Другие статьи

Какие молитвы угодны Богу?
Какие молитвы угодны Богу?
Состояние духовного огрубления или одичания в современное время очень тяжело и опасно, ибо выйти из него опять на правильную дорогу гораздо труднее, чем встать на эту дорогу только что начинающему новичку.


Зачем перед иконой зажигаются лампадки
Зачем перед иконой зажигаются лампадки
Во-первых, потому, что вера наша есть свет. Сказал Христос: Я свет миру (Ин; 8, 12). Свет лампадки напоминает нам о том свете, которым Спаситель освещает наши души.


МІРЕЦЬКИЙ МИХАЙЛО ПАВЛОВИЧ
Догмат про Пресвяту Тройцю - основа християнської релігії
Бог єдиний по суті, але троїчний в особах: Отець, Син і Святих Дух, Тройця єдиносущна і нероздільна. Саме слово "Тройця" небіблійного походження.


Церковь, наука и образование
Церковь, наука и образование
Наступивший XXI век принес новые надежды и тревоги, остро поставил перед нами вечные вопросы бытия - о добре и зле.


Патриарх Сербский Павел - образец современного пастыря
Патриарх Сербский Павел - образец современного пастыря
Двадцатый век для сербского народа был во многих отношениях трагическим: неоднократные войны, миллионы пострадавших и изгнанных, разрушение многих святынь,


суд Божий
Смерть, о которой знали еще год назад
В Священном Писании смерть представляется как разлучение души от тела. Человек рождается смертным и любомудрие состоит в том, чтобы бояться грехов, а не смерти.


Как прогнать нечистую силу?
Как прогнать нечистую силу?
Пьющих людей, дошедших до белой горячки, а по сути уже одержимых бесами, врачи пытаются спасти лекарственными препаратами.


Психоневрологические заболевани
Психоневрологические заболевания на духовной почве
Рассмотрение этого рода заболеваний хочется начать со слов современного греческого писателя, митрополита Иерофея (Влахоса)


Представник Почаївської духовної семінарії побував на студентській конференції у місті Київ
12 березня 2012 року у Київській духовній академії і семінарії пройшла 3-тя щорічна студентська конференція


Из жизни будущего века
Из жизни будущего века
Возвращение домой. Ах, как блаженно возвращение домой! Тем более сладко возвращение в дом, в котором ждут родители, и братья, и сестры, и дети, и друзья!

Постійна молитва Іісусова у лиці Святителя Григорія Палами

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 В сьогоднішньому сучасному світі який всіма способами старається знищити кожну людську душу нам православним християнам головне бути ближчим до Бога. І тільки один спосіб - це молитва. Але чи багато із нас мають можливість зараз довго молитися дома чи часто ходити у Храм? Але радісно для нас, що ще є один дуже діючий спосіб з'єднання з Богом – це постійна молитва Іісусова. І саме сьогодні Свята Православна Церква святкує день Григорія Палами який був творителем цієї молитви.

 Святий Григорій Палама родився в Константинополі приблизно 1296 році. Його батько Костянтин Палама був високопоставлений візантійський чиновник і при цьому людиною, яка проходила подвиг постійної внутрішньої молитви.

 Святий Григорій Палама отримав хорошу початкову освіту, але не пройшов повного курсу наук, що в подальшому неодноразово приводило до насмішок супротивників. Але сам святий Григорій Палама ніколи не жалів, що залишення науки і через багато років говорив, що добре в молодості навчатися світських наук, але вдосконалення в зрілому віці є смішним і навіть шкідливим для душі.

 Святий Григорій Палама з двома братами іде в монастир на святу гору Афон, також в монастир пішла мати і сестри і навіть багато слугів. На Афоні Святий Григорій Палама подвизався під керівництвом старця Нікодіма від якого приймає іночеський постриг, а пізніше у старця Григорія. Таким чином святитель удосконалив подвиг непристанної молитви, якої він був навчений ще з дитинства в своїй сім'ї.

 В 1325 році Святий Григорій покинув Афон і якийсь час жив в Фесалоніках де і був рукоположений в ієромонахи. Інтересний випадок із життя Святого Григорія того часу характеризує його як проповідника постійної молитви. Одного разу в розмові із своїм другом Іовом, він згадав слова Святого апостола Павла: «непрестанно молитеся»(1.Фес.5,17), а про непристанну молитву пророка Давида, який в думках бачив Господа в молитві своїй, про що сам говорив:»Предзрех Господа предо мною выну»(Пс.15,8).

 Нагадав Святитель що всім християнам потрібно Ім'я Боже взивати частіше, чим ми вдихаємо повітря. Підкорюючись заповідям богомудрих отців і нам не тільки самим потрібно молитися завжди, но і монахів, і мірян, і мудрих, і простих чоловіків, і жінок і дітей, і взагалі всіх вчити постійної молитви. Старцю Іову здалося новою справою, і він почав суперечити, говорити, що молитися постійно – діло лише монахів і аскетів – пустинників, але не мирян, які живуть в багатьох турботах і справах. Святитель, доказуючи істину , привів багато доказів, але старець Іов не переконався і тоді коли ж Іов молився у своїй келії явився йому ангел, посланий від Бога, «Иже всем человеком хочет спастися и в разум истинны прийти»(1Тим.2,4), дорікав за те, що він суперечить святителю Григорію і противився волі Божій. Ангел сказав Іову, що він більще не високомудрстував і не суперечив в цьому, тоді старець поспішив до святителя припав до його ніг, покаявся, просив прощення і розповів все, що сказав йому Ангел Господній, який був посланий утвердити заповідь для всіх і постійно молитися: «Господи Иисусе Христе, Сыне Божий помилуй мя».

 Святі отці повчають нас, що молитва буває трьох видів. Коли в наше життя входить якесь горе чи хвороба, чи просто не має виходу з якоїсь ситуації тоді наша душа лине до Бога з горячою молитвою. Чи просто неочікувана радість, ми знайшли вихід із безвихідної ситуації, ваші близькі стали здоровими, і тоді серце саме собою загоряється вдячністю до Бога. І саме в такі моменти молитва є гарячею і щирою, але цей момент проходить дуже швидко і ми знову забули про молитву. Це один вид молитви.

 Є другий вид молитви – постійна молитва ми кожен день читаємо ранкові і вечірні молитви, виконуємо своє молитовне правило, вислуховуємо церковні служби, і коли ми це робимо постійно, то рахуємо себе хорошими правильними православними християнами, і часто стаємо Фарисеями. Ми ж віддали Богу Боже, але потім знову від даємся своїм страстям, починаємо празнословити, осуждати, гордитися, роптати, сваритися і тим самим ми знову розпинаємо Христа. Християнство потрибує зєднання і цільності віри і життя. Не може християнин служити Богу і мамоні, не може він мати не розсіяну молитву і дивитися телевізор чи комп'ютер, і тому у нас не має плодів в духовному житті, не має зростання, не має успіху і тому ми залишаємося духовними младенцями. Тому потрібно старатися щоб в нашій душі виник молитовний союз з Богом.

 Третій вид молитви це постійна молитва – Іісусова. Святі отці кажуть: «Блаженні ті, які навчилися в своїх думках взивати молитву Іісусову до Бога постійно в серці, як повітря потрібний для нашого тіла, так і сонце, проходячи над землею, дає нам день, так світле шановане ім'я Іісуса, постійно сяє в розумі, даючи нам дуже багато соняшних думок ». Святий Ігнатій Бранчанінов говорить:»молитва Іісусова возносить з землі на небо того хто молиться нею і включає його в число жителів неба. Перебування розумом і серцем на небі і в Бозі… Ось головні плоди цієї молитви. Боротьба і перемога над ворогом це не основна ціль, і вона не повинна привертати на себе усієї уваги, щоб розуміння бачення перемоги не дало людині розгордитися і возвисити себе».

 Іісусова молитва є світильник нам і напрвляюча зірка до неба. Творіння Іісусової молитви, служить найкращою зброєю протів гріховних думок. Ця молитва відкриває присутність диявола в людині, і виганяє їх із неї. Коли побачимо при творінні цієї молитви особливе горіння страстей – небудем падати у відчай. Наоборот приготовимся до подвига знаючи, що молитва Іісусова почала призводити до властивих її дій. Преподобний Нікон Оптінський розповідав: Один молився молитвою Іісусовою. Другий стояв в храмі з увагою, молився словами церковних молитов. У того і другого молитву одинаково чув Господь. Але молитва Іісусова все ж вище. Можна березовими дровами натопити пічку, а можна і сосновими. Головне, щоб було тепло. Вся суть в тому, щоб в душі був молитовний настрій.

 Преподобний Варсонофій Оптінский розказував про одного монаха який жив в скиту. Одного разу цей монах прийшов до ранкової Служби дуже розстроєний і великий палець у нього був перев’язаний.
- Що сталося? - питають монахи.
- так ось біси вночі напали тільки я ліг в ліжко і заснути ще не встиг, як бачу як один за одним ідуть до мене якісь люди в піджаках. Думаю, звідки би прийти цим людям, дві двері закриті на ключ? Зрозумів я тоді хто це.
- Для чого ви ідете сюди окаянні? Хто вас кликав?
- Зараз ми тобі покажемо, - відповідають, - розіпніть його!

 З хопили мене , а я – то розгубився і перехреститися не встиг. Почали мене розпинати. Розтягнули руки і ноги, і один із бісів ударив мене молотком, хотів напевно в долоню, але промахнувся і попав в палець, всього його роздробив. Сильну я відчув біль і викрикнув:»Господи Иисусе Христе, Сыне Божий помилуй мя грешного! ». Біси зразу зникли. Так молитва Іісусова відганяє бісів дає можливість кожній людині як найшвидше приблизитися до Бога.

 Але, що кажуть миряни? Ми обтяжені справами життєвими, як можна молитися постійно? Задумуючись над таким запитанням Святі отці кажуть: «Наскільки людина любить молитися на стільки вона любить Бога». І хіба Бог міг нам заповідати неможливе. Кожна людина яка шукає спасіння своєї душі може постійно молитися. І тому Святий Григорій Палама говорить:» Браття мої християни, прошу вас разом з Святим Іоаном Златоустом, раді спасіння ваших душ, не забувати про молитву Іісусову». А ми це завжди можемо робити, якщо захочемо. Тому що коли сидимо за рукоділлям, коли ходимо, чи коли їмо чи п'ємо, завжди можемо молитися і творити розумову молитву, благо угодну Богу. І тому будемо працювати, а душею молитися.

 Так провів своє життя Святий Григорій Палама, за що в своєму житті притерпів гоніння, був навіть в турецькому полоні. Але де би він не находився всюди проповідував істину православної віри і внутрішню молитву. Відійшов до Господа Святитель у 1359 р. Тому браття і сестри будемо брати приклад з Святого Григорія Палами і розпочнемо вже сьогодні в дні великого поста творити молитву Іісусову тому, що вона є те саме Царство Небесне, яке кожна людина повинна шукати. Святі Отці прирівнюють її навіть до найдорогоціннішого бісера заради якого купець всякий християнин залишає все, продає все своє багатство, щоб купити її, це найдорогоцінніший і найкращий бісер. І нехай Господь нас сподобить з молитвою Іісусовою увійти Царство Небесне. Амінь.

Сябрук Андрій

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Некающимся нисколько не на пользу страдание и смерть Христова, хотя они и исповедуют имя Христово, но следует им суд Божий и вечное в аду осуждение, как отвергшим и презревшим великую Божию благодать.

Святитель Тихон Задонский

Кающийся и надеющийся прославляет бесконечное милосердие Бо-жие, — надеющийся и некающийся хулит Бога, представляя Его покровителем зла.

Святитель Филарет, митрополит Московский