Новости семинарской жизни

26.10.2016. Преподаватели и студенты семинарии приняли участие в конференции: «Духовное и светское образование»

23.10.2016. В Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

21.10.2016. В Почаевской семинарии состоялась встреча с cхиархимандритом Гавриилом (Бунге)

15.10.2016. На свято Покрови Божої Матері в Почаївській семінарії відслужили святкову літургію

01.10.2016. Лекция на тему: «Новые вызовы информационного общества»

21.09.2016. На свято Різдва Пресвятої Богородиці в семінарії відслужили святкову літургію

10.09.2016. Ректор семинарии принял участие в праздновании памяти преп. Иова в Почаевской Лавре

08.09.2016. В Почаевской семинарии состоялись торжества по случаю 10-летия основания семинарского храма

04.09.2016. Єпископ Серафим звершив ієрейську хіротонію

01.09.2016. В Почаївській духовній семінарії розпочався новий навчальний рік

29.08.2016. В день Успіння Божої Матері в Почаївській семінарії відслужили молебень для дітей

23.08.2016. В Почаївській духовної семінарії проходять вступні іспити

Проповідь на тему: «Гріх осудження»

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 «Ей, Господи, Царю, даруй ми зрети моя прегрешения и не осуждати брата моего»

 Саме такими словами наша Свята Православна Церква, в ці благоприятні дні Великого посту молиться, щоб Господь допоміг нам позбавитись страсті осудження ближнього. Бачити недоліки ближнього, осуджувати його і висміювати – це страшна хвороба нашого сучасного людства! Гріх осудження, по словах, святих отців, розсипаний як пісок на землі в нашому житті. Тому, Церква молитвенно взиває на протязі Великого посту, щоб ми зрозуміли небезпеку цього недуга і залишили цей гріх!

 Осуджувати ближнього за його поступки значить братися не за своє діло. Право судити людей належить тільки одному Господу, нашому Іісусу Христу. Тому що в Старому Завіті було сказано, що суд – це діло Боже. Святий пророк Давид говорить: «Бог буде судити людину по правді»(Пс. 9:9). Коли ми осуджуємо ближнього, то ми самі на себе накликаємо суд Божий. Тому що, як каже нам сам Господь: «Якою мірою мірите, такою мірою возміриться вам» (Мф.7:2).

 Суд наш, як правило, основується на зовнішніх факторах, які не завжди відповідають духовному стану людини. Наш духовний стан повністю бачить тільки Господь наш Іісус Христос. Можливо, коли ми осудили ближнього, він в той час, з сокрушенним серцем, оплакує свій гріх.

 В одному монастирі жив нерадивий монах, який дуже часто запізнювався на богослужіння. Братія роптала на нього і навіть просили ігумена вигнати його з монастиря. Через деякий час цей монах смертельно захворів. Коли ж братія провідала його, вони побачили не смерть грішника, а праведника. Монах розповів їм, що бачив бісів, в яких була хартія, списана гріхами. В цей момент він почув голос Божий: «Не судіть і не будете осуджені» (Мф. 7:1). Ця розповідь слугує нам прикладом праведника, який за своє життя нікого не осудив. А багато хто із людей цей недуг не вважають гріхом, і навіть не помічають його.

 А як же ж нам, дорогі браття та сестри, навчитися не осуджувати ближнього? Прп. Паїсій рекомендує - для цього нам потрібно поставити себе на місце того, кого ми хочемо осудити. Якщо ми будемо так поступати, то не осудимо навіть ядовиту змію.

 А тому ж не будемо осуджувати ближніх, тому що це дано лише одному Богу. Наш же ж суд завжди є несправедливий і противний Богу. І в ці дні Великого посту, який є благоприятним часом, коли ми повинні постаратися і викорінити з себе страсті. Тож приложил зусилля, дорогі браття та сестри, щоб не осуджувати. Тоді і на нас виконаються слова Господа: «Не судіть і не будете осуджені».(Мф. 7:1)

Крикота Михайло

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин