Новости семинарской жизни

24.11.2019. Недільне богослужіння в семінарії

12.11.2019. Викладач Почаївської духовної семінарії взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції

10.11.2019. В Почаївській семінарії відбувся духовно-просвітницький вечір

10.11.2019. В Почївській семінарії вшанували день пам'яті преп.. Іова Почаївського

07.11.2019. Почаївська семінарія взяла участь у святкуваннях дня пам'яті ікони Божої Матері «Всех скорбящих радость»

29.10.2019. Вихованці 4-го класу семінарії та студентки 3-го класу регентського училища відвідали святинi Закарпаття

24.10.2019. У Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

20.10.2019. B семінарії відбувся постриг вихованців IV-го класу у чтеці

18.10.2019. Другий клас ПДС відвідав Почаївський історико-художній музей

15.10.2019. Богослужіння в семінарії на Покров Пресвятої Борогодиці

09.10.2019. Богослужіння в день пам'яті св. ап. Іоанна Богослова

27.09.2019. Cвято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього в семінарії

23.09.2019. При Почаївській семінарії відкрилася недільна школа для дітей

19.09.2019. Ректор семінарії взяв участь у святкуваннях на честь преп..Афанасія Брестського

12.09.2019. Початок навчального року в Почаївській семінарії

10.09.2019. В Почївській семінарії вшанували пам'ять преп. Іова Почаївського

Проповідь на тему: Ныне силы небесные с нами невидимо служат

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

«Ныне силы небесныя с нами невидимо служат,
се бо входит Царь славы, се жертва тайная
совершенна дориносится»

 Саме такі слова ми чуємо під час літургії напередосвячених дарів. Вони лунають в самий торжественний момент богослужіння — під час Великого входу, на якому відбувається перенесення Святих Дарів.

 Цим піснеспівомцерква вказує нам на те, що при звершенні божественної літургії присутні не лише ті, хто прийшли в храм, але і ангели Божі, котрі предстоять престолу Господню, котрі з нами «невидимо служат», з нами моляться, з нами поклоняються Святим Дарам.

 Часто святим людям Господь видимим образом являв ангелів, котрі перебувають в храмі під час богослужіння. В житії преподобного Сергія Радонежського повіствується про один із таких випадків. Одного разу преподобний совершав літургію. Його учень Ісаак Мовчальник стояв в храмі і побачив у вівтарі когось, сослужащого преподобному Сергію. Таємничий гість був одягнений у світлі одежі і лице його світилось настільки яскраво, що Ісаак не міг дивитися на нього. По закінченню літургії він умолив свого учителя сказати йому, хто ж із ним служив, і преподобний відкрив, що це був ангел, котрий служить із ним за кожним богослужінням.

 Однак не лише святі ангели під час служби знаходяться із нами. На літургії напередосвячених дарів Святі Тайни переносяться із жертвеникана престол, і це торжественне перенесення обозначається словами: «Се бо входитЦарь Слави, се жертва тайнаясовершеннядориносится». При цьому перенесенні всі стають на коліна і приклоняють свої голови ниць із благоговіння перед Святими Дарами.

 Що ж значить маловідоме нам слово «дориноситься»? В буквальному перекладі із грецької мови воно вказує на охоронців царя, котрі тримали в руках списи, щоб відражати можливі напади. Так от, слово «дорі» означає спис, а «носимо» вказує на те, що воїни їх носили. Зміст цього малозрозумілого слова досить простий: дориносится — означає охороняється. Господь наш Іісус Христос приходить до нас в святих Тайнах під охороною ангелів Божих, котрі разом із нами моляться та поклоняються Святим Дарам.

 Піснеспів великого входу завершується словами: «Верою и любовиюприступим, дапричастницы жизни вечныя будем ». Цей заклик звернений до всіх молящихся і вказує на те, як потрібно приступати до Святої Чаші — «с верою и любовию». Про це ж нагадує нам і диякон, коли Святі Дари виносяться для причастя. Він виголошує: «Со страхом Божиим и верою приступите», а в багатьох древніх літургічних чинах цей возглас доповнювався ще словом любов'ю (Сострахом Божиим, верою и любовию приступите). Свята церква призиває нас, щоб ми з вірою і любов'ю приступали до Господа, для того, аби бути причасниками життя вічного.

 Отож, дорогі браття і сестри, спішімо в храм Божий, туди, де перебуває сам ЦарСлави Господь зі своїми святими ангелами, частіше приступаймо до Святих Тайн Христових, щоб в майбутньому стати причасниками життя вічного в царстві небесному, чого всім вам і собі бажаю. Амінь.

Білецький Петро

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин