Другие статьи

Как узнать и искоренить главный порок ребенка
Как узнать и искоренить главный порок ребенка
В православно-христианской семье религиозное воспитание является неизменным спутником и основанием воспитания нравственного.


Как священник может помочь заключенным
Как священник может помочь заключенным
Работа с режимными учреждениями ГУИН (Главное Управление Исполнения Наказаний) отличается своей особой спецификой


Миссионерство в школах
Миссионерство в школах и других учебных заведениях
За последнее десятилетие в большинстве регионов нашего государства произошли изменения в сфере деятельности образовательных учреждений.


Из жизни будущего века
Из жизни будущего века
Возвращение домой. Ах, как блаженно возвращение домой! Тем более сладко возвращение в дом, в котором ждут родители, и братья, и сестры, и дети, и друзья!


История одной непослушной дочери
История одной непослушной дочери
Большую силу имеет слово родителей! Оно может низвесть на детей благословение Божие; оно же, сказанное в раздражении, может окончательно погубить детей.


экскурсоводы Почаевской Лавры?
Кто же они экскурсоводы Почаевской Лавры?
Нести послушание экскурсовода – является одним из лучших послушаний воспитанников Почаевской Духовной Семинарии.


Старец Паисий Святогорец:«Не дадите святая псом»
Старец Паисий Святогорец:«Не дадите святая псом»
Когда люди дают вам одежду больных, чтобы приложить ее для освящения к святым мощам, то смотрите внимательно, чтобы это были только маечки, а не другое нижнее белье


О покаяния в современном мире
О покаяния в современном мире
Покаяние — духовная купальня, через которую прошли все творцы величайших деяний в христианских народах.


Воспитываем детей
Воспитываем детей, но не перегибаем палку
Заботы родителей о родившемся дитяти прежде всего сосредоточиваются на его физическом воспитании, на уходе за телом и питании маленького, еще беспомощного существа.


Поучение на евангелие
Поучение на евангелие в крещенский сочельник и на Святое Богоявление
Естественно, народ почитал Иоанна гораздо выше Христа. Тот всю жизнь свою проводил в пустыне, был сын архиерея

Вшанування святих

В ім’я Отця і сина і Святого Духа!

 Кожин день дорогі браття та сестри, наша Свята Православна Церква вшановує пам'ять святих угодників Божих, і їхніми молитвами освячує наші душі. По вченню Церкви ми молимося до святих тому, що вони є ходатаями за нас і молитвениками перед Богом, молимося до них про заступництво, і прославляємо їх за їхнє свято прожите життя за їхні чесноти, якими вони угодили Богу і які для нас є тепер прикладом до, яких ми повинні прагнути.

 Одними з таких святих, яких вшановує сьогодні Свята Православна Церква є три Святителі: Василій Великий, Григорій Богослов та Іоанн Златоуст, які жили в IVстолітті і були вірними архіпастирями Церкви Христової. Ці святителі багато потрудилися для блага Церкви Христової, у її вченні, а також були вірними її захисниками, і боролися з різними єретиками того часу, з такими як несторіанами, монофізитами і аріанами, які неправильно вчили про Христа і віру Христову.

 Після смерті святителів через декілька століть одні із християн почитали більше за святого Василія Великого, інші Григорія Богослова, а ще інші Іоанна Златоустого. Тоді в ХI столітті єпископу Євхаїтському Іоанну явилися три святителі і сказали що ми рівні перед Богом і не має серед нас ні меншого ні більшого, і для кращого розуміння цього вони повеліли вшановувати їх пам'ять в один день. Після чудесного видіння єпископ Іоанн встановив вшановувати їх пам'ять у цей день.

 Отже браття і сестри яскравим прикладом для нашого життя є наші святі угодники Божі, які жили хоч і в різні часи, перебували у різних званнях і умовах, але це не перешкодило їм стати святими. Живучи тут на землі, вони були подібні нам маючи і такі самі тілесні потреби, як ми з вами, але за своє богоугодне свято прожите життя сподобилися життя вічного святого. Так само і в наш час, для нас можливе спасіння, все це залежить тільки від нас, і від нашого бажання. Хоча від нас сьогодні не вимагається якихось героїчних вчинків, нас не переслідують дозволяється вільно відвідувати Храм Божий, але цього не достатньо, нам потрібно з вами дотримуватися заповідей Божих, жити згідно вчення Христового і Євангелія, і бути в послушанні Церкві Христовій, як це показали нам на ділі святі угодники Божі.

 Отже браття та сестри давайте проявимо своє послушання Церкві Христовій, у цей другий підготовчий тиждень, до великого посту. У зворушливій притчі про « Блудного сина », яку ми чули на літургії у Євангельському читанні. Церква навчає нас щиро каятися в своїх гріхах, тому що скоро настане великий піст і нам потрібно, щоб наша душа була чистою і відкрилася до Бога. Господь закликає нас до покаяння такими словами « Покайтеся тому що наблизилось Царство Небесне » . Отже браття і сестри всі ми з вами призвані до життя вічного святого Господом нашим Іісусом Христом. Будемо боятися навіть слухати сектантів, які говорять нам , що ніби то не потрібно вшановувати пам'ять святих, але ми з вами знаємо з Святого Письма, що у Бога немає мертвих, но всі живі, і ми вшановуємо святих, як живих ходатаїв за нас перед Богом.

 Тож будемо вдячні Богу, дивному у святих своїх, і в молитвах до святих угодників будемо просити для себе милості Божої, миру, чистоти, і святості. Амінь.

Олексій Василь

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Приступая к молитвословию, когда бы то ни было, постой немного или посиди, или походи, и потрудись в это время отрезвить мысль, отвлекши ее от всех земных дел и предметов. Затем помысли, кто Тот, к Кому обратишься ты в молитве, и кто ты, имеющий начать теперь это молитвенное к Нему обращение, и возбуди в душе своей соответственное тому настроение самоуничиженного и проникнутого благоговейным страхом предстояния Богу в сердце...

Святитель Феофан, Затворник Вышенский