Новости семинарской жизни

19.03.2017. Єпископ Шумський Серафим очолив богослужіння в Хрестопоклонну неділю

12.03.2017. Єпископ Шумський Серафим звершив дияконську хіротонію

06.03.2017. В Почаївській семінарії в день Торжества Православ'я відслужили святкову літургію

18.02.2017. Поминальна субота

16.02.2017. На Стрітення Господнє в семінарії звершили святкову літургію

15.02.2017. В Почаєвi відбувся завершальний вечір колядок

19.01.2017. В праздник Богоявления епископ Шумский Серафим совершил праздничное богослужение и великое освящение воды

15.01.2017. Почаевская духовная семинария поздравила ректора с днем небесного покровителя

14.01.2017. На свято Обрізання Господнє єпископ Серафім взяв участь у богослужінні в Почаївській лаврі

10.01.2017. Соборна літургія в кафедральному соборі м. Тернополя

07.01.2017. Рождественское богослужение в семинарии

02.01.2017. В день памяти преподобного Амфилохия состоялся ежегодный съезд молодежи

01.01.2017. Почаевская семинария отпраздновала день памяти преп. Амфилохия Почаевского

Вітковський Всеволод

Проповідь в Хрестопоклонну неділю

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 Сьогодні Православна Церква відзначає початок Хрестопоклонної седмиці - третьої неділі великого посту, що знаменує собою середину Святої Чотиридесятниці.

 В релігійній літературі є гарне порівняння: Наче подорожній який втомився від довгої дороги, відпочиває під деревом, що розкинуло свою крону, так і православні, звершуючи духовну подорож до Великодня, Світлого Христового Воскресіння, знаходять в середині цього шляху "Древо Хресне" щоб під ним набратись сил для подальшого руху.

  В цей день Хрест Господній виноситься на середину храму і віруючий люд має змогу приклонитись перед ним. У свідомості кожної людини постає питання Чому ми поклоняємось Хресту? Тому, що віддаємо шану Тому, Хто здійснив на ньому справу нашого спасіння. На Хресті в страшних муках Господь проявив Божественну любов, прийнявши смерть, щоб оживотворити весь рід людський. До спасительного подвигу Христа люди були противниками Бога, перебували у ворожнечі з Ним. Хресною смертю Господь посіяв сім'я любові якою примирив нас з Богом.

 Вмерти за своїх супротивників, за ворогів своїх випадок вийнятковий в історії людства. Христос прийняв смерть не за друзів і приятелів він помер за ворогів своїх, за нас грішників. Ми прославляємо вчинок Божественної любові, здійснений на хресті, ми схиляємось перед Животворящим Хрестом, оберігаємо себе силою Хреста і освячуємось від нього.

 А чи змогли б ми протягнути руку допомоги своїм ворогам? Дивлячись на сьогоднішнє становище світу можна впевнено сказати - " Ні!". Більше того людство яке визнає лиш особисті потреби не завжди допомагає навіть друзям. Хіба рідко буває що при різних негараздах в житті сусіда, знайомого або просто односельчанина людина не просто радіє, а й говорить " Так йому й треба". А причина цьому людська заздрість яка породжує ненависть до ближнього. По слову Господа ненавидячи ближнього свого ми порушуємо другу по значенню заповідь: " Возлюбиши ближнего твоего яко самого себе". І цей ближній не той, хто родич нам, чи людина яка може чимось допомогти, а той хто потребує нашої допомоги. Хіба ж не найбільшої допомоги, потребують наші вороги щоб примиритися і жити в любові та мирі з нами. Один письменник висловив таку думку: " Біблія вчить нас любити ближніх, вона також вчить нас любити ворогів. Можливо, тому, що це зазвичай одні і ті ж люди?" Це дійсно так ми ворогуємо лиш з тими кого знаємо. І хоч кожен розуміє що так чинити християнину не подобає, всеодно продовжує жити так і далі. Але потрібно щось змінювати в своєму житті.

 Саме для цього християни носять хрестик на грудях. Хоча основна ціль його оберігати людину, та є ще одна це постійне нагадування людині тої безмежної любові Божої до ворогів, тобто нас грішників. Спаситель прийшов у світ, показав нам приклад любові і призиває й нас чинити по його прикладу.

 І все ж ми зазвичай не задумуємось над цим призивом. Люди кажуть я мало чим можу допомогти, посилаючись на своє матеріальне становище. Але навіть тут ми помиляємось, бо народна мудрість вчить нас: З світу по нитці, голому сорочка". Задумуючись над матеріальною допомого, не варто забувати про основний спосіб допомоги про молитву. Госмодь заповідував "Просите и дасться Вам". Отже,молитва це найперша і найголовніша допомога. Апостол Іаков в своєму посланні говорить " Много может молитва усиленная, молитва праведного". Особливо зараз у дні Великого посту ми маємо можливість посиленої молитви. Навіть молитва Святого Єфрема Сирина має в собі таке прохання " Дух же целомудрия, смеренномудрия, терпения и любве даруй ми рабу Твоему", і ним просить Бога дати нам на землю любов яка породжуватиме мир і благоустрій. Коли між нами буде любов, ми будемо одним Тілом Церкви Христової і робитимемо добро один одному. Таким чином ворожнечі між нами не буде і ми виконаємо настанову апостольську " Друг друга тяготы носите и тако исполните закон Христов". Амінь.

Вітковський Всеволод

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин