Новости семинарской жизни

26.10.2016. Преподаватели и студенты семинарии приняли участие в конференции: «Духовное и светское образование»

23.10.2016. В Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

21.10.2016. В Почаевской семинарии состоялась встреча с cхиархимандритом Гавриилом (Бунге)

15.10.2016. На свято Покрови Божої Матері в Почаївській семінарії відслужили святкову літургію

01.10.2016. Лекция на тему: «Новые вызовы информационного общества»

21.09.2016. На свято Різдва Пресвятої Богородиці в семінарії відслужили святкову літургію

10.09.2016. Ректор семинарии принял участие в праздновании памяти преп. Иова в Почаевской Лавре

08.09.2016. В Почаевской семинарии состоялись торжества по случаю 10-летия основания семинарского храма

04.09.2016. Єпископ Серафим звершив ієрейську хіротонію

01.09.2016. В Почаївській духовній семінарії розпочався новий навчальний рік

29.08.2016. В день Успіння Божої Матері в Почаївській семінарії відслужили молебень для дітей

23.08.2016. В Почаївській духовної семінарії проходять вступні іспити

Проповідь на тему:«Як на сьогоднішній час виражається ісповідничество»

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 Дорогі браття та сестри сьогодні в євангельському зачалі ми з вами чули такі слова: «Всяк, иже аще исповесть мя пред человеки и Сын человечеський исповесть Его пред Ангелы Божими»( Мф. 10:32 ). Саме такими словами Господь закликає кожного із нас відкрито ісповідувати свою віру перед людьми. І через це виявляється хто є істиним християнином , а хто тільки на словах, і не воплощає християнство у своє життя. І недарма апостол Іоанн Богослов говорить що: «Они Вышли от нас, но не были нашими»(1Инн.2:19). Ми знаємо, що за історію церкви було багато як і істиних християн так і відступників які при малійшій скорбі зраджували Христа, але було і багато мучеників, преподобних, священномучеників, святителів які під час свого земного життя не боялись ніяких скорбот, знущань, та навіть мученичеської кончини за ім'я Христове і одним із них є св'ятитель Павел патріарх Константинопольський пам'ять якого ми сьогодні звершуємо .

 Він жив в 4-столітті в цей час Церква Христова переживала досить складні часи у звязку із аріанською ересью. По волі Божій будучи вибраним на патріарший престол Святитель Павел який явив себе справжнім захисником православної віри за, що і терпів знущання від аріан. За їх наклипом він три рази був знятий царем з архієрейської кафедри, і неодноразово аріани хотіли його вбити. Таким чином він під час свого земного життя безропотно переніс великий подвиг ісповідничества. І коли святитель звершив Божественну літургію противники істиної віри задушили святителя омофором.

 Ми браття та сестри чули з вами що святитель Павел при своєму земному житті претерпів жорстокиж переслідувань із сторонни єретиків за ісповідування віри Христової. Часто в нашому християнському середовищі люди, які нерозуміють суті ісповідничеського подвигу задають собі питання, навіщо нам цей подвиг . Відповідь дуже і дуже проста, як в древності так і сьогодні, були і є ложні вчення про Христа та про Церкву, і ісповідничество потрібно для того, щоб відкинути всяку брехню ,всяку неправду і проповідувати тільки істину про Христа. І через ісповідання, Господь бачить хто є істиним рабом його, а хто тільки є формалістом яких на сьогоднішній час є дуже багато. Адже приходять не легкі часи коли в сьогоднішній час зло є нормою.

 Не думайте що цей подвиг тільки для вибраних людей звичайно,що ні кожен християнин повинен бути ісповідником. Але ми надіємось, що маємо віру і цього хватить звичайно, що цього мало. Нам потрібно ісповідувати Христа не тільки вірою, але і явно і словами і ділами і нашим життям. І в кожного із нас є такі моменти в житті коли Господь дає зрозуміти чи любимо ми його чи незраджуємо ми його коли нам посилаються хвороби, коли сусіди невіруючі і знущаються над нами і ми боїмось цього стида і забуваємо Христа так як забув Іуда який бачив чудеса і сам проповідував про Христа, але коли прийшов час ісповідничества він продав його не став захищати його, и сам ап. Петро був із Господом бачив сам своїми очима як Христос воскрешав мертвих людей і коли йому сказали, що він був із Іісусом то він відрікся від нього, але апостол зумів покаятись, а от якщо ми відречемось від Господа навіть в самому малому чи зуміємо ми покаятись. Адже Господь сказав «Аще кто отвергнемься Мя пред человеки отвергнусь эго и Аз пред Отцем Моим небесным»(Мф.10:32). Із цих слів ми можемо зробити висновок, що якщо ми будемо соромитись своєї віри то і Господь посоромиться нас на Страшному Суді.

 І ми повинні бути тими світильниками який ніколи непотухне і живучи в цьому злому світі показувати любов один до одного любов до Господа і ця любов неможе мовчати про його чудеса і про його милість до нас і ми проповідуємо Його неповині соромитись перехреститись в автобусі де багато людей щоб благополучно добратись додому, помолитись під час обіду на роботі де є багато і невіруючих і єретиків, десь посрамити неразумних які неправильно вчать стараються доказати зло замість істини. Св'ятитель Іоанн Златоуст говорить: «Ісповідники –це ревносні християни, які готові пострадати за істину». Але зачасту виходить так, що ми цього неробимо, тому що боїмось за те що скажуть за нас люди, і думаємо що це діло священників і от вони нехай і вчать,а ми промовчимо ні браття та сестри в мовчанні ми згоджуємось із тим ложним вченням.

 Звичайно цей подвиг, ісповідничества не є легким він є дуже і дуже важким і нам з вами потрібно нести його безропотно і в благодарності Богу так як це робили угодники Божі заради вічного перебування з Христом у Царстві Його слави Амінь.

Панько Юрій

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин