Новости семинарской жизни

26.10.2016. Преподаватели и студенты семинарии приняли участие в конференции: «Духовное и светское образование»

23.10.2016. В Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

21.10.2016. В Почаевской семинарии состоялась встреча с cхиархимандритом Гавриилом (Бунге)

15.10.2016. На свято Покрови Божої Матері в Почаївській семінарії відслужили святкову літургію

01.10.2016. Лекция на тему: «Новые вызовы информационного общества»

21.09.2016. На свято Різдва Пресвятої Богородиці в семінарії відслужили святкову літургію

10.09.2016. Ректор семинарии принял участие в праздновании памяти преп. Иова в Почаевской Лавре

08.09.2016. В Почаевской семинарии состоялись торжества по случаю 10-летия основания семинарского храма

04.09.2016. Єпископ Серафим звершив ієрейську хіротонію

01.09.2016. В Почаївській духовній семінарії розпочався новий навчальний рік

29.08.2016. В день Успіння Божої Матері в Почаївській семінарії відслужили молебень для дітей

23.08.2016. В Почаївській духовної семінарії проходять вступні іспити

20.08.2016. На свято Преображення Господа нашого Іісуса Христа єпископ Серафим звершив літургію в м.Шумську

05.08.2016. В день пам'яті Почаївської ікони Богоматері єпископ Серафим звершив літургію в Успенському соборі

01.08.2016. Ректора семінарії, єпископа Серафима, привітали з днем Ангела

04.07.2016. B неделю Всех святых епископ Серафим совершил Божественную литургию

20.06.2016. Єпископ Серафим звершив святкове богослужіння в день Святої Трійці в семінарії

Проповідь на тему: «Покров Божої Матері в образі Казанської ікони»

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

«Не имамы иныя помщи разве тебе,
Ни иныя предстательницы, ни благия утешительницы,
токмо тебе о Богомати, яко да сохраниши мя и покрыеши, во веки веков»

 Цими словами ми возвеличуємо, та воспіваємо надзвичайно велике ходатайство перед Богом, та заступництво Божої Матері за нас. Ходатайство, яке отримуємо, по Її великій любові, та милосердю до нас грішних.

 Всі ми знаємо, Що Господь наш Іісус Христос, будучи на хресті, і показуючи поглядом на Іоанна Богослова сказав своїй Матері: «Жено, се сын твой»(Ин.19.26). Цими словами у особі свого учня, всиновив весь рід людський. Знаємо що: «Много может моление матернее ко благосердию Владыки». І дійсно з цього часу, наш Світ наповнився багатьма чудесами, та свідченнями покровительства Божої Матері – явними признаками Її любові, до нас. Прикладів цієї любові є дуже багато.

 Одну з таких подій, ми згадуємо сьогодні. У ХVII ст. Коли Річ Посполита мала досить міцні позиції у Європі, їй вдалося підступом заволодіти багатьма нашими землями, та столицею тогочасної Русі – Москвою. Ворожі війська принесли досить багато лиха. Оскверняли православні храми, грабували і спалювали міста та села. Змучені тривалою війною, та облогою - православні люди з молитвою звертались до Божої Матері, поклавши все уповання на Небесну Заступницю в образі Казанської ікони. Люди наклали на себе триденний піст, і взяли із собою в похід цю ікону. І потім зі молитвою про дарування перемоги стали на захист своєї вітчизни. Цариця Небесна відкликнулась на молитви людей. Так уві сні тогочасному митрополиту Арсенію який був ув'язнений, з'явився преп. Сергій, та повідомив, що молитвами Божої Матері, та святителів Петра, Олексія та Іони Господь дарує їм перемогу. 4 листопада 1612р. війська без особливих труднощів визволили місто.

 І на сьогодні велика кількість фактів свідчить що Божа Матір завжди захищала нашу землю, часом караючи, але знову повертаючи свою любов людям, які пройшли через страждання, і цими скорботами, та покаянням очистили свої серця. І в сьогоднішній тяжкий час різного невір'я, безвір'я, час різних воєн та розбрату, Божа Матір не відступає від нас.

 Але так буває що Богородиця іноді, до певного часу, лишає нас своєї підтримки. Причиною цього різні. Першою, і головною причиною богозалишення народу є гріх. Це ми можемо побачити із історії Старого Заповіту. Коли Богом вибраний народ відступав від свого Творця, тоді Господь, своєю милістю попускав скорботи, і народ з покаянням повертався до Бога. І на сьогоднішній день можна побачити ту ж закономірність. Так, дивлячись на історію Візантії, ми бачимо, що коли держава почала потопати у розкоші, відходити від заповідей Христа, а при нападі турецьких військ шукати підтримки не в Бога, а у інших держав. Вона згодилась відступити від істинної віри, та підписала Ферраро-Флорентійську унію в обмін на військову допомогу папи. В результаті папа не допоміг, могутня держава впала, і православні більше ніж 400 р. були під гнітом іновірних. Про моральний занепад ап. Павл говорив ап. Тимофію: «Сие да веждь, яко в последняя дни настанут времена люта. Будут бо человецы самолюбивы, сребролюбцы, величави, гордии, хульницы, родителем, противящиеся неблагодарнии, неправеднии, нелюбовнии, неприменительнии… » (2 Тим. 3,1-5). Апостол просить нас не тільки не вчиняти так, а і віддалятись від таких, тому що наслідком такого духовного зубожіння, може бути досить плачевним. Прикладом такого стану можна привести наступну подію:

 Так у 1905р. під час Русько-Японської війни Божа Матір явилась одному старому матросу, якому повідомила щоб наші віруючі написали Її образ в якому вона з'явилася, та відправили його до м. Порт-Артур, пообіцявши що в такому випадку допоможе їм захистити це місто. Ікона була написана, але в наслідок безвір'я та халатності більшості тогочасних керівників, ікона не була доставлена до міста, за нестачею вільних кораблів. Не зважаючи на перевагу військової потужності на стороні Російських військ, місто взято ворогами, а Русько- Японська війна була з тріском програна.

  З цього прикладу ми бачимо який є наслідок неблагоговійного відношення до святих ікон. І якщо Божа Матір так допомагає тим хто з молитвою звертається до Її святих ікон, то відповідно і лишає допомоги тих, хто не поважає, Її святині.

 І на сьогодні нажаль, у нашому суспільстві ми часто зустрічаємо неповагу до нашої Небесної Помічниці. Так, коли трапляються негаразди, ми часто забуваємо про Нашу Пресвяту заступницю Богородицю, Яка готова завжди прийти нам на поміч, по нашому чистому, покаянному зову. Але гріх так затуманює наші серця, що ми звинувачуємо у своїх проблемах будь кого, абсолютно всіх, окрім нас самих. І шукаємо підтримки не від святих, а від когось іншого. Господь же нам прямо говорить «Не надейтеся на князи на сыны человеческия в них же нет спасения.» (Пс. 145, 3). І також в Новому Заповіті доповнює що дасть все необхідне тим хто з вірою звертається до Нього. Так смута на Русі, визволення від якої ми сьогодні ми сьогодні згадуємо, тривала цілих 7 р. І Божа Матір весь цей час чекала коли люди з вірою звернуться до неї. Пройшов час… Народ одумався і Пресвята Владичиця відгукнулась на молитви…

 Так, на сьогоднішній, день, ми переживаємо досить складні, та непрості часи. Всі ми знаємо про нинішню складну ситуацію в нашій країні. І наше майбутнє залежить тільки від нас. Від нашої віри, нашої молитви, нашого життя. Коли Господь зцілював, Він завжди запитував чи має людина віру і коли людина сповідувала її, і з покаянням розуміла своє безсилля, Господь завжди допомагав. «Гоподь вчера днесь и той же во веки»(Евр. 13.8). Тобто чудеса які були колись, відбуваються і сьогодні але лише там де присутня беззаперечна віра, безкомпромісна надія та повна довіра і любов до Бога.

 То ж, принесемо Богу в жертву покаяння та «Дух сокрушен» як це зробили люди у 1612р. коли захищали місто. « и серце сокрушенно и смиренно Бог не уничижит.» (Пс. 50,12). І будемо з вірою та молитвою звертатись до нашої Заступниці та Ходатаїці Цариці Небесної. А Вона будучи нашою Заступницею перед Богом, нашим покровом та захистом перед злобою сьогодення по Своїй безмежній любові подасть руку допомоги, та покриє нас від всякого зла. Амінь.

Вячеслав Гончаренко

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин