Другие статьи

Воспитываем детей
Воспитываем детей, но не перегибаем палку
Заботы родителей о родившемся дитяти прежде всего сосредоточиваются на его физическом воспитании, на уходе за телом и питании маленького, еще беспомощного существа.


Какие молитвы угодны Богу?
Какие молитвы угодны Богу?
Состояние духовного огрубления или одичания в современное время очень тяжело и опасно, ибо выйти из него опять на правильную дорогу гораздо труднее, чем встать на эту дорогу только что начинающему новичку.


крещение
0 подготовке ко Крещению
К принятию Таинства Крещения следует готовиться заранее. Прежде всего необходимо узнать, проводится ли при храме специальный цикл бесед для оглашенных


Как себя вести в храме
Как себя вести в храме
Православный храм— это место особенного присутствия Бога на Земле. Вести себя в храме нужно благоговейно — так, чтобы не оскорбить величие святыни, не навлечь на себя гнев Божий


свеча
Что такое свеча в храме
Что делает обычно человек, переступающий порог храма? В девяти случаях из десяти — подходит к свечному ящику. С маленькой восковой свечки начинается наше практическое христианство


Церковная записка
Церковная записка
Если вы хотите, чтобы поданная вами в алтарь поминальная записка была прочитана внимательно и неспешно, помните правила


Как правильно креститься
Как правильно креститься
Сила крестного знамения необычайно велика. Еще святитель Василий Великий писал: "В церкви все благообразно и по чину да бывает". Крестное знамение — видимое свидетельство нашей веры

Життя та подвиг мученика Лонгина

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

 Дорогі браття та сестри в сьогоднішній день свята православна Церква звершує пам'ять мученика Лонгина. Він жив в часи Господа Нашого Іісуса Христа і постраждав за проповідь – Господнього воскресіння. Святий Лонгин був родом з Кападокіі, служив сотником у війська під владою Пілата. Був представлений з своїми воїнами служити при стражданні і розп’ятті Господа нашого Іісуса Христа. « Сотник же и еже с ним стрегущии Иисуса, видевше трус и бывшая, глаголюща: воістину Божий Сын бе Сей». Такими словами, святе Євангеліє розповідає нам, про чуда навернення мученика Лонгіна до Господа, через воскресіння. Побачивши чудеса, які були при Хресті Христовому: землетрус, затемнення сонця, відкрившіся гроби і ставших з них мертвих, сотник Лонгин один з небагатьох які це бачили, сповідував, що Христос є істинний Син Божий.

 Передання нам говорить, що Лонгін був саме той воїн , який пронзив ребра Спасителя на Хресті. І від витеклої з рани крові і води отримав зцілення своїх хворих очей. Це було ще одним поштовхом навернення воїна до віри. Після погребіння в гробі Іісуса, Лонгин був представлений у числі сторожі при гробі стерегти тіло Христа. І коли Господь славно воскрес то навів страх на воїнів які від сильного світла впали лицем до землі. Коли все закінчилось, тоді Лонгин і ще два воїни остаточно увірували в Христа. І стали проповідниками Його воскресіння. Дізнавшись про це фарисеї заплатили гроші воїнам, щоб ті про воскресіння мовчали. А сказали, що учні Ісуса коли сторожа спала викрали тіло, щоб сказати що Христос Воскрес. Лонгін же грошей не взяв і про чудо став проповідувати ще більше. Тоді і Пілат і іудеї зненавиділи його і купили у кесаря смерть для нього.

 Коли був виданий наказ, щоб стратити Лонгина воїни прийшли його вбити. Але він не злякався смерті і не перестав сповідувати Христа. А навпаки, був радий постраждати за Нього і бути з Ним в Царстві Небесному. Тоді воїни відсікли голову чесному Лонгину і двом його друзям які також проповідували. Тіла поховали, а голову мученика понесли на доказ до фарисеїв і Пілата.

 Чудеса які були звершені при стражданнях Ісуса Христа бачило досить багато людей, особливо боговибранного народу іудеїв, які лукаво виконували букву закону, обитовання Месію - не прийняли і після стількох явлінь сили Божої. А Лонгин будучи язичником повірив у Іісуса якого іудеї розпяли і сповідував Його Сином Божим. По смерті святий мученик Лонгин був прославлений. Який приклад для нас ми бачимо з життя мученика? Він показав нам основу для спасіння християн. Це ревносний приклад стояння в вірі, навіть в ті важкі часи для християнства коли християни були гонимі під страхом смертним.

 Святий Лонгин не мовчав, а після навернення все своє життя посвятив проповіді Христа, щоб навернути більше людей до нього і вселити їм надію на спасіння. « Как веровать в того о ком не слыхали» - говорить апостол Павел. « Вера от слышания, а слышания от слова Божия» - святий Лонгин побачив те, що не бачили інші і почув те, чого інші слухати не хотіли: силу і ціль подвигу Христа.

 Святий Кирил Ієрусалимський говорить: « Не только у христиан за великое почитается вера, но все что совершается в мире людьми совершается верою:и на вере утверждается земледелие, верую водятся мореплаватели вера есть око озаряющее всякую совесть: она сообщает человеку знание.»

 Віра є здійснення очікуваного і впевненість в невидимому. Звідси розуміємо, що вірити значить приймати за істину те, що ми не бачимо і не можемо постигнути своїм розумом. Тому віра є головною умовою у пізнання Бога, але однієї віри не достатньо для спасіння. Вона має супроводжуватися життям по вірі – тобто добрими справами, як про це говорить апостол Іаков: « Вера без дел мертва есть». Віра і добрі діла мають бути нерозривно зв’язані між собою в житті християнина. З життя святого Лонгина ми знаємо, що він підтвердив свою віру ділом проповіді Христового воскресіння. І тих воїнів які прийшли його стратити, прийняв як дорогих гостей, не зважаючи на їх намір. Тим самим показав нам приклад відношення до наших ближніх і ворогів.

 Тож дорогі браття та сестри будемо молитися святому мученику Лонгину, щоб по його молитві Господь утвердив нас у вірі і дарував нам мудрість творити добрі справи. Амінь!

Кардаш Олександр

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Настоящая молитва — это не удовольствие, не "нирвана", она начинается с боли. Что за боль? Человек мучается в хорошем смысле слова. Ему больно, он стонет, страдает, о чем бы он ни молился. Знаете, что значит "страдать"? Да, он страдает потому, что соучаствует в общей человеческой боли или же в боли какого-то конкретного человека. За это соучастие, за эту боль Бог воздает ему божественным радованием.

Паисий Святогорец

Надлежит тебе приступать к молитве с таким настроением, чтобы тебе желалось одной Божественной воли, а никак не своей собственной... Того же, о чем наверно знаешь, что оно благоугодно Богу, как, например, добродетели, ищи и проси для того, чтоб наипаче благоугодить Богу и добрее послужить Ему единому, а не с другою какою целию, хотя бы духовною.

Преподобный Никодим Святогорец