Почитаючи Богачоловіка Іісуса Христа як ми не може почитати Його Матір яка послужила великі тайні воплощенія. Діва Марія стала найближче із всіх людей до Сина Свого Господа нашого. Хто може бути блищим до Сина як не Його Матір. Ось чому Цариця Небесна не перестає бути молитовною заступницею за весь рід людський. Молиться щоб чада Церкви Христової не відхилися від спасительного шляху. Також наставляє на цьому шляху не порочної православної віри, євангельського покаяння і нелицемірної любові. Засвідчує який цей шлях і вказує що для цього потребується. Матір Божа тримаючи на руках Царя Слави, Господа Нашого Іісуса Христа, своєю рукою вказує що саме в Ньому спасіння. Віруючи в нього як Бога воплотівшегося.

 Той хоча навіть в малому пошкодить цю євангельську церковну, святоотцівську віру во віки загине, лишаючись Божої благодаті. А хто вмістить цю віру в непорочності, хоча будучи немічним і грішним, буде звертатися з покаянням до Бога то отримає благодатну силу для того щоб позбавитися від рабства гріха. Пресвятая Богородиця нагадує нам, що єдиний шлях зцілення душі є постійна молитва. В молитві ми повинні просити Божого милосердя. Будемо же і ми неустанно молити Пресвяту Богородицю про помилування, заступництво і досягненні очікуваним кожним православним серцем благих Врат Царства Небесного. Пресвятая Богородице спаси нас! Амінь.

 Карбовський Павло

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Сердце огрубевает от греха. Как чернорабочий человек естественно грубеет от свойства своих работ: так грубеет сердце у человека, который сам себя предает на черную работу греху, — копать рожцы и питаться ими. Потому нелегко оно умягчается, когда нужно бывает возводить его к раскаянию.

Святитель Феофан, Затворник Вышенский

Надлежит молиться, чтобы еще на земле приять Духа Божия.

Преподобный Макарий Великий