Проповідь на тему: ЩО ТАКЕ ВІРА

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

«Бог так полюбив світ, що дав Свого
Єдинородного Сина, аби кожний, хто
вірить у Нього, не загинув, але мав
вічне життя (Ін. 3, 16)»

 Так у Святому Письмі, дорогі браття та сестри, говорить нам Господь. А чи усвідомлюємо ми з вами, що ж таке віра? Філарет, Митрополит Московський, говорить: "Ніщо так не потрібно людині, як віра, від неї залежить не тільки блаженство в майбутньому житті, але і благополуччя в теперішній час, і не тільки благополуччя кожного з нас, але і добробут всього суспільства.

 Віра надихала мучеників іти на страшні муки заради Христа і увінчувала їх вінцями на небесах в Царстві Божому. Ми з вами, дорогі браття та сестри, пливемо по життєвому морю, щоб досягнути тихого пристанища в вічності, і тому необхідно кожному із нас мати віру в Господа нашого Іісуса Христа.

 А яскравим прикладом для нас такої живої віри, являється преподобний Максим Ісповідник. Своєю кротостю та смиренням він здобуває любов у братії монастиря і за це його обирають ігуменом. В сані ігумена преподобний Максим був ревносним поборником православ'я в боротьбі із єрессю монофілітства, яка вчила, що в Іісусі Христі одна Божественна воля, а не дві – Божественна і людська, як вчить Православна Церква. І словом, і писанням він переконував віруючих не приймати єретичного вчення. За стояння у вірі преподобний Максим претерпів багато мук, йому відрізали язик і відрубали праву руку, щоб лишити його можливості захищати праву віру словом і ділом, і потім його в такому стані ще й заключили в темницю. Там святий поборник православ'я перебував три роки. Перед смертю Господь утішив його Своїм явлінням.

 Ось бачимо, браття та сестри, яку сильну віру мав цей святий подвижник. А чи маємо ми хоча б часточку дорогоцінної цієї віри? Звичайно, що ніхто з нас не скаже, що я не вірю в Бога. Але, браття та сестри, наші діла самі за себе говорять. Якби ми дійсно вірили б так, як вимагає від нас Церква Христова, чи порушували б ми так часто заповіді Божі, чи осуджували б своїх близьких і далеких, чи підіймали б якусь сварку з-за дрібниці, і тому у нас у світі немає, браття та сестри, тої любові та злагоди, бо й немає тієї віри в наших серцях, яку хотів би бачити Господь наш. Через відсутність віри немає добробуту і миру у світі. А ще гірше буває, коли людина на перший погляд здається віруючою, ходить до церкви, зовнішньо старається показати себе благочестивою, набожною, але в той же час вона далека від тої істинної віри, яка веде до спасіння.

 А як же нам, дорогі браття та сестри, стяжати таку віру, якій вчив Сам Господь. Перш за все необхідно пам'ятати, що жива і тверда віра - це є дар Божий, який випрошується у Господа через смиренну молитву, як інколи промовляли апостоли до свого Учителя: "Господи, умнож у нас віру", так само і ми повинні прибігати до свого Спасителя і просити цього дару. Щоб здобути таку живу віру необхідно проявляти і свої власні зусилля, які в першу чергу будуть виражені в добрих ділах. Таким чином, покладемо початок стяжання цього дару віри, а також прикладім до цього свої зусилля, і Господь, бачучи наше старання, не посрамить і не залишить нас без Своєї допомоги. Молитвами і прикладом преподобного Максима Ісповідника да укріпить нас Чоловіколюбець Бог в нашій слабкій вірі, і хай допоможе нам підтверджувати її не тільки на словах, але й на ділах, які, подібно щаблям лествиці приведуть нас до справжньої батьківщини – Царства Небесного, наслідувати яке хай допоможе нам всім Господь по молитвам Пречистої Матері Своєї і всіх святих. Амінь.

 Андрій ЧИКУН

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Если попечалуешь о грехах или умилишься, или прослезишься, или воздохнешь, воздыхание твое не утаится от Него: "Не таится 6о от Него, — говорит св. Симеон, — капля слезная, ниже капли часть некая". А св. Златоуст глаголет: "Аще посетуеши точию о гресех, то приимет Он в вину твоего спасения".

Преподобный Моисей Оптинский