Новости семинарской жизни

24.11.2019. Недільне богослужіння в семінарії

12.11.2019. Викладач Почаївської духовної семінарії взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції

10.11.2019. В Почаївській семінарії відбувся духовно-просвітницький вечір

10.11.2019. В Почївській семінарії вшанували день пам'яті преп.. Іова Почаївського

07.11.2019. Почаївська семінарія взяла участь у святкуваннях дня пам'яті ікони Божої Матері «Всех скорбящих радость»

29.10.2019. Вихованці 4-го класу семінарії та студентки 3-го класу регентського училища відвідали святинi Закарпаття

24.10.2019. У Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

20.10.2019. B семінарії відбувся постриг вихованців IV-го класу у чтеці

18.10.2019. Другий клас ПДС відвідав Почаївський історико-художній музей

15.10.2019. Богослужіння в семінарії на Покров Пресвятої Борогодиці

09.10.2019. Богослужіння в день пам'яті св. ап. Іоанна Богослова

27.09.2019. Cвято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього в семінарії

23.09.2019. При Почаївській семінарії відкрилася недільна школа для дітей

19.09.2019. Ректор семінарії взяв участь у святкуваннях на честь преп..Афанасія Брестського

12.09.2019. Початок навчального року в Почаївській семінарії

10.09.2019. В Почївській семінарії вшанували пам'ять преп. Іова Почаївського

Проповідь на Введення в храм Пресвятої Богородиці

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 «Пречистый храм Спасов, многоценный чертог и Дева, священное сокровище славы Божия, днесь вводится в дом Господень, благодать совводящи, Яже в Дусе Божественном, Юже воспевают Ангели Божии: Сия есть селение Небесное.». Такими словами уже багато віків свята Церква прославляє подію, яка сталася в цей день. Ніякі іудейські закони того часу не могли пояснити того, що відбулося. На межі Старого та Нового Завіту, немовля трьохрічного віку піднімається по 15-ти сходинах Ієрусалимського храму і вводиться в Святая Святих. Туди, куди лише 1 раз в рік мав право входити первосвященик.

 Батьки вибраної Богом отроковиці, праведні Іоаким і Анна, довго не маючи дітей, дали обіцянку, якщо у них народиться дитина, посвятити її Богові, тобто віддати на служіння при храмі. І Господь послав праведному подружжю чадо,яке вони назвали Марією. Вона в ранньому віці була введена в в Ієрусалимський храм, де перебувала до14-ти років в чистоті, наученні Божих істин і постійних трудах.

 Священне передання дуже мало каже про те, що відбувалося в дитячому віці і юності Пресвятої Богородиці. Блаженний Ієронім говорить: «Якщо мене запитають про те, як проводила свою юність Пресвята Діва, то я відповім, що це відомо одному Богу і Архангелу Гавриілу, невідступному хранителю ЇЇ.» Вона перебувала в такій чистоті якої не може усвідомити і зрозуміти людський розум. Пресвята Діва знаходилась в труді смиренні і послуханні, для того щоб підготувати себе до великої місії, яка була покладена на неї. Ми знаємо, що Пресвята Богородиця непристанно займалась читанням Слова Божого. Про це нам говорить апостол і євангеліст Лука: «Мария внимала всяким словам и слогала их в серце своем». Вона жила Словом Божим, яке пронизувало ЇЇ всю. Пресвята Діва жила так як навчало Святе Писання, згідно тієї премудрості,яка зберігалась в цих Священних Текстах.

 Саме Діва Марія,яка найчистіша і найбільш праведна серед усього людства, від Адама до свого часу, удостоїлася від Бога, чудесним чином, стати матір'ю Боголюдини – Іісуса Христа, Спасителя людства. Пресвята Діва маючи від народження особливу благодать і предоприділення від Бога, мала знаходитись в храмі, а не біля своїх святих батьків. Таким чином Вона готувалася духовно, освящаючись і укріпляючись для прийняття в своє лоно Сина Божого.

 Святе Євангеліє, яке читалося сьогодні розповідає нам про ще одну Марію, яка сиділа біля ніг Спасителя і слухала Його. В цей час сестра її Марфа турбувалася про те, щоб приготувати трапезу високому Гостеві. Вона не могла байдуже терпіти неуважність сестри до Учителя і попросила Іісуса зробити їй зауваження,щоб Марія допомогла в домашніх турботах, але у відповідь почула: «едино есть на потребу» - тобто, одне тільки потрібно – це слухання Слова Божого, якому і віддалася Марія із великим жаданням, забувши про всі земні турботи. «Блаженны слышащие слово Божие - говорить Господь: - и хранящие е»(Лк 11:28), а Марія слухала для того щоб хранити почуте, тому і участь її є благою,яка не відніметься від неї. Всі ж земні турботи, що можуть закрити шлях до спасіння, віднімуться від людини. Наше ж спасіння розпочинається та звершується в храмі, в якому непрестанно лине Слово Боже. Сьогодні, коли нас оточує стільки зла і гріха, лише тут, ми можемо знайти захист від світу і того що в нього знаходиться: «Похоть плоти, похоть очес и гордость житейская».

 Храм ‒ являється для нас школою благочестя, яка є дуже важливою в справі нашого спасіння, тому що джерелом істинною мудрості, являється сам премудрий Господь. Сьогоднішній час надає нам великі можливості отримання інформації. Газети, Інтернет, радіо, телебачення зрушують на нас лавину різноманітних новин. Через все це в наше серце постійно потрапляє сміття, що заважає прорости доброму насінню Божого слова. І тільки в храмі Божому ми можемо почути найважливіші для нас істини: про Бога Творця, про Божий Промисл, який мудро веде нас до спасіння, про ту, найдосконалішу, любов Божу до падшого людського роду, заради якої Бог воплотився, претерпів страждання і хресну смерть, про чудесне Воскресіння і тілесне Вознесіння Христа, про заступництво за нас перед Престолом Всевишнього Матері Божої і всіх святих.

 Свята Церква – це лікарня для наших душ. Ліки, які препідносяться в Церкві є найдосконалішими серед усіх тих,які існують у світі. Тут непристанно б'є джерело духовного здоров'я – всеоживляюча Кров і Тіло Господнє, пре подається через Таїнства благодать Святого Духа. І якими б не були великими і важкими наші гріхи, від яких би язв не страждала б совість, прибігаючи до цього джерела з вірою і страхом Божим, ми стаємо духовно здоровими.

 Благочестиві Іоаким і Анна привели Пречисту Діву Марію маленькою дівчинкою в храм, який для неї став рідним. Це приклад для всіх батьків. Благословене те дитя, яке батьки постійно приводять до храму. Те, що отримує дитина в цій благодатній, світлій, освящаючій атмосфері – це та дорогоцінність рівної якій немає. Те, чим наповниться молода душа в дитячі роки, це буде її скарб, її духовне багацтво і найкращий засіб від життєвого бруду, з яким вона скоро зіткнеться.

 Ми бачимо, що Божа Матір починає свої перші свідомі кроки із Божого храму. І дай Бог щоб ми слідували Її прикладу, і все частіше серед усього суєтного світу, наші кроки направлялися в дім Божий, щоб тут, під дією благодаті Божої, виховувалися наші серця для Небесного Царства! Нехай сьогоднішнє свято навчить нас любити храм Божий. Будемо поспішати і в свято, і в воскресний день, і навіть в будні приходити сюди, щоб отримати втішеня і лікування своїх душевних ран, почути духовні настанови, для того, щоб по прикладу Божої Матері любити Бога і ввійти в Святая Святих – Царство Небесне, чого нехай сподобить Господь кожного із нас. Амінь!

Рудий Петро

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин