Проповідь на Стрітення Володимирської ікони Богородиці.
Ходатайство Пречистої за рід християнський

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа.

Никтоже притикаяй к Тебе, посрамлен от Тебе исходит,
Пречистая Богородице Дево, но просит благодати и приемлет
дарования к полезеному прошению.

 Дорогі браття і сестри! Такими словами Свята Мати Церква неодноразово прославляє Ту, яку ми сьогодні величаємо в своїх недостойних молитвах, Ту, яка стала «Избранная от всего рода человеческого». Вона стала «честнейшую херувим и славнейшую без сравнения серафим». Вона прославлена небом, Вона славиться на землі тому,що стала Матір*ю Господа нашого Іісуса Христа. Напевно, кожен із нас, якщо задумається над своїм прожитим життям то побачить в ньому багато підтримок, покровительства,заступництва Божої Матері в тих чи інших обставинах.

 Сторінки Церковної історії насичені дивними видіннями Богородиці подвижникам благочестя. Своїми явлиннями вона їх підкріпляла в подвигах, утішала в скорботах та освящала іх небесним сяйвом, який ізходить від Неї. Але і бували випадки, коли Пречиста являлася нечестивцям та противникам віри християнської для того, щоб призвати їх до покаяння, або по срамити їхні погані вчинки. Прикладом цього нам служить історія ікони Матері Божої «Владимирская», яку сьогодні прославляє Свята Православна Церква.

 Під час княжества Великого князя Василія Дмитровича на землю російську в 1395 р. напали монголи во главі царя Тамерлана. У Тамерлана була тільки одна ціль – опустошити землю російську та знищити віру християнську. Але Великий князь Василій будучи глибоко віруючою людиною, разом з воїнами почав просити небесного заступництва та помилування у святих угодників Божих, а особливо в Пречистої Матері Божої. Князь також попросив свого духовного отця митрополита Кіпріана перенести з міста Владіміра ікону Матері Божої в Москву, адже нечестивий напад агарян починався з Москви.

 За це і називається сьогоднішнє свято «Сретение Владимирской иконы Богородицы». Вірний народ Божий, побачивши в Москві ікону Цариці Небесної, приклоньше коліна і зі сльозами на очах просили помилування. Обща усердна молитва християн не була надаремною. В той самий день коли ікона була перенесена в Москву, нечестивому агарянському царю було видіння Божої Матері, яку прославляли небесні воїни. У видінні цар також бачив велике число святителів, які несли в руках золоті жезли. Після цього чуда цар сказав своїм князям і воєначальникам що вони трудяться надармо тому, що християни мають велику Заступницю. Таким чином Тамерлан зі всім своїм військом посрамлений повернувся на свою землю.

 З вищесказаних слів, ми дорогі браття та сестри, бачимо наскільки Цариця Небесна ходатайствує перед Престолом Божим за тих людей, які просять і уповають на її покровительство. Пречиста Богородиця являється не тільки Матірʼю Спасителя, але і всього роду християнського. Богородиця проявляє таку милість до християн, як мати до своїх рідних дітей. І за це ми повинні непрестанно її прославляти.

 Але можливо в когось виникає запитання: для чого ми повинні звертатися і прославляти Богородицю, якщо Месія Христос викупив нас від гріха і може Самий вислухати наші моління. Дійсно, ми віруючі, маємо дерзновіння до Господа, але тільки в тому випадку, якщо совість наша не являється окаменілим безчуствием. Святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов говорить: « Возлюбленные, если сердце наше не осуждает нас, то мы имеем дерзновение к Богу» (1Ин.3.21). Але хто похвалиться із нас що має чисте серце, якщо ми грішимо кожний день, кожен час, кожну хвилину. Скільки нечистого в наших думках! Скільки пустословія, сквернословия на наших устах» Скільки лукавства в наших справах бачить Син Божий, але Він терпить тому, що довготерпеливий. Разом з цим ми повинні не зебувати що Господь є Правосудний суддя. І на Страшному Суді буде відділяти праведників від грішників, як пастир овець від козлів. Стоящі по правій стороні Господь скаже: «Приидите благословенные Отца Моего, и наследуйте Царство, уготованное вам от создания мира». А стоящим по лівій стороні скаже: « Идите от Мене проклятые в огонь вечный уготованный диаволу и ангелам его».

 В книзі «Отечник» є розповідь, про явлення Богоматері отроку Іоанну, майбутньому старцю Іосифу Оптинському. Коли маленький Іоанн грався на дворі з дітьми, піднявши голову і руки до неба з переляку впав. Його принесли додому і почали запитувати: «Що з тобою сталося?». Хлопчик з благоговінням промовив «Я побачив Царицю Небесну». «Але чому ж ти впав бездиханно на землю?» - запитували його. На це він тихо сказав: « Біля неї таке було сіяніє сонця, що я навіть не знаю, не знаю як сказати!». – добавив хлопчик і заплакав. В юному серці загорілась жива віра і любов до Цариці Небесної. І ця віра та любов виливається в тому, що коли в їхньому селі був великий пожар і Іоанн бачивши страх рідних, побіг до Покровського храму і почав просити Матінку Божу, щоб Вона зберегла їхню хатину. Проста дитяча молитва була почута. Все кругом згоріло, а дім Литовкіних залишився цілий.

 Це диво, яке було в дитинстві прп. Іосифа Оптинського дає нам зрозуміти, що без дитячої простоти, віри та любові людина навіть на одну сходинку не може піднятися по «Духовной лествице» тому, що простота віра і любов являється основою християнського життя. Сам Господь говорить: «Аще не обратитеся, и будете яко дети, не внидите в Царство Небесное». Будемо простити Пречисту Богородицю, щоб Вона Сама керувала нашим життям, щоб навчила нас жити так, як заповів її Син в Євангелії, щоб охороняла нас від всякого лиха, як колись охороняла Святу Русь від нечестивого монгольського царя Тамерлана. А ми за Її материнську любов до нас, грішних, будемо Її славословити і восхваляти «Божественними песньми». «Радуйся Радосте наша, покрый нас от всякого зла честным Твоим омофором». Амінь!

 Пiпаш Іван

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Терпел тебя доселе Бог, видя твои беззаконные дела; но впредь стерпит ли, неизвестно.

Святитель Тихон Задонский

Одним тем и непременно следует вечное осуждение с диаволом во аде, которые не хотят каяться и от грехов отставать; а кающимся и отставшим от грехов двери милосердия Божия отверсты.

Святитель Тихон Задонский