Другие статьи

Воспитываем детей
Воспитываем детей, но не перегибаем палку
Заботы родителей о родившемся дитяти прежде всего сосредоточиваются на его физическом воспитании, на уходе за телом и питании маленького, еще беспомощного существа.


Какие молитвы угодны Богу?
Какие молитвы угодны Богу?
Состояние духовного огрубления или одичания в современное время очень тяжело и опасно, ибо выйти из него опять на правильную дорогу гораздо труднее, чем встать на эту дорогу только что начинающему новичку.


при выборе супруга или супруги
На что обращать внимание при выборе супруга или супруги
Многие в наши дни при выборе спутника жизни руководствуются двумя основными критериями, которые считают для себя главными: первый - это любовь.


Зачем перед иконой зажигаются лампадки
Зачем перед иконой зажигаются лампадки
Во-первых, потому, что вера наша есть свет. Сказал Христос: Я свет миру (Ин; 8, 12). Свет лампадки напоминает нам о том свете, которым Спаситель освещает наши души.

Різдво Пресвятої Богоридиці

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 «Рождество Твое, Богородице Дево, радость возвести Всей вселенной». Саме такими радісними словами сьогодні наша Свята Православна Церква возвеличує надзвичайну подію - Різдво Матері Божої. В цей день торжествує вся Вселена, радіють небеса і радується земля. В чому ж полягає ця радість. А полягає вона в тому, що Бог по безмежній Своїй любові до Свого творіння, на людей, дарував світу Преблагословену Владичицю і Богородицю. З Її народженням прийшла в світ радість. Її пришестя в цей світ свідчило про те, що Господь не залишив людину гинути в гріхах. Вона приходить, щоб послужити вмістилищем для Невмістимого, стати Ківотом найбільшої святині у світі, принести і явити світові, в своїх материнських обіймах Сина Єдинородного - нашого Христа і Бога. Саме тому з такою великою радістю і торжествіністю оспівує і возвеличує Її сьогодні Свята Мати Церква, іменуючи Її Матір’ю Христа Бога, Царицею неба і землі, порівнює Її з ранковою зорею, яка предвозвіщала нам про початок божественного дня.

 Але не тому тільки радуються нині всі православні християни. Радуються вони ще й тому, що з’явилась у світі найдерзновініша ходаїцаза нас,грішників перед Сином Своїм,Господом нашим. Адже привівши у світ Спасителя, вона усиновила в собі весь рід людський, всім стала матір’ю, а чи може матір забути свою дитину, чи може вона перестати піклуватися про неї.» Не може,-говорить святитель Інокентій Херсонський,- і неможливість цього складає її славу».

 Але знаючи це, ми не повині взловживати її любов’ю. Адже найчистіша з Дів не може покривати гріх. Вона допомагає тільки грішникам, які каються. І хто бажає знаходитись під Її благодатним покровом, повинен відалятися від всякого гріха, тому, що гріх розриває союз з Нею.

 Часто буває, що люди знаючи, що Матір Божа усім допомагає, починають просити Її чогось гріховного, наприклад, помститись комусь за образу, просять приховати якийсь гріх чи неправду від правосуддя.»Але таке прохання, говорить святитель Інокентій,- не являється проханням, а є образою Пречистої до Неї потрібно возносити молитви чисті.»

 Непотрібно думати, що навіть, якщо просим чогось корисного дійсно потрібного, то воно відразу впаде з неба нам під ноги.

 Наприклад, хворий не хоче приймати допомоги лікарів. Надіючись. Що в один момент зцілиться від своєї хвороби, якщо добре помолиться. Але чи маємо ми таку віру? Часто Господь посилає нам те, що ми просимо, але через інших людей, при певних обставинах, і ми часто не бачимо в цьому Божої допомоги. І навіть якщо Господь чи Матір Божа по якійсь причині не посилає того,що ми просимо, то непотрібно унивати, можливо те, що ми просим не принесе нам користі. Адже ми багато чого не розуміємо в житті.

 Так само як батьки піклуються про дітей, які ще нічого не вміють, але маючи достатнього досвіду, терпеливо чикають, поки дитина підросте і почне думати і робити все сама так само і Божа Матір і Господь краще знають, що нам треба, піклуються про тих і допомагають, направляючи на шлях істини.

 Тому, знаючи це, будимо линути під покров Божої Матері. Але не будемо приносити під покров цей наших гріхів, не омивши їх слізьми покаяння. Будимо возносити свої молитви до Богородиці, щоб вона умолила Сина Свого дарувати нам прощення гріхів і всі разом воздамо в цей радісний для всіх день хвалу Цариці Небесній, прославляючи Її з усіма Небесними Силами. Амінь.

Перетятко Віталій

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Надлежит тебе приступать к молитве с таким настроением, чтобы тебе желалось одной Божественной воли, а никак не своей собственной... Того же, о чем наверно знаешь, что оно благоугодно Богу, как, например, добродетели, ищи и проси для того, чтоб наипаче благоугодить Богу и добрее послужить Ему единому, а не с другою какою целию, хотя бы духовною.

Преподобный Никодим Святогорец