Проповідь на свято Воздвиження Хреста Господнього

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа

 «Крест хранитель всея вселенныя,
Крест красота Церкви,
Крест верных утверждение,
Крест ангелов слава,
И демонов язва»

  Саме такими, дорогі браття і сестри словами, оспівується в цей день, сила, слава і могутність, Животворящого Хреста Господнього. Коли патріарх Макарій півтори тисячі років тому назад, воздвигав в присутності цариці Єлени, і великої кількості народу, знайдений царицею Животворящий Хрест Спасителя, тоді і цариця, і весь народ, дивлячись на нього з благоговінням, ніби вбачаючи на ньому Спасителя, всього окровавленого, в невимовних муках доживаючого остані хвилини свого життя ради нас, впали зі страхом і любов’ю на коліна і воскликнули одноголосно: «Господи помилуй»!

 Святий Апостол Павел, говорить такі слова: «Слово о Кресте для погибающих юродство есть, а для нас, спасаемых – сила Божия».І вчора, ми з вами видимо доторкались до цієї сили, ставши учасниками Воздвиження Хреста Господнього. Біля кожного із нас пронеслось Животворяще Древо, винесене із Святая Святих, із земного неба, із алтаря Господнього. Пронеслось і піднялось на висоту, і опустилось до землі, щоб знову возвиситись, осіняючи всі сторони світу, щоб кожний побачив, зрозумів і відчув силу та могутність цього великого знамя перемоги. В ці дні, по особливому надихає нас до покаяння і Хрест, і розіп’ятий Спаситель, і заплакана Богоматір. І все це побуджує нас відгукнутись на зов Христа: «Кто хочет идти за мною, отвергнись себя, и возьми крест свой и следуй за Мною». Відказатись від себе – це означає очистити себе від гріховних думок, бажань і вчинків.

 Для цього необхідно взяти той хрест, який дає кожному Господь, як засіб для спасіння. З ним потрібно слідувати за Господом, не повертаючись до злих привичок, йти шляхом віри і чесноти. Що ж означає свій Хрест? Чому Він особливий для кожної людини? Хрест свій – це скорботи і страждання земного життя, які у кожної людини свої особливі. Попускаються вони, як необхідні умови християнства і ніяка скорбота не наблизилась би до нього, якби не була попущена Христом. Щоб взяти на себе Хрест, на сам перед потрібно відказати своєму тілу в його капризних бажаннях. Якщо людина це зробила, то вона дивиться без страху на наближаючу до неї скорботу, готується мужньо перенести її, надіється, що таким чином, вона стане причасником страждань Христових. Терпеливе несіння Хреста є істинне осмислення своєї гріховності, це є істинне покаяння і велика радість. Під час гонінь на християн, юна Мавра говорила своєму мужньому чоловікові Тимофію, який терпів страшні муки і звав її прийняти участь в стражданнях: «Боюсь что б мне не устрашиться, когда увижу страшные муки, чтоб не изнемочь мне в терпении по молодости лет моих». Святий мученик їй відповідав: «Уповай на Господа нашего Иисуса Христа, и будут для тебя муки елеем, изливаемым на тело твое, и духом росы в костях твоих, облегчающим вся болезни твоя». Хрест – це сила, слава і терпіння всіх святих.

 Великі подвижники Христові, дивувались постійній Животворящій силі Хреста Господнього, яка діяла в їхньому житті, і в смиренні серця, боячись, щоб ця сила їх не оставила, самих по собі немічних і грішних, завжди оточених ворогами невидимими, а часто і видимими, молились тільки: Божественна сило Честного і Животворящого Хреста не остави нас грішних.

 Абрамчук Михфйло

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Терпел тебя доселе Бог, видя твои беззаконные дела; но впредь стерпит ли, неизвестно.

Святитель Тихон Задонский

Одним тем и непременно следует вечное осуждение с диаволом во аде, которые не хотят каяться и от грехов отставать; а кающимся и отставшим от грехов двери милосердия Божия отверсты.

Святитель Тихон Задонский