Проповідь на тему: ”Заповідь Господа про любов до ворогів”

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа.

 «И остави нам долги наша яко же и мы
оставляем должником нашим»

 Ці слова, дорогі браття та сестри ми промовляємо кожного дня в молитві «Отче наш». Ми просимо щоб Господь простив нам наші борги, тобто наші гріхи, так як і ми прощаємо своїм боржникам, тим хто нас образив ,зробив якесь зло. Можна сказати це є перший крок до виконання заповіді Господньої, яка говорить нам: «любите врагов ваших, благословляйте проклинающих вас, благотворите ненавидящим вас и молитеся за обижающих вас и гонящих вас». (Мф.5:44

 Що означає любити ворогів? В першу чергу це означає поважати їх як створених по образу Божому, як наших братів і сестер.

 Любити їх це означає молитися за них, щоб Господь простив їх, просвітив в істинній вірі, виправив їхній гріховній стан. Любити ворогів наших – ще означає не тримати на них в своєму серці зла і ненависті, а також по мірі наших сил допомагати їм в їхнім потребах. От в чому полягає істинна любов до ворогів! Такою любов’ю, любив своїх мучителів і святий апостол Іаков брат Господній по плоті, пам’ять якого сьогодні святкує наша Свята Православна Церква.

 Книжники і фарисеї скинули святого Апостола з покрівлі будинку за його проповідь про Христа. Але апостол Іаков не зразу помер, він ще знайшов сили піднятися на коліна і помолитися за своїх ворогів, не дивлячись на те, що жорстокі іудеї кидали в нього каміння, щоб умертвити його. Ось який приклад християнської любові показує нам святий Апостол! Звичайно ми знаємо, як важко бажати добра тому, хто бажає нам зла. Особливо важко творити добро тому,хто творить нам зло, і молитися за благополуччя того, хто старається наше благополуччя зруйнувати. Але це необхідно робити, тому, що апостол Павел в посланні до Коринфян говорить такі слова: «аще любви не имам, ничтоже есмь».(1Кф.13:2). Сам Господь в Євангелії говорить до нас: «Ибо если вы будете любить любящих вас, какая вам награда? Не тоже ли делают и мытари? И если вы приветствуете только братьев ваших, что особенного делаете? Не так же ли поступают и язычники?». (Мф.5:46,47).

 А хто не любить ворогів своїх, в того немає любові до Бога і до свого ближнього! Щоб ми не залишили заповіді про любов до ворогів Господь наш Іісус Христос спонукає нас до її виконання радісними обітованнями, власним прикладом, а також покаранням за невиконання. Господь говорить, що хто любить ворогів, ті отримають велику нагороду – будуть синами Божими. «Любите враги ваша, и будет мзда ваша многа, и будете сынове Вышнего»(Лк.6:35). А також по словам апостола Павла ті хто люблять своїх ворогів будуть «наследницы Богу, сонаследницы Христу» (Рим.8:17), тобто наслідують вічне життя з Богом в Царстві Небесному.

 А хто не любить своїх ворогів той на Страшному Суді попаде в велику біду! Тоді його участь буде така ж сама яка трапилася з немилосердним рабом який не захотів простити своєму боржнику борг в 100 динарів, а сам перед цим отримав від свого господаря прощення боргу аж в 10 тисяч талантів. Коли господар дізнався про вчинок цього злого раба, розгнівався і віддав його мучителям до тих пір поки він не віддасть весь борг. Ця причта говорить нам про те, що якщо ми не будемо прощати своїх ворогів, тоді Господь не простить нас, і осудить на вічні муки. «Ибо если вы будете прощать людям согрешения их, то простит и вам Отец ваш Небесний; а если не будете прощать людям согрешения их, то и Отец ваш не простит вам согрешений ваших» .(Мф.6:14,15). Молитвами святого апостола Іакова нехай допоможе нам Бог виконувати цю спасительну заповідь: Любові до ворогів наших і цим самим прикликати до себе милість і любов Божу. Амінь.

 Озарко Віктор

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Если попечалуешь о грехах или умилишься, или прослезишься, или воздохнешь, воздыхание твое не утаится от Него: "Не таится 6о от Него, — говорит св. Симеон, — капля слезная, ниже капли часть некая". А св. Златоуст глаголет: "Аще посетуеши точию о гресех, то приимет Он в вину твоего спасения".

Преподобный Моисей Оптинский