Проповідь в день пам'яті праведних Іоакима та Анна

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 «Оставит человек отца свого и матерь свою и будут два в плоть едину» Саме цими словами у Святому Письмі Господь благословив чоловіка і жінку на подружнє життя. Лише вдумаємося в ці слова. Адже з’єднавшись в Таїнстві вінчання чоловік і жінка стають одною плоттю. Тепер все у них має бути спільним як радість, так і горе. І головним завданням подружжя є спасіння своїх душ і правильне виховання своїх дітей. Багато з сучасних людей вважають, що в наш час люди, які пов’язані узами брака, які піклуються про життєві, сімейні проблеми не можуть досягнути високого духовного росту. Але є безліч прикладів з історії благочестивих сімей, які жили праведно, виховали в православ’ї дітей і спасли свої безсмертні душі. Саме одну з таких святих сімей вшановує сьогодні наша Свята православна Церква, а саме батьків Пресвятої Владичиці нашої Богородиці Иоакіма і Анни.

 Вони жили в місті Назареті і нічим зовнішнім не відрізнялися від інших простих жителів цього міста. Але, не будучи знатними серед людей, вони були великими перед Богом своєю вірою і благочестям. Святий Иоакім мав звичай, всі плоди своїх трудів розділяв на три частини: одну віддавав Богу, другу роздавав бідним і жебракам, а на третю вони жили з Анною. Все це ставило його безумовно вище тих, які славилися в Ізраїлі праведністю.

 Але вся висота внутрішнього благочестя подружжя відкрилась пізніше, коли Господу було угодно відкрити всьому світу величне їхнє призначення. Здавалося, що ніщо не могло порушити благословенного життя подружжя. Але, праведники не можуть бути без спокус. «Многие скорби праведникам» - говорить нам Святе Письмо. У подружжя не було дітей. На той час це вважалося великим позором. Але Господь не залишив святе подружжя. Він дарує їм дитину, якій предстояло надзвичайно важливе призначення – стати Матір’ю самого Бога. Саме за своє терпіння, за своє благочестя вони сподобилися такої великої милості Божої. Приклад праведного подружжя показує всім нам, що навіть живучи в миру, не розриваючи сімейних зв’язків, не залишаючи необхідного піклування про свій дім можна досягнути такої висоти духовного зросту, якої не досягають і в пустині. Весь секрет в тому, куди направлено серце людини: до Бога чи до гріховного світу. Про те, що подружнє життя потрібно вести правильно нам дуже добре говорить святий апостол Павло в посланні до єфесян. Він наголошує, і главою сім’ї повинен бути чоловік, подібно до того, як Христос являється главою Церкви. Але він не повинен принижувати жінку і превозноситись над нею, а навпаки-любити її, поважати, піклуватися про неї і оберігати її.

 Не потрібно боятися дітей, аргументуючи свої страхи тим, що ви ще не готові, що діти- це великі проблеми. Насамперед, діти це благословення Боже.І якщо Господь благословив наших дітей,то благословить і сили на їх виховання і утримання. Сімейне життя це подвиг, подвиг тяжкий. Але для сходження на небо потрібно тяжко працювати, як пише преподобний Ісаак Сірін: «Ніхто не сходив на небо,живучи недбало.» - Тому нехай приклад життя святих і праведних Богоотців Іоакіма і Анни навчить нас тої істини, що сімейне життя не заважає благочестю,що істинний християнин не повинен лякатися подружнього життя і відповідальності за своїх дітей. Адже подружнє життя – установленний Богом союз. І нехай кожен з нас, хто вибрав цей шлях матиме за приклад життя цих святих праведників і сподобиться життя вічного в Царстві Небесному. Амінь.

 Брана Василь

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Преклони по обычаю колена свои и восстань; и не тотчас начинай службу твою, но когда помолишься сперва, и совершишь молитву, и назнаменуешь сердце свое и члены свои животворящим знаменем креста, стой несколько времени молча, пока успокоятся чувства твои и утишатся помыслы твои. После сего возведи внутренний взор свой ко Господу, и с печалью умоляй Его укрепить немощь твою, чтобы стихословие твое и мысли сердца твоего сделались благоугодными святой Его воле.

Преподобный Исаак Сирин