Новости семинарской жизни

26.10.2016. Преподаватели и студенты семинарии приняли участие в конференции: «Духовное и светское образование»

23.10.2016. В Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

21.10.2016. В Почаевской семинарии состоялась встреча с cхиархимандритом Гавриилом (Бунге)

15.10.2016. На свято Покрови Божої Матері в Почаївській семінарії відслужили святкову літургію

01.10.2016. Лекция на тему: «Новые вызовы информационного общества»

21.09.2016. На свято Різдва Пресвятої Богородиці в семінарії відслужили святкову літургію

10.09.2016. Ректор семинарии принял участие в праздновании памяти преп. Иова в Почаевской Лавре

08.09.2016. В Почаевской семинарии состоялись торжества по случаю 10-летия основания семинарского храма

04.09.2016. Єпископ Серафим звершив ієрейську хіротонію

01.09.2016. В Почаївській духовній семінарії розпочався новий навчальний рік

29.08.2016. В день Успіння Божої Матері в Почаївській семінарії відслужили молебень для дітей

23.08.2016. В Почаївській духовної семінарії проходять вступні іспити

20.08.2016. На свято Преображення Господа нашого Іісуса Христа єпископ Серафим звершив літургію в м.Шумську

05.08.2016. В день пам'яті Почаївської ікони Богоматері єпископ Серафим звершив літургію в Успенському соборі

Проповідь на тему:«Гордість – порок суспільства»

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 В Священному Письмі говориться що «Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать» (Іак. 4,6).

 Дорогі Отці, браття та сестри багато людей не розуміють, що таке гордість і звідки вона виникла? Гордість, по вченню Церкви, є несправедливе бажання власної слави, для того щоб перевершити інших подібних собі, іншими словами гордість заключається у високомірній думці про себе. Ми ж з вами православні християни, повинні розуміти, що гордість це великий порок суспільства. Від якого і почались різні хвороби, нещастя і всі ті конфузи, які є у нашому житті.

 У сьогоднішньому воскресному Євангелії говориться про чудо, а саме, зцілення Іісусом Христом гадаринського біснуватого. Але нажаль ми бачимо, що саме через гордість місцеві жителі не пустили Господа із своєю проповіддю у своє поселення. Іоанн Лествічник про таких людей говорить : «Гордий подібний яблуку, всередині згнившому, а зовні сяючому красою».

 Давайте подивимось як жив чоловік до того як не пустив у своє серце гордість, він був здоровий, щасливий, не мав ніяких потреб і горя. Діявол виновник гордості в людях. Саме він внушив Адамові і Єві ще в раю перший гордий помисел, а саме зробитися подібними Богові через куштування від забороненого плоду. І до сьогодні цей порок вселяється у наші серця щоб віддалити нас від Бога. Ми повинні розуміти, що гордість залежить і від нас самих, від нашого відступлення від Бога. «Початок гордості людині – відступлення від Бога і якщо від Сотворшаго відвертається серце його» -говорить премудрий (Сир. 10,14)

 Преподобний Варсонофій Оптинський говорить про гордість як про бісівські властивості: «Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать. Чому не сказано, що Бог противиться блудникам чи заздрісним, або ще комусь, а сказано: саме гордим? Тому що бісівська це властивість. Гордий стає якби споріднений діаволу». Саме через це більшість людей стає одержимими нечистою силою. Зайдіть в день вичитки в Троїцький собор і ви на власні очі побачите велику кількість хворих, одержимих людей, які під час вичитки скачуть, кашляють, кричать не своїм, а звіриним голосом. Нажаль частина людей не знає , що причина таких хвороб і страждань полягає в гордості.

 Давайте подивимося, що робиться у сучасному світі і у нашому житті. Ми з вами побачимо, що скрізь панує гордість, йдуть постійні війни, в сім'ях – роздори, сварки, розлучення, навіть в Церкві стаються розколи. Люди думають тільки про себе і про своє я.

 А як же нам, дорогі браття та сестри, боротися з цим пороком суспільства – гор-дістю? В першу чергу гордість врачується Богом. Господь для того,щоб викорінити в нас цей порок нерідко посилає нещастя, біду. Саме так Він врачував вавилонського царя Навуходоносора. Якщо людина гордиться красотою тілесною, то Бог посилає на неї хворобу, яка лишає таку особу краси, показує немічі її існування, якими вона гордилася і тим самим відбирає привід до гордості.

 Також потрібно молитися Богу і просити допомоги, в тому, щоб навчитися бачити в собі гордість, тобто власне бачення своїх гріхів. Тому Церква молиться словами Єфрема Сиріна : «Даруй мне зрети моя прегрешения…».

 Тому, дорогі браття та сестри, живучи в сучасному світі, будемо з особливою ревністю боротися з гордістю, вчитися смиренню, тому що преподобний Амвросій Оптинський говорить: «Смирення – без труда спасіння». Амінь.

Лихошвай Iван

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин