Другие статьи

Из жизни будущего века
Из жизни будущего века
Возвращение домой. Ах, как блаженно возвращение домой! Тем более сладко возвращение в дом, в котором ждут родители, и братья, и сестры, и дети, и друзья!


История одной непослушной дочери
История одной непослушной дочери
Большую силу имеет слово родителей! Оно может низвесть на детей благословение Божие; оно же, сказанное в раздражении, может окончательно погубить детей, т.е. навлечь на них тяжкие бедствия.


Поучение на евангелие
Поучение на евангелие в крещенский сочельник и на Святое Богоявление
Естественно, народ почитал Иоанна гораздо выше Христа. Тот всю жизнь свою проводил в пустыне, был сын архиерея, носил необычайную одежду, призывал всех ко крещению и, сверх того, родился от неплодной


Опомнись, куда ты идешь?
Опомнись, куда ты идешь?(из писем игумена Никона пьющему человеку)
Я слышу, что ты продолжаешь изрядно выпивать в крайний себе вред. Что ожидает человека на этом пути? Я тебе сейчас напишу


Участь в конференції
«Зародження та розвиток українського цивілізаційного простору: проблеми національного державотворення, духовної та культурної самобутності українського народу»

20-летие со дня основания духовного заведения
20-летие со дня основания духовного заведения
Сегодня исполняется 20 лет со дня основания нового духовного заведения, которое сейчас носит название Почаевская Духовная Семинария


Миссионерство в школах
Миссионерство в школах и других учебных заведениях
За последнее десятилетие в большинстве регионов нашего государства произошли изменения в сфере деятельности образовательных учреждений, связанной с представлением о духовной жизни личности.


Чего не дано «просвещенной» Европе
Чего не дано «просвещенной» Европе
Благодатный ум видит то, что не может видеть глаз; видит внутреннее под внешним, и видит сердце под платьем, и видит человека за лицедеем и Бога за человеком.

Пам'ять святителя Михаїла, митрополита Київського

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

  Святий Михаїл, пам'ять якого звершує сьогодні наша свята православна Церква, був першим митрополитом Київським і Всеросійським. Він управляв нашою церквою в дні святого рівноапостольного князя Володимира. Після завоювання Грецького міста Корсунь, князь Володимир прийняв там святе хрещення і одружився з царівною Анною, рідною сестрою візантійських імператорів. Князь мав тверде рішення просвітити світлом Христової віри свою велику державу. Ним були відіслані посли в різні країни, для того щоб вони відвідали їх і випробували на місці чия віра краща. Відвідавши православне Богослужіння вони змогли відчути благодать Божу, яка торкнулась їхніх сердець і вони після повернення вони хвалили православну віру. Вони говорили: «Коли ми стояли під час служби в грецькому храмі, то ми не знали, де ми знаходимось - на землі чи на небі.»

 Саме святитель Михаїл разом із священиками був присланий на Русь. І сталось торжество – Русь була хрещена в православній вірі. І з того часу на Русі почали будуватись храми і звершуватись богослужіння, які звершуються і до сьогоднішнього дня.

 Православне богослужіння складається з різних частин служби. Найголовнішою із них є Божественна Літургія. Священомученик Серафим Звездинський говорить, що Божественна Літургія – «это окно, прорубленное Господом в грешном, неверующем, прелюбодейном мире, в которое входит свежий воздух; не будь этого окна – верующие задохнулись бы.» Святий праведний Іоанн Кронштадський говорить, що Божественна Літургія - «есть поистине небесное на земле служение и нет ничего на земле святее, выше, величественнее, торжественнее, животворнее Литургии.» Він говорить, що храм в цей особливий час буває земним небом. Священнослужителі зображують самого Христа, ангелів, Херувимів, Серафимів і апостолів.

 Святий Іоанн Златоуст говорить, що Божественна Літургія є великий і чудний дар. Ангели, якщо можна виразити це на нашій людській мові, заздрять нам, людям, яким подароване щастя вкушати Божественне Тіло і Кров. Вони міліардами злітаються туди, де приноситься безкровна жертва, з трепетом предстоять перед святим престолом, закривають лиця і в славословії прославляють велику тайну, яка звершується тут.

 Преподобний Євфимій Суздальський на свято Преображення Господнього запросив єпископа Іоанна звершити Літургію у своєму монастирі. На службі був присутній великий князь Борис Константинович. Він, будучи благочестивим і милостивим, удостоївся під час Літургії таїнственого видіння. Князь побачив, як святителю Іоанну і преподобному Євфимію співслужить світлий юнак у блискучих ризах. Після закінчення Богослужіння князь запитав єпископа Іоанна про видіння. Святитель спочатку не хотів відкрити йому цю тайну, але потім сказав: «Якщо Бог тобі відрив це, то не можу приховати від тебе, що бачений тобою був ангел Господній, який деколи присутній під час Літургії, коли я грішний сподобляюсь служити разом з великим Євфимієм. Ти про це нікому не говори поки я живий.»

 Приймаючи участь в Літургії ми, вірні християни, самі уподобляємось ангелам.

 Священомученик Серафим Звездинський говорить, що немає на землі нічого дорого ціннішого за Божественну Літургію. Якщо зібрати дорогоцінності всього світу – викопати усе золото, дорогоцінне каміння, дістати із дна усі корали і покласти на одну вагу, а на другу вагу Літургію, звершену простим священиком у найбіднішому сільському храмі, то чаша з Божественною Літургією перетягне.

  Давайте ж дорогі браття та сестри будемо дорожити тим, що ми маємо можливість бути учасниками на Божественній Літургії тому, що саме в цій частині Богослужіння відбувається пресуществление хліба і вина в Тіло та Кров Господа нашого Іісуса Христа, якими ми можемо причащатись для вічного життя. Амінь

 Бондарчук Володимир

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Надлежит молиться, чтобы еще на земле приять Духа Божия.

Преподобный Макарий Великий