Батюк Владіслав

Проповідь на тему: «Послушаніє Богу»

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 В сьогоднішній воскресний день , дорогі браття та сестри , ап. Лука розповів нам про те , як одного разу Господь прийшов до Генісаретського озера та побачив два риболовних човни . Ввійшовши в один із низ , котрий належав Симону , Він просить його відплисти недалеко від берега щоб зручніше було повчати народ Спаситель повеліває відплисти ще далі та закинути сіті знову , оскільки учні трудилися всю ніч та нічого не впіймали . Апостоли послухалися і тоді , всупереч досвіду ап. Петра та правил риболовства , бо в цей день неможливо було досягнути бажаного , сталося чудо! Риби впіймали стільки , що її ледь дотягли до берега двома човнами .

 Ось таким був плід послухання людини Богу , а в чому ж воно заключається ? Заключається в відреченні своєї волі . В Св. Писанні ми бачимо приклади як праведний праотець Авраам маючи одного сина Ісаака , по повелінню Божому мав принести його в жертву , але перед самим жертвоприношенням Господь зупиняє його , а натомість віддає свого Сина Єдинородного Іісуса Христа в жертву за гріхи світу . І далі ми бачимо зі Св. Писання приклади послушанння нашого Спасителя : Так Господь будучи перед своїми стражданнями у Гефсиманському саду звертався в молитві до Отця свого Небесного говорячи : «Отче , аще волиши мимонести чашу сию от Мене : обаче не Моя , но Твоя да будет воля «. Отже Христос всеціло передає себе послушанню Богу Отцю , явивши людям приклад відречення від своєї волі , і прийняв на себе хресні страждання про що говорить ап.Павел «смирил себе послушлив быв даже до смерти , смерти же крестныя « . Також яскравим прикладом цієї доброчинності являється апостол і євангеліст Іоанн Богослов пам'ять якого звершує сьогодні Свята Церква, він будчи найслухнянішим та найвідданішим , став улюбленим учнем Христа .

 Людина роблячись слухняною , приносить певні духовні плоди і про це є розповідь в патерику як один старець посадив сухе дерево і наказав послушнику поливати кожен день поки не принесе плода . Вода не знаходилася далеко від їхнього житла , так що той послушник ввечері йшов за водою і ранок повертався , і тільки після трьох років такого послушання дерево приносить плід , тоді старець взяв його відніс до братії й сказав : вкусіть від нього це є плід послушання . Кожна доброчинність потребує труда по прикладу послушника котрий 3 роки поливав дерево , тому і ми можемо цього досягти приклавши певних зусиль , а саме : відректись від свого Я , від своїх злих бажань та прихотей . Необхідно сказати , що досягти його можна тільки з Божою допомогою , якщо слізно звертатись до Нього в молитві . Послушання приносить добрі плоди , а непослушання приводить до негативних наслідків , так з Біблійної історії ми знаємо , що світлий ангел Денниця через те , що не хотів слухатися Бога перетворився в Диявола , а перших людей , Адама і Єву , було вигнано з раю . Є таке благочестиве православне оповідання про одного художника , котрий хотів намалювати портрет ангела та шукав шукав для цього підходящу людину і знайшов маленького хлопчика лице якого було немов би ангельське , намалював . Йшов час цей хлопчик ріс неслухняним , не слухав своїх батьків , вчителів , вихователів , розвратився став на шлях безбожного життя , а в кінці кінців порушивши державний закон потрапив до в'язниці . Пройшов ще деякий час , художник знову захотів намалювати портрет , але вже несвітлого ангела , а злого духа , знов починає шукати з кого можна змалювати і поїхавши до в'язниці побачив там чоловіка вигляд якого просто нагадував демона і почав малювати , раптом цей в'язень гірко заплакав і коли в нього запитали чому він плаче то він відповів , що коли був маленький з нього змалювали ангела . Отже таким , браття та сестри являється плід нашого непослушання .

 Тому будемо намагатися подражати в послуханні Господу та святим Аврааму та Іоанну Богослову й не будемо сподоблятися тому хлопчику , а навпки будемо слухатися батьків й наставників , будемо законопослушними , а найголовніше слухняними Богу виконуючи Його святу волю й Євангеліє і лише тоді по милості Божій унаслідуємо життя вічне . Амінь!

Батюк Владіслав

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин