Новости семинарской жизни

24.11.2019. Недільне богослужіння в семінарії

12.11.2019. Викладач Почаївської духовної семінарії взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції

10.11.2019. В Почаївській семінарії відбувся духовно-просвітницький вечір

10.11.2019. В Почївській семінарії вшанували день пам'яті преп.. Іова Почаївського

07.11.2019. Почаївська семінарія взяла участь у святкуваннях дня пам'яті ікони Божої Матері «Всех скорбящих радость»

29.10.2019. Вихованці 4-го класу семінарії та студентки 3-го класу регентського училища відвідали святинi Закарпаття

24.10.2019. У Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

20.10.2019. B семінарії відбувся постриг вихованців IV-го класу у чтеці

18.10.2019. Другий клас ПДС відвідав Почаївський історико-художній музей

15.10.2019. Богослужіння в семінарії на Покров Пресвятої Борогодиці

09.10.2019. Богослужіння в день пам'яті св. ап. Іоанна Богослова

27.09.2019. Cвято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього в семінарії

23.09.2019. При Почаївській семінарії відкрилася недільна школа для дітей

19.09.2019. Ректор семінарії взяв участь у святкуваннях на честь преп..Афанасія Брестського

12.09.2019. Початок навчального року в Почаївській семінарії

10.09.2019. В Почївській семінарії вшанували пам'ять преп. Іова Почаївського

Проповідь на тему: «Значення прощення в житті людини»

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 «… и егдастоитемолящеся, отпущайте, аще
что имате на кого,да и Отец ваш иже есть
на небесех, отпустит вам согрешения ваша»(Мк. 11:25)

 Дорогі брати і сестри, євангельські істини дані Христом майже дві тисячі років тому, є живими, актуальними і сьогодні, всупереч деяким тенденціям про їх застарілість і непотрібність сучасній людині. Апостол Павло говорить: «Иисус Христос вчера и днесь, Тойже и во веки» (Евр. 13:8), а як ми знаємо, швидше небо і земля взагалі перестануть існувати, ніж порушиться хоч буква, хоч крапочка із Святого Письма. І ось, сьогодні, в день пам'яті святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії, в коротенькому уривку з Євангелія ми чули, як Христос заповідує нам прощати ближніх коли ми молимось, а, оскільки апостол Павло навчає постійно молитись: «…всегда радуйтесь, непрестанно молитесь» (Сол. 5:16) – говорить він, то і прощати необхідно кожної хвилини, кожної секунди. Більше того, прощення провин ближнім є умовою того, Господь почує наші молитви, в плані того, що виконає наші прохання, адже Всевідаючий Господь знає наші потреби і прохання перш, ніж ми можемо про них подумати.

 Що означає простити? Саме слово «прощення» означає відпущення провини, звільнення від покарання. Згадаймо випадок, коли до Христа привели жінку, яку звинувачували в перелюбі. Спаситель наш Іісус Христос сказав: «Хто без гріха, перший кинь у неї камінь», адже цей гріх в Старому Завіті карався побиттям камінням. І ці люди¸ які привели жінку, стали розходитись, починаючи із старших і закінчуючи молодшими. З цього випадку можна зробити висновок про загальну гріховність всіх людей, а також той факт, що розуміють це скоріше старші люди. Тобто, всі ми заслуговуємо покарання від Бога за наші провини перед Ним, за порушення Його св. Заповідей, за порушення Його волі, яка лунає голосом совісті у наших серцях.

 Проте в земному житті ми забуваємо про свого Творця і частіше вступаємо у відносини з подібними собі людьми. Через свої гріхи, а, особливо, через гордість ми часто ображаємо один одного, поступаєм несправедливо по відношенню до ближніх, самі ображаємось, вважаючи, що достойні кращого, достойні всіляких похвал і винагород. Але звернімось знову до Св. Євангелія: «Навіть коли виконаєте все заповідане вам, говоріть: «Ми раби недостойні, адже зробили лише те, що повинні були зробити»» (Лк.17:10). Отже, щоб бути істинними послідовниками Христа, ми не повинні чекати похвал, а, отже, і не ображатись, не отримуючи їх.

 Повеління Христові в повній мірі, в своєму житті виконали святі мучениці. Маленькі дівчатка: Віра, Надія і Любов, ще зовсім діти, і матір їх – мудра Софія всім серцем прийняли Божественний Закон Любові, і не лише простили своїх мучителів, а й полюбили їх, молились Господу за їх спасіння.

 Варто також підкреслити ще один момент – абсолютність і безумовність повелінь Божих. Апостол Петро, приводячи норми Закону Мойсея, запитував Христа: «Скільки разів прощати брату моєму: чи до семи разів?». На це Христос відповів: «Не говорю до семи разів, але – сімдесят разів по сім» (Мф.18:21). Якщо розуміти буквально, то щодня потрібно прощати ближньому 490 разів, але насправді Господь мав на увазі безкінечність цього процесу, тобто, скільки б разів наш ближній не просив прощення, ми завжди повинні його простити, віднестись до нього і обставин, які склались просто, без злоби і образ. Ми повинні твердо вірити в Промисел Божий і те, що наші оточуючі є знаряддям в руках Божих.

 Один давньогрецький мудрець на ім'я Піттак, коли до нього привели вбивцю його сина, відпустив останнього зі словами: «Краще простити, ніж потім розкаюватись!». Амінь!

Савенюк Олександр

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин