09.12.2012.г.

Проповідь на тему: Як потрібно проводити Недільний день!

 «Помни день субботний еже святити его, шесть дней делай и
сотвори (в них) вся дела твоя, день же седьмий Господу Богу твоему»

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа.

 Четверта заповідь Господня вказує нам на те, як нам потрібно проводити суботній день тобто - неділю. Всі шість днів тижня, ми працюємо, займаємося своїми справами, піклуємося про своє земне життя. А сьомий день неділю, нам потрібно присвятити Богу. Щоб виконати цю заповідь на сам перед ми проходимо в неділю до храму, щоб помоли-тися, подякувати Богові за Його милість послану нам, подякувати за прожитий тиждень, а також попросити, щоб Господь і надалі не залишав нас без Своєї благодатної допомоги. Господь вислуховує наші молитви та прохання і чекає від нас життя достойного для пра-вославного християнина. Особливо в недільний день Господь чекає від нас живої віри в Нього і любові. Першим проявом любові до Бога, являється те, що ми знаходимо в собі сили встати зранку і прийти в храм, не зважаючи не те, що цілий тиждень ми важко пра-цювали. Але на цьому день ще не закінчився, в храмі ми маємо уважно слухати Слово Боже, щиро молитися, дуже важливо приймати участь в церковних таїнствах, особливо в таїнствах сповіді і причастя, а також слово Боже почуте в церкві нам потрібно донести до наших родичів, сусідів чи знайомих, які не змогли сьогодні прийти до храму.

 Церква заповідує нам кожного дня, а особливо в неділю творити діла милосердя. Святитель Димитрій Ростовський поділяє діла милості на духовні та тілесні. До тілесних діл милості відносяться ті діла, які виконуються для земного благопо-луччя людини, тобто: голодного нагодувати, спраглого напоїти, одягнути того хто має потребу в необхідному і пристойному одязі, відвідати хворого, відвідати того хто в тюрмі та багато іншого. В псалтирі пророк Давид говорить такі слова: « Блажен кто помышля-ет о бедном (и нищем)! В день бедствия избавит его Господь. Господь сохранит его и збе-режет ему жизнь; блажен будет, он на земле...Господь укрепит, его на одре болезни его ». (Пс. 40,2-4).

 До духовних діл милості Святитель Димитрій відносить ті діла, які допомагають нам і нашим ближнім стяжати благодать Духа Святого, такі як: навернути грішника від заблудження, незнаючого навчити істині та добру, подати ближньому добру пораду, мо-литися за ближнього , печального утішити, не воздавати злом за зло, щиро прощати обра-зи та інше. Преподобний Серафім Саровський говорить: « Истинная цель жизни нашей христианской есть стяжания Духа Святого Божия ». В міру нашого старання в духов-ному житті ми отримуємо благодать від Бога і вона допомагає нам виконувати ці діла милосердя, тому, що без Господа ми не можемо зробити ні однієї доброї справи. « Без ме-ня не можете творити ничесоже ». (Ин.15,5).

 В добрих ділах проявляється наша любов до ближніх, а отже і до Бога, також добрими ділами підтверджується наша віра в Іісуса Христа. Святитель Тихон Задонський так говорить про віру та добрі діла: «Как огню свойственно есть согревать, воде орошать, свету просвещать, так вере свойственно есть добрые дела показывать».

 День, в який Воскрес наш Спаситель ні в якому разі не потрібно проводити в праз-ності, біля телевізора чи на рибалці. Цей особливий день даний нам для того, щоб ми прославляли Бога і творили добрі діла. Господь на власному прикладі показує нам це. В час перебування Свого в Галілеї, Господь вчив в одній синагозі і звершив там чудо, зцілив хвору жінку, яка вісімнадцять років була згорблена і не могла випрямитися. Начальник синагоги обурився на те, що чудо було звершене в суботу, коли по Закону не дозволялося нічого робити і сказав про це до народу. Господь назвав його лицеміром тому, що началь-ник виразив своє незадоволення, виключно по заздрості до Іісуса Христа. При цьому Гос-подь пояснив що в суботу не забороняється творити добі діла, якщо допустимі навіть не-обхідні життєві справи, наприклад: турбота про домашню худобу, то тим більше: «Сию же дочь Авраамову, которую связал сатана вот уже восемнадцать лет, не надлежало ли осво-бодить от уз сих в день субботний?(Лк.13,16.) - тобто іменно в суботу в нашому розумінні це – в неділю доцільно творити благодіяння людям, які потребують допомоги.

 Тож давайте дорогі браття та сестри не будемо уподоблятися фарисеям, не будемо піддаватися празності в сьогоднішній день, а будемо слідувати прикладу Господа нашого Іісуса Христа і достойно проводити День Його славного і святого Воскресіння. Амінь.

 Озарко Віктор

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Терпел тебя доселе Бог, видя твои беззаконные дела; но впредь стерпит ли, неизвестно.

Святитель Тихон Задонский