Новости семинарской жизни

24.11.2019. Недільне богослужіння в семінарії

12.11.2019. Викладач Почаївської духовної семінарії взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції

10.11.2019. В Почаївській семінарії відбувся духовно-просвітницький вечір

10.11.2019. В Почївській семінарії вшанували день пам'яті преп.. Іова Почаївського

07.11.2019. Почаївська семінарія взяла участь у святкуваннях дня пам'яті ікони Божої Матері «Всех скорбящих радость»

29.10.2019. Вихованці 4-го класу семінарії та студентки 3-го класу регентського училища відвідали святинi Закарпаття

24.10.2019. У Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

20.10.2019. B семінарії відбувся постриг вихованців IV-го класу у чтеці

18.10.2019. Другий клас ПДС відвідав Почаївський історико-художній музей

15.10.2019. Богослужіння в семінарії на Покров Пресвятої Борогодиці

09.10.2019. Богослужіння в день пам'яті св. ап. Іоанна Богослова

27.09.2019. Cвято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього в семінарії

23.09.2019. При Почаївській семінарії відкрилася недільна школа для дітей

19.09.2019. Ректор семінарії взяв участь у святкуваннях на честь преп..Афанасія Брестського

12.09.2019. Початок навчального року в Почаївській семінарії

10.09.2019. В Почївській семінарії вшанували пам'ять преп. Іова Почаївського

Проповідь на тему: Терпіння людини

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 Дорогі браття та сестри! В сьогоднішньому Євангелії ми чули такі слова:,,Возложат на вы руки своя,и ижденут,предающе на сонмища и темницы,ведомы к царем и владыкам имени моего ради… Предани же будете и родители и братию и родом и други и умертвят от вас и будете ненавидими от всех имени моего ради''(Лк.106.12-18). І закінчується Євангеліє словами терпением вашим стяжите души ваша.

 Ці слова були сказані Господом Іісусом Христом апостолам, перед зруйнуванням Єрусалиму. Але ці слова мають і пряме відношення до нас, до нашого життя. Господь говорить ,,В терпінні вашому стяжіть душі ваша''. Що означають ці слова? Браття та сестри а чи взагалі нам потрібно когось чи щось терпіти? Що приносить терпіння? Яка нагорода за терпіння?

 Терпіння згідно з святими Отцями є постійність в добрі, твердість та мужність душі проявляючи себе в безропотному, охотному перенесенні життєвих труднощів, скорбот та спокус, попускаємих Богом для виховання християнина в смиренні, любові і відданості волі Божій і Його святому промислу. На рахунок того чи потрібно нам терпіти Святитель Іоанн Златоуст говорить – Потрібно! Бо переносячи все з довготерпінням, це і означає вірувати, вірувати в те, що нічого випадкового в житті людини не буває, а все направлене до спасіння . Нагороду за терпіння обіцяє сам Господь наш Іісус Христос говорячи ,,Перетерпівший до кінця, той спасенний буде''(Мф.24.13).Преподобний Антоній Великий говорить: Терпіння потрібно тому, щоб переносити різні спокуси, без яких ніхто б не спасся.

 Терпіли у всі віки людства, починаючи ще з Старого Завіту. Як терпів праведний Іов Многострадальний? Як терпів Пророк Давид гонимий своїм сином? У Новому Завіті приклад досконалого терпіння показав нам Господь наш Іісус Христос . Задумаймось! Господь ніколи, нікому не зробив нічого поганого. Він зцілював хворих, воскрешав мертвих, повністю виконував волю Божу. І не дивлячись на все це, Він був переслідуємий, мучимий і в плоть до хресної смерті безневинно терпів. Також яскравим прикладом терпіння для нас є Свята Великомучениця Варвара, пам'ять якої сьогодні святкує наша Православна Церква.

 Свята Великомучениця Варвара, народилася у знатній багатій сім'ї. Ще в ранньому дитинстві помирає її мама і вихованням дочки займається її батько Діоскор, ярий ідолопоклонник. Він поселив свою дочку у високу фортецю, щоб запобігти поганого впливу тогочасного суспільства. Проживаючи в усамітненні та споглядаючи красоту і велич цього світу, вона розмірковуючи, прийшла до висновку. Що така краса не могла з'явитися сама собою, і ніяк не могли створити її ті боги, яким поклоняється її батько. Роздумуючи над цим її чистого серця торкається благодать Божа і вона зрозуміла, що існує Всесильний Творець неба і землі. Коли Варвара була випущена на волю, вона спілкувалася з тайними християнами, розпитувала про суть їхньої віри. Дізнавшись у них багато про Бога, Варвара ще більше дізналася про християнство від священника, який прийшов в їхнє місто під виглядом купця. Він розкрив їй глибину християнського вірування. Свята Варвара увірувала та хрестилася. Батько взнавши, що його дочка вірить та сповідує Триєдиного Бога, Творця неба і землі, поклоняється Розп'ятому Христу. Він наповнився злості та ненависті так, що захотів сам вбити її,але так як йому це не вдалосязробити, він віддає святу в руки мучителів, так як в той час у п'ятому столітті при імператорі Максиміані було гоніння на християн. Мучителі сильно і безжалісно знущалися над Святою Мученицею. Побивали так, що земля була в крові, рани мучениці розтирали волосяницею, потім святу прив'язали до дерева і гачками розривали її тіло. І в кінці кінців,безжалісний батько сам усікнув Великомученицю мечем.

 Якщо провести паралель, Євангелія до життя Святої Великомучениці Варвари, то можна прослідкувати все те, про що говорив Христос відбулося з Великомученицею.

 Браття та сестри! Ми з вами дивлячись на наглядні приклади терпіння, дивлячись на нього, як на чесноту, яка приводить людину до Царства Божого. Ми не хочемо терпіти! Не терпимо один одного, не терпимо без ропоту скрутного положення в сім'ї, в країні, і навіть тутстоячи в храмі, ми не завжди терпимо один одного, не можемо потерпіти цього часу , який ми йдучи з дому хотіли присвятити Богу, а тут розмовляємо про життєві біди та негаразди. Браття та сестри! Ми чудово знаємо участь одного з сорока воїнів севастійських, який хотів разом з усіма своїми друзями постраждати за Христа, але він побачив на березі розтоплену баню і не захотів потерпіти до кінця. Вийшов з води він навіть і не успів отримати тілесну насолоду, падає на порозі бані мертвим. Своїм нетерпінням він втратив вінець, він втратив Царство Боже. Ми бачимо до чого приводить нетерпіння і його наслідки ті що воїн пішов від Бога. Браття та сестри а куди ідемо ми? До Бога? Якщо так, то ми маємо уподібнюватись Йому в терпінні та інших чеснотах. А щоб навчитись терпінню, нам потрібно в своїх ближніх бачити образ Божий, і відноситись до нього, як до самого себе. Апостол Іаков вчить нас своїм посланням,, З великою радістю приймайте браття мої, коли впадаєте в різні спокуси знаючи, що випробування вашої віри виробляє терпіння''.

 І тому браття та сестри, будемо брати приклад терпіння у ідеалу терпіння Христа, будемо брати приклад з Святої Великомучениці Варвари. І також хай завжди у всьому для нас буде приклад святого в честь якого ми хрещені, бо нема такого святого який не мав би терпіння. І дай Бог і ми будемо достойні слів, Перетерпівший до кінця, той спасенний буде. Амінь.

Попович Iоанн

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин