Новости семинарской жизни

24.11.2019. Недільне богослужіння в семінарії

12.11.2019. Викладач Почаївської духовної семінарії взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції

10.11.2019. В Почаївській семінарії відбувся духовно-просвітницький вечір

10.11.2019. В Почївській семінарії вшанували день пам'яті преп.. Іова Почаївського

07.11.2019. Почаївська семінарія взяла участь у святкуваннях дня пам'яті ікони Божої Матері «Всех скорбящих радость»

29.10.2019. Вихованці 4-го класу семінарії та студентки 3-го класу регентського училища відвідали святинi Закарпаття

24.10.2019. У Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

20.10.2019. B семінарії відбувся постриг вихованців IV-го класу у чтеці

18.10.2019. Другий клас ПДС відвідав Почаївський історико-художній музей

15.10.2019. Богослужіння в семінарії на Покров Пресвятої Борогодиці

09.10.2019. Богослужіння в день пам'яті св. ап. Іоанна Богослова

27.09.2019. Cвято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього в семінарії

23.09.2019. При Почаївській семінарії відкрилася недільна школа для дітей

19.09.2019. Ректор семінарії взяв участь у святкуваннях на честь преп..Афанасія Брестського

12.09.2019. Початок навчального року в Почаївській семінарії

10.09.2019. В Почївській семінарії вшанували пам'ять преп. Іова Почаївського

Проповідь в день Святителя Ніколая Чудотворця

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

«В пам'ять вічну буде праведник!»

 Цими і багатьма іншими словами Свята Церква сьогодні прославляє святителя і чудотворця Ніколая. Святитель жив в далекий від нас час і в далекій від нас країні, але пам'ять його переходить з покоління в покоління, з віку в вік, з роду в рід, тому що це великий угодник Божий, який прославився своїм подвигом, своїм служінням, своїм вірним перебуванням в Господі, своїм щирим почуттям любові, яку він простягав на оточуючих його людей.

 Пам'ять святителя Миколая відбувається двічі на рік, і, крім того, кожен четвер Свята Церква згадує подвиги і труди святителя Миколая, тому що він заслужив того, щоб його прославляли, щоб до нього зверталися старанною молитвою, очікуючи небесної допомоги його заступництвом.

 Святитель народився ще в III столітті, і жив в кінці 3-го століття і першій половині 4-го століття. Свята Церква прославляє його, як правило віри. Сповідувати віру Христову тоді, коли жив святитель Ніколай, було дуже важко і навіть небезпечно, тому що святитель жив в той час, коли ще тривали жорстокі гоніння на християн. Він народився в місті Патари, де служив його рідний дядько, теж по імені Ніколай, і під його керівництвом Угодник Божий виховувався в християнській вірі й благочесті, тому він був міцний у вірі, безбоязненним і мужнім сповідником віри Христової, незважаючи на те, що були жорстокі гоніння. Ці гоніння загрожували не тільки різного роду стражданнями і катуваннями, але і мученицькою кончиною. Але Великий Праведник, будучи твердим у своїй вірі, вихованим у християнському дусі, мужньо протистояв всім підступам гонителів. Він був ув'язнений до темниці, протягом дуже багатьох років перебував у в'язниці, але і там теж мужньо сповідував віру, зміцнюючи і інших, тому що дуже багато християн тоді було ув'язненими за сповідування віри Христової.

 У той час, коли його дядько, єпископ Ніколай Патарскій, йшов у Єрусалим на поклоніння святим місцям, святий Ніколай, будучи пресвітером, допомагав Патарскій пастві, керував цією паствою, наставляв і зміцнював в істинній вірі. Відомо також з життя святого угодника Божого, що він не тільки під час гонінь твердо сповідував свою віру і мужньо стояв перед лицем мучителів, а ні трохи не вагавшись, навпаки, інших зміцнюючи у вірі. Але після того, як Церква утвердилася при імператорі Костянтині Великому і християнська віра стала дозволеною, з'явилися нові небезпеки для віри Христової, з'явилося псевдовчення з боку єретиків, які неправильно вчили про Сина Божого. Тому святитель Ніколай мужньо захищав істинну віру проти лжевчителів. Відомо, що він був на Першому Вселенському Соборі, і разом з іншими отцями Собору протистояв послідовникам тієї єресі, яка неправильно вчила про Другу Особу Пресвятої Трійці, тобто, про Христа, Сина Божого, Який прийшов для того, щоб зробити справу спасіння всього роду людського. Це неправильне вчення тягло за собою і неправильне розуміння того, що вчинив Господь, а звідси, і неправильне розуміння того, що потрібно від віруючих у Христа для того, щоб сприймати іскупительні заслуги Господа і як робити справу свого спасіння.

 Браття та сестри, з цього ми бачимо, що Свята Церква, прославляючи Святителя як правило віри, має на увазі всі ті події, які пов'язані з одного боку з гоніннями на християн, коли потрібно було мужньо сповідувати віру Христову, і з тим часом, коли потрібно було протистояти єретичним помилкам, іскажающим православне вчення про Христа, Сина Божого.

 Свята Церква, також, іменує святителя Ніколая за кротість. Кротість — це особлива чеснота. Свята Церква прославляє святителя Ніколая за цю чесноту, тому що він, дійсно, проявив незлобие по відношенню до оточуючих його людей, незважаючи на те, що його піддавали всіляким випробуванням. Він не гнівався, пам'ятаючи про те, що Господь на хресті молився за своїх распинателей, кажучи: «Прости їх, Господи, бо не знають, що творять». Таким чином, подражаючи кротості Господа, ставився до тих, хто переслідував християн і хто піддавав його особисто мукам, катуваннням і всіляким випробуванням. Дух кротості Господь ублажає і в заповідях: «Блаженни кротции, яко тии наследят землю». І це обітниця Господа виповнилося і на святителя Ніколая, тому що те, що успадковував Святитель , це, звичайно, не земні якісь простори, а та пам'ять у всіх кінцях землі, яка зберігається про святителя Ніколая, про його життя, про його діяльність, про його ревносне служінні Господу, і, таким служінням Богу, він, дійсно, виконав те, що говорить Господь: «Блаженні кроткі, бо вони успадковують землю». Спадкування землі — це пам'ять у всіх кінцях всесвіту, яка через 17 століть, дійшла і до нас, і ми маємо таку радісну можливість прославляти святителя Ніколая і звертатися до нього у наших молитвах не тільки в дні святкування його пам'яті, але і завжди, у всіх обставинах життя.

 Вдячна пам'ять Руського народу про святителя Ніколая проявляється в тому, що на всіх теренах Великої Русі збудовано багато храмів на честь Угодника Христового. Святитель Ніколай прославляється в тих місцях, особливо, де побудовані храми на його честь, де підноситься безкровна жертва, де постійно відбуваються молебні та інші молитвослів'я, що прославляють святителя і свідчать про те, що молитва християн, звернена до нього, завжди є почута.

 Святитель Ніколай також прославляється як вчитель стриманості. Стриманість — це теж особлива християнська чеснота. Вона проявляється в багатьох обставинах нашого повсякденного життя, тільки, на жаль, ми не завжди звертаємо на неї увагу. Вона полягає в безумовному утриманні від всяких пороків і пристрастей. Але є і умовне утримання, яке полягає в помірності: помірному споживанні їжі, помірному споживанні всього того, що є необхідним для нашого повсякденного життя. Ось ця поміркованість і була відмінною рисою Святителя. Для себе він не бажав багато. Він задовільнився самим малим. Якщо приносили якісь пожертви на церкву, то святитель Ніколай використав це для надання немічним, бідним людям. Відомо його милосердя, яке проявилося в порятунку молодих дівчат від ганьби. Будучи сповненим моральної чистоти і целомудрия, він дуже богомудро розпорядився тими засобами, які були в його розпорядженні, щоб врятувати честь невинних дівчат. І, звичайно, наші предки, коли прославляли святителя Ніколая за його утримання, то мали на увазі і моральну чистоту і целомудрие, коли говорили, що «треба берегти чистоту з молодості», маючи на увазі саме цю моральну чистоту, яка свідчить про цілісність людської особистості, яка не розтрачує себе на всілякі сумнівного характеру задоволення плоті, тому що саме таким тільки чином, тримаючи себе в моральній чистоті, можна виконувати заповіді Господні. Адже Господь цінує «чистих серцем», тому що вони по блаженній заповіді «побачать Господа», і це, дійсно, здобувається завдяки тільки моральній чистоті людини і прагнення до того, щоб, звільнившись від пороків і пристрастей, повністю віддатися служінню Богу.

 Ось коротко, дорогі брати і сестри, те, що полягає у тропарі, який співається в цей день: «Правило віри образ кротості, стриманості вчителя явив пасомим твоїм, що є речей Істина.» А «речей Істина» — це Сам Господь. Він явив святителя Ніколая таким угодником Своїм, який і прославляється Самим Господом, який прославляється і нами, до нього ми звертаємося з молитвами. Святитель Ніколай шанується не тільки серед православних, але і серед інших християн, тим більше, що мощі Святителя перебувають у місті Барі. Це католицький храм, у якому знаходяться мощі Угодника, але там можна молитися всім християнам, які в великій кількості в даний час, завдяки Господу, можуть відвідувати це святе місце.

 Тож браття і сестри, дивлячись на життя Святителя і Чудотворця Ніколая, ми повинні взяти собі приклад служінню Церкві та ближнім. Він був стійким у вірі, і ми маємо бути стійкими у вірі особливо в наш час коли й нам приходиться дещо терпіти. Молитися до Бога та допомагати своїм близьким. Своєю доброчесністю, своїм милосердям, своїм терпіння ми повинні свідчити про нашу віру. І звичайно ж , і в молитві, і в словах, і в добрих справах, закликати наших ближніх звернутися до Бога, щоб їх душа знайшла спокій і мир в покаянні, в молитві і пості. Будемо ж, дорогі брати і сестри, прославляючи нині святителя і чудотворця Ніколая, завжди звертатися до нього з нашими молитвами, і Господь по милості Своїй, молитвами святителя, удостоїть нас неизреченных благ. Аминь.

Габрильчук Микола

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин