Новости семинарской жизни

26.10.2016. Преподаватели и студенты семинарии приняли участие в конференции: «Духовное и светское образование»

23.10.2016. В Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

21.10.2016. В Почаевской семинарии состоялась встреча с cхиархимандритом Гавриилом (Бунге)

15.10.2016. На свято Покрови Божої Матері в Почаївській семінарії відслужили святкову літургію

01.10.2016. Лекция на тему: «Новые вызовы информационного общества»

21.09.2016. На свято Різдва Пресвятої Богородиці в семінарії відслужили святкову літургію

10.09.2016. Ректор семинарии принял участие в праздновании памяти преп. Иова в Почаевской Лавре

08.09.2016. В Почаевской семинарии состоялись торжества по случаю 10-летия основания семинарского храма

04.09.2016. Єпископ Серафим звершив ієрейську хіротонію

01.09.2016. В Почаївській духовній семінарії розпочався новий навчальний рік

29.08.2016. В день Успіння Божої Матері в Почаївській семінарії відслужили молебень для дітей

23.08.2016. В Почаївській духовної семінарії проходять вступні іспити

Вознюк Олексій

Проповідь в неділю про сіяча

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 В сьогоднішньому Євангельському читанні ми чули притчу про сіяча, який вийшов сіяти зерно і це зерно падало на різний грунт. Одне падало при дорозі і було потоптане і птахи поклювали його, інше впало на камінь, спочатку воно проросло, але не маючи вологи засохло. Третє впало поміж бур'янів, і вони заглушили його, а останнє впало на добру землю і проросло і принесло плоди.

 Дорогі браття та сестри ми чули притчу про проповідь Слова Божого и про те, що кожний по різному сприймає це Слово. Христос пояснює нам значення цієї притчі, вказуючи на різні типи людей, серед яких кожен з нас впізнає себе.

 Когось Спаситель прирівнює до дорожнього узбіччя. В таких людей, що не день то нові захоплення, сьогодні це модно робити, завтра щось інше. І ці люди подібні до узбіччя дороги, яке може бути закидане сміттям , так само і їхнє серце закидане сміттям життєвих негараздів. І вони не звертають уваги на Слово Боже, яке їм подається, і приходить ворог роду людського і викрадає цей дорогоцінний дар.

 Є такі люди, чиї серця закам'яніли від гріхів. Вони слухають Євангеліє, слухають проповіді священників, слухають духовні піснеспіви, але їхнє серце кам'яне, воно не дає потрібної поживи для того щоб Слово Боже проросло в ньому і принесли добрі плоди. І тоді коли приходять спокуси такі люди замість Євангельської істини вибирають гріх.

 Інші опутані тернами страстей і життєвих насолод. Корені страстей так врослись в душі тих людей, що Слово Боже навіть якщо і проросте в них, з часом буде заглушене ними. Такі люди вибирають диван, а не храм, телевізор і комп'ютер, а не молитву, газети і журнали, а не Святе Письмо.

 Але зовсім не для того Спаситель облічає нас щоб ми залишались такими як є, а для того щоб ми виправлялись. Щоб наше серце стало тим ґрунтом на якому проросло Слово Боже і дало добрі плоди. Яскравим прикладом для нас є святий мученик Лонгін сотник, пам'ять якого сьогодні звершує Свята Церква. Святий мученик мав саме таке серце, яке подібне до доброї землі на якій проростає насіння і дає добрі плоди. Мученик Лонгін був біля Хреста Господнього під час розп'ятя Господа Нашого Іісуса Христа, церковне передання говорить що саме він пробив копіємребо Господу нашому Іісусу Христу і коли потекла кров і вода він отримав зцілення своїх очей. Святе Євангеліє нам говорить, що святий Лонгін ставши свідком усіх подій на Голгофі сказав слова «Воістину – це є син Божий». Також Лонгін був поставлений охороняти Гроб Господній і там він став свідком Воскресіння Господнього. Після всіх цих подій Лонгін сотник остаточно увірував в Бога. Коли йому пропонували гроші щоб утаїти Воскесіня Христа, він відмовився від цього і разом з двома іншими воїнами залишив воєнну службу. Після цього вони прийняли хрещення від святих апостолів і це пішло їм на користь. Вони стали приносити плоди Слова Божого, яке було посіяне в їхніх серцях під час усіх подій, які вони пережили. Вони відправилися в Кападокію на батьківщину Лонгіна і там проповідували Воскресіння Христове. Їхня проповідь мала особливий успіх, багато людей приймали святе Хрещення. Але їхні дії дуже сильно не подобались ворогам Церкви Христової, за що вони були оклеветані зі сторони єврейських старійшин перед римським правителем Іудеї - Пілатом. І Пілатне вникаючи в суть справи видав указ усікти їх мечем.

 Дорогі браття та сестри, із життя Лонгіна сотника ми бачимо яскравий приклад, як Слово Боже подіяло на людське серце. А як нам підготувати своє серце щоб воно стало добрим грунтом для Слова Божого, і що для нас є Словом Божим?

 Словом Божим для нас є Святе Євангеліє. Якщо в молитвах, які ми читаємо протягом свого життя, ми говоримо до Бога, ми просимо Бога, ми дякуємо Богу, ми хвалимо Бога. То в Євангелії Бог говорить до нас і нам залишається лише прислухатись до слів Євангелія.Яке нам говорить «Блажени чистые сердцем ибо тии Бога узрят».Дорогі браття та сестри, щоб Слово Боже приносило в нас плоди, ми повинні перш за все його уважно слухати і читати, а також будемо роздумувати над Ним, читаючи пояснення святих Отців. Також потрібно очищати своє серце і оберігати його від всякої суєти, від злих думок та намірів. А для того щоб очистити своє серце, щоб підготувати його до того, щоб в ньому проросло Слово Боже і дало добрі плоди потрібно нам самим трудитися. Потрібно частіше брати участь у церковних Таїнствах. Тому нам, потрібно частіше каятись в своїх гріхах, частіше підходити до святої чаші і причащатись Тіла і Крові Господа Нашого Іісуса Христа.

 І тому дорогі браття та сестри, якщо ми тут на землі будемо прикладати зусилля до того щоб в нашому серці проросло Слово Боже і дало добрі плоди. То милосердний Господь обов'язково зверне на це увагу і допоможе нам преобразити наші серця на добрий грунт на якому і проросте Слово Боже і принесе добрі плоди, і за наші старання за нашу працю по своїй великій милості удостоїть нас вічного життя, яке по словах апостола Він «ПриготувавлюблячимЙого».Амінь.

Вознюк Олексій

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин