Новости семинарской жизни

19.01.2017. В праздник Богоявления епископ Шумский Серафим совершил праздничное богослужение и великое освящение воды

15.01.2017. Почаевская духовная семинария поздравила ректора с днем небесного покровителя

14.01.2017. На свято Обрізання Господнє єпископ Серафім взяв участь у богослужінні в Почаївській лаврі

10.01.2017. Соборна літургія в кафедральному соборі м. Тернополя

07.01.2017. Рождественское богослужение в семинарии

02.01.2017. В день памяти преподобного Амфилохия состоялся ежегодный съезд молодежи

01.01.2017. Почаевская семинария отпраздновала день памяти преп. Амфилохия Почаевского

26.10.2016. Преподаватели и студенты семинарии приняли участие в конференции: «Духовное и светское образование»

23.10.2016. В Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

21.10.2016. В Почаевской семинарии состоялась встреча с cхиархимандритом Гавриилом (Бунге)

Проповідь в день пам'яті блаженного Потапія

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 «Благодарни сущи недостойнии рабы Твои , Господи, о Твоих великих
благодияниях на нас бывших»

  Так дорогі браття та сестри ми возносимо вдячність Богу за Його любов до нас грішних. Але чому ми повинні дякувати Богу? Ми знаємо, вдячними дітьми радіють батьки. Коли діти проявляють свою любов і допомагають батькам в їх старості і відкинувши свої справи знаходять час відвідати їх. Ми повинні дякувати Богу перш за все, за те що прийняли Хрещення маємо змогу каятись у своїх гріхах і причащатись Животворящих Христових Тайн. Згадаємо скільки людей не мають цієї змоги, і помирають в своїх гріхах. Особливо у теперішній час несправедливості, злоби, війнах, і інших подіях. Із Святого Письма ми знаємо такі приклади коли Іаір дякував Господу за воскресіння його дочки. Іншим прикладом є один із десяти прокажених який повернувся дякуючи Господу. А в сьогоднішній день для нас прикладом являється блаженний Потапій якого сьогодні прославляє наша Православна Церква.

  Блаженний Потапій народився в Єгипті в городі Фіви батьки його були християни і виховали сина в благочестії і страсі Божому. Так вони навчили блаженного дякувати Богу в утреніх і вечірніх молитвах. Коли він став повнолітнім то шукаючи слави Божої він прийняв іночество. Та пішов в Єгипет в пустиню де подвизався в пості і молитві та інших трудах. Але коли про нього дізналися люди і почали приходити до нього і прославляти його. Він не бажаючи слави собі, бажав тільки слави Богу. І тому преподобний оставив Єгипет і прийшов у Константинополь щоб подвиг і більше прославити Бога. Тут коло Влахерни біля городської стіни Він влаштував келію і затворився в ній і перебував в постійній молитві до Бога.

  "Не может град укрытся верху гори стоя" так не може находитися в невідомості чоловік добрий, досягнувши святості. Сам Бог прославляє прославляющих Його, так і цей чоловік який находиться в святості і наділений благодарністю чудотворіння, відкривається і прославляється Богом. Господь дає Йому дар чудотворіння, так преподобний Патапій ісціляє сліпо народженого, який просив його помолитися Богу, щоб бачити все творіння Боже і прославляти Творця.

  Із життя преподобного Потапія ми бачимо, що Він будучи в подвигах завжди дякував Богу. Тому і нам потрібно старатися бути схожим до нього: в терпіні, вдячності і любові до ближнього і все робити для того щоб прославлялась імя Боже. За своє життя преподобний здійснив багато чудес і Господь дав йому дожити до глибокої старості і відійти до Бога якому служив все своє життя.

 Також і нам браття і сестри потрібно прославляти і дякувати Богу за те, що дає нам сонце, дає бачити світло, за все те що є на землі, за те що маємо змогу бути сьогодні в цьому храмі і прославляти Його святих. Амінь.

Федаюк Сергiй

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин