Проповідь на тему: «Достойні плоди покаяння»

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа.

 «Всему свое время, и время время
всякой вещи под небом» (Еккл.3:1).

 Все в Божому світі має свою ціль і своє призначення. Вся земна тварь по-своєму вихваляє творця і служить загальній користі. Все в житті повинно приносити свої плоди. Дерево, яке не приносить плодів, зрубують і кидають у вогонь.

 Людина – це вінець творіння і Господь чекає від неї відповідних плодів. Тому нам повинні бути близькими слова святого Євангелія: «Сотворите же достойний плод покаяния» (Мф.3:8). Продовжуючи свій життєвий шлях ми наближаємося до смерті, після якої вже немає можливості приносити добрі плоди. Господь чекає від нас цих плодів, поки в нас ще є для цього час і можливість.

 Період Великого Посту, браття і сестри – це Божий дар, і нам необхідно користуватись цим даром, щоб принести достойні плоди: правди, миру, покаяння і святості, без яких неможливо наслідувати Царства Небесного. Господь наш Іісус Христос говорить такі слова: «Без мене не можете творити ничесоже» (Ин.15:5). Дійсно, без Бога ми не можемо нічого зробити, але і без нас, без нашої згоди та бажання, Господь не може спасти нас. Усвідомлюючи це, Свята Церква в дні Великого Посту звершує сугубі молитви, просячи Господа укріпити наші сили і підштовхнути до покаяння. Покаяння, говорять святі Отці, - це врачування та очищення душі і тіла, це можливість принести Богові добрі плоди.

 Царство Боже, як говорить святе Євангеліє, не дається легко, воно досягається великими зусиллями і трудами, і той хто трудиться може стати Його наслідником. Для цього, дорогі браття і сестри, від нас потребується: плач за гріхи, твердий намір виправити своє життя, віра в Господа і надія на Його милість. Перш за все, нам потрібно сокрушатися у своїх гріхах, якщо ми не бачимо своїх гріхів, то потрібно молитися Богові, щоб Він допоміг нам побачити їх. Не випадково в Церкві так часто повторюються слова молитви святого Єфрема Сиріна: «Господи! Даруй ми зрети моя прегрешения...». Також, необхідно мати щиросердечне бажання і намір змінити своє життя. Тому, постараємось прийняти Таїнства Сповіді і Причастя, і не повторювати більше гріхів, не обманювати себе, не брехати Богові, і не зневажати Божественні Таїнства. Постараємося в цей, особливий для покаяння, час Великого Посту нікого не осуджувати і не ображати, ні з ким не сваритись і по можливості, ні на кого і ні на що не роздратовуватись. Від нас, також потребується віра в Іісуса Христа і надія на Його милосердя. Кожний, хто приступає до сповіді повинен вірити, що Сам Христос приймає його покаяння і тільки Він може очистити і спасти того, хто щиро кається у своїх гріхах. За нас Христос пролив Свою святу Кров, яка очищає нас, коли ми приступаємо до Таїнства Причастя з сердечною вірою і добрими намірами. «По вере вашей да будет вам»(Мф.9:29), - говорить до нас Господь.

 Тож, давайте, дорогі браття та сестри, в ці особливі дні Великого Посту, постараємось виправити наше життя, духовно обновитися і поки ще є час, принести Богові спасительні плоди покаяння. Амінь.

 Озарко Віктор

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Если попечалуешь о грехах или умилишься, или прослезишься, или воздохнешь, воздыхание твое не утаится от Него: "Не таится 6о от Него, — говорит св. Симеон, — капля слезная, ниже капли часть некая". А св. Златоуст глаголет: "Аще посетуеши точию о гресех, то приимет Он в вину твоего спасения".

Преподобный Моисей Оптинский