Новости семинарской жизни

07.11.2015. Семінарський хор взяв участь у святкуванні ікони Божої Матері у Кременці

01.11.2015. Почаївську семінарію відвідав хор Свято-Успенської Києво–Печерської Лаври

23.10.2015. Почаївська семінарія звершила богослужiння в день пам'яті Всіх Волинських Святих

02.10.2015. Престольне свято на честь святих мучениць – Віри, Надії та Любовіі матері їх Софії

14.09.2015. В Почаївській семінарії звершили акафіст Іісусу Сладчайшему

10.09.2015. В Почаївській семінарії відсвяткували день пам'яті преподобного Іова Почаївського

31.08.2015. Відбулося засідання педагогічної ради Почаївської Духовної Семінарії

26.08.2015. Вступні іспити до Почаївської духовної семінарії

20.08.2015. Освячення храму в Чернівецько-Буковинській єпархії

02.06.2015. В Почаївській семінарії відбувся 22-й випуск

25.05.2015. В Почаївській Семінарії відбувся захист дипломних робіт

25.05.2015. Почаївську семінарію відвідав хор із м. Хмельницький

12.05.2015. В Почаївській семінарії вшанували пам'ять преп. Амфілохія

08.05.2015. В Почаївській семінарії почалися екзамени

Проповідь на тему: «Димитрієвська поминальна субота»

Во ім'я Отця і Сина, і Святого Духа!

 «Бог же не є Бог мертвих, а живих, бо в Нього всі живі.»(Лк 20:35)

 Цими словами Господь наш Іісус Христос говорить нам що для нього немає мертвих, всі живі. Саме тому ми з вами зібрались сьогодні в храмі для сугубої молитви за наших почилих родичів, оскільки вони також є живими чадами Церкви.

 Традиція в сьогоднішній день вшановувати пам'ять почилих бере свій початок ще з 14 ст. з благословення прп. Сергія Радонежського князю Дімітрію Донському встановити окремий день вшанування спочилих воїнів, які загинули під час Куликової битви з татарами.

 Але ми зібрались молитись не тільки за воїнів, а за всіх наших родичів за весь спочилий Християнський рід. Оскільки кожна християнська душа чи жива чи спочила бажає молитви матері Церкви, а особливо молитви піднесені за Божественною Літургією

 Немає на Землі жодної безгрішної людини, Церква піклується про спасіння кожного свого чада розносячи за нього молитви. Св. Іоанн Златоуст говорить: «Є можливість полегшити покарання померлого грішника. Якщо будемо часто молитись за нього і роздавати милостиню, і хоча він і недостоїн сам по собі, Бог почує нас.»

 Із життя св. Григорія Двоєслова ми бачимо приклад дійсної допомоги Церковних молитв. В монастирі який він очолював був общежительний устав і нічого власного не дозволялось тримати в келії. Один брат підчас передсмертної хвороби розповів про те що в себе він тримав три золоті монети. За невиконання послушанія братії заборонили з ним спілкуватись і молитись після смерті. Через тридцять днів по смерті монаха святий повелів в наступні тридцять днів щоденно звершувати сугубу молитву за брата. Померлий монах явився своєму брату не в сні а на яву і сказав що до цього часу йому було погано, а тепер добре тому що він увійшов в спілкування як небесної так і земної церкви.

 Але не тільки молитвою ми можемо допомогти померлому, великою допомогою служить і милостиня. В житті св. Афанасії розповідається,що перед своєю смертю свята ігуменя Афанасія заповіла на протязі сорока днів ставити трапезу бідним. Сталось так що сестри заповіт виконували на протязі десяти днів. Свята явилась деяким з сестер і облічила їх в невиконанні заповіту.

 Нехай буде всім відомо що милостиню яку роздають за душу спочилого на протязі сорока днів після смерті, умилостивляє Бога, якщо душі спочилих грішні, то через неї приймають від Господа відпущення гріхів а якщо праведні – благодійництво за них служить спасінням для благодійників.

 Тож дорогі брати та сестри бачачи всю силу наших молитви за покійників будемо усилювати наші молитви оскільки ними ми проявляємо свою любов до близьких, і облегшуємо їхню участь в загробному житті і самі отримуємо нагороду на Небі Амінь.

Розман Сергій

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин