Новости семинарской жизни

07.11.2015. Семінарський хор взяв участь у святкуванні ікони Божої Матері у Кременці

01.11.2015. Почаївську семінарію відвідав хор Свято-Успенської Києво–Печерської Лаври

23.10.2015. Почаївська семінарія звершила богослужiння в день пам'яті Всіх Волинських Святих

02.10.2015. Престольне свято на честь святих мучениць – Віри, Надії та Любовіі матері їх Софії

14.09.2015. В Почаївській семінарії звершили акафіст Іісусу Сладчайшему

10.09.2015. В Почаївській семінарії відсвяткували день пам'яті преподобного Іова Почаївського

31.08.2015. Відбулося засідання педагогічної ради Почаївської Духовної Семінарії

26.08.2015. Вступні іспити до Почаївської духовної семінарії

20.08.2015. Освячення храму в Чернівецько-Буковинській єпархії

02.06.2015. В Почаївській семінарії відбувся 22-й випуск

25.05.2015. В Почаївській Семінарії відбувся захист дипломних робіт

25.05.2015. Почаївську семінарію відвідав хор із м. Хмельницький

12.05.2015. В Почаївській семінарії вшанували пам'ять преп. Амфілохія

08.05.2015. В Почаївській семінарії почалися екзамени

Проповідь в день пам'ятi Архістратига Михаїла

Во ім'я Отця і Сина, і Святого Духа!

 Ми носимо імена святих, які прожили і здійснили на землі своє покликання; миїм посвячені, як храми посвячують тому чи іншому святому; і ми повинні вдуматися і в значення його імені, і в ту особистість святого, яка нам доступна із його житія. Адже він являється не тільки нашим молитвенником, заступником і захистником, але в деякій мірі і образом того, до чого ми повинні стремитися. Повторити чиєсь життя неможливо, але навчитися чогось від життя тої чи іншої людини, святої, чи навіть грішної - можна. І ось сьогодні Свята Церква святкує пам'ять Архістратига Михаїла і Всіх Сил Безплотних. Ангели Божі здолали темну силу перших бунтівників, і сатана разом з іншими бісами, як блискавка, впав в глибини землі, в пекло.

 З тих пір архангел Михаїл отримав найменування архістратига всіх небесних сил безплотних. За свою ревнощі про справу Божому він ублажається Церквою аж до цього дня. Однак, сили бісівські ще продовжують свою війну проти чад Христових. Бог допускає це, щоб ми мали можливість проявити духовну стійкість і вірність Святій Трійці. Звідусіль нам загрожує небезпека. Але в цієї щоденної і щохвилинної боротьбі ми маємо від Бога великих захисників і помічників - святих ангелів; їх імена: Михаїл, Гавриїл, Рафаїл, Уриїл, Салафіїл, Ієгудиїл, Варахиїл.

 Про перший з них, Архістратига Михаїла, ми вже сказали. Архангел Гавриїл стосовно людства несе служіння вісника. Він приходив з Божим повідомленням про наближалися чудесні події до батьків св. Іоанна Предтечі, до батьків Пресвятої Богородиці, а також до Самою Божої Матері і праведному Іосифу. Архангел Гавриїл - вісник Божий, служитель чудес і божественних Таїн. Коли нас турбують сумніви, коли нам здається, що ми всіма залишені, будемо молитися архангелу Гавриїлу, щоб Господь, за його молитвами, відкрив нам Свою всесвяту волю, і направив наше життя в правильне русло.

 Архангел Рафаїл - милосердний цілитель, що посилається Богом для втіхи хворих і скорботних. Зі Святого Письма ми знаємо, що архангел Рафаїл вигнав біса з жінки. А скільки в наш час одержимих і біснуватих .... На жаль, і вони, і їхні родичі, найчастіше звертаються за допомогою до чаклунів, які в наш час прикриваються псевдо-науковим ім'ям «екстрасенсів». Але хіба чаклуни, ці слуги бісівські, виганятимуть бісів? Зрозуміло - ні. Влада і силу виганяти бісів і зціляти біснуватих мають святі ангели і особливо - архангел Рафаїл. Будемо ж просити його заступництва за нас перед Господом, Який подає всім блага.

 Ім'я архангела Уріїла означає світло або вогонь Божий. Він просвічує уми і серця віруючих світлом Божественних істин і вогнем священної любові. Всі ті, які приступають до вивчення наук, можуть і повинні молитися цього архангелу, щоб він освічував їх уми і серця, і щоб не виникало у них згубного розриву між знанням і вірою.

 Архангел Салафиїл - покровитель молитви. Його так і зображують на іконах: з очима молитовно опущеними, з руками схрещеними на грудях, з видом поглиблено-зосередженим і смиренним. Він - наш головний наставник і вчитель молитви. Адже молитва - це найважче справа, і вчитися їй необхідно. На жаль, деякі люди старанно вивчають світські науки, але не дбає про вивченні науки з наук - молитви Іісусової. Будемо ж молитися архангелу Салафиїлу про дарування нам від Господа дару цієї Божественної молитви.

 Ієгудиїл - покровитель, захисник і помічник труженников. А такими повинні бути всі ми, бо нам заповідано в поті чола свого їсти хліб свій. Ми несемо не тільки зовнішні труди, заради хліба насущного, але й праці духовні, праці з самовдосконалення. Ієгудиїл зображується на іконах з переможним вінцем в руці. Таких вінців сподобляться ті з нас, хто все зазнають до кінця, хто гідно понесуть легке ярмо Христове. Перед нами непросте завдання, тому будемо ж просити Ієгудиїла про допомогу на нашому життєвому шляху.

 Варахиїл - ангел благословень Божих. Закликаючи благословення Боже на всяку добру наше починання, будемо просити про допомогу архангела Варахіїла. Зрозуміло, ми повинні приймати від Бога не тільки благословення на благоденство, але і благословення на хрест, тобто на випробування, без яких людині неможливо врятуватися. І нехай архангел Варахиїл зміцнює нас в несенні наших благословенних хрестів.

 Крім воїнства вищих ангелів, існують і ангели-хранителі людей. Про день пам'яті святого, ім'я якого ми носимо, ми говоримо, що це "день нашого Ангела". Ми йому поручені, він наш хранитель, незалежно від того, чи звертаємось ми до нього, чи пам'ятаємо про нього чи ні, - так, як наші батьки, з якими нас близький зв'язок, що б ми не думали, як би не поступали по відношенню до них. Св. прав. Іоанн Кронштадський говорить: "Якби не було Ангелів-Хранителів і наставників у людей добрих, благочестивих, тоді демони винищили б весь рід людський, - якби, тобто, Господь допустив їм робити що їм завгодно з людьми: бо злоба бісів до людей безмірна і заздрість їх до людині не має меж, бо людина створена за образом Божим і призначений до наслідування вічного життя на місце павших ангелів".

 Урочисто святкуючи пам'ять ангельського Собору, не забудемо про головне. Головне ж полягає в тій вірності Богу, в тій ревнощів про славу Божу, яку проявили святі ангели на чолі з архистратигом Михаїлом. Дай Бог і нам завжди бути готовими на подвиг самопожертви заради Христа. Амінь.

Шикута Михайло

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин