Лисканич Роман

Проповідь в день пам'яті Іоанна Предтечі

Во ім`я Отца і Сина і Святого Духа!

 Ще за декілька тисяч років до Різдва Христового народ знав про його народження і весь цей час старозавітній народ супроводжувався праведними людьми, які пророчили про Його народження. Ці пророки приготовляли людей до прийняття Спасителя і весь цей час одні люди сприймали їхню проповідь, а другі навпаки гнали і вбивали цих пророків. І так відбувається в наші сьогоднішні дні одні люди сприймають слово Боже, а другі навпаки сміються над ним. І останнім із таких пророків був Іоанн Предтеча, який звершував цю волю Божу.

 Він народився в праведних Захарії і Єлизавет під час цього як злочестивий Ірод вбивав маленьких дітей Іоанн з мамою тікає в пустиню де і виростає. Відомо нам із Священного Писання що він харчувався диким гірким медом і акридами. Одяг у нього був із верблюжої шкіри. Проповідь Його була схожа до проповіді Ісаї такою доступної до людей, а саме життя Його суворе і строге як у пророка Іллі. Тоді коли Йому виповнилось 30 років Іоанн Предтеча виходить на проповідь, і саме перші Його слова були про покаяння: «Покайтесь бо наблизилось Царство Небесне». З цього часу Він став

 «Світильником що горів і світив» (Ін. 5,35). Його слова були подібні до молота які розбивав саме жорстокі людські серця. І далеко розійшлась звістка, що в іудейській пустині з'явився праведний чоловік подібний до древніх пророків. І багато людей із Єрусалима і Іудеї йшли до Іоанна на річку Йордан, щоб почути Його проповідь.

 Також Іоанн Предтеча хрестив людей тому називають Його хрестителем. Він заходив з ними в воду, перед тим як хрестити люди сповідували свої гріхи, але Він не відпускав їм їхні гріхи оскільки Ісус Христос в цей час ще не постраждав за нас грішних, не омив своєю чесною кров'ю гріхи наші. Але ця сповідь людям допомагала, вониусвідомлювали своє гріховне життя і цим самим ставали ближчим до Бога.

 До Іоанна Хрестителя також приходили фарисеї та садукеї в цей час це найбільш поширені секти. Фарисеї строго дотримувались закону Мойсеєвого і навіть вигадували своє придання старців. Робили добрі справи на показ людям і вважали себе святими. Ми знаємо з Євангелія причту про митаря і фарисея, як фарисей молився Богу, вихвалявся пере ним своїм праведним життям, і в водночас сміявся над митарем. Садукеї навпаки не вірили в Ангелів злих духів та про життя за гробом. Фарисеї та садукеї йшли до Іоанна Хрестителя для того, щоб показати свою ревність до спасіння і для того, щоб в його словах знайти неправду, але це все було відкрито Іоанну і Він починає говорити їм: «порожденіє Єхидни хто вам сказав що прийнявши хрещення зовнішньо не покаявшись у своїх гріхах ви зможете спастись». Сказано « не тільки відійди від зла но твори добрі справи», кайтесь поки не пізно бо сокира лежить при дереві, і дерево яке не дасть доброго плода тобто якщо людина не покається то його зрубають і кинуть в огонь вічний. Я хрещу вас водою но йде за мною сильніший який буде хрестити вогнем і Духом Святим якому я недостойний розв'язати ремінь взуття його. Тому, що він не тільки Спаситель но і суровий суддя. І так само як добру пшеницю відділяють від бур'янів і так само Господь відділить праведних людей від грішних. Кожна людина народжується і живе з гріхом тільки один Господь був без гріха, ми повинні брати приклад з Хреста і бути подібним Йому во всьому.

 І так дорогі браття та сестри із слів Іоанна Хрестителя ми бачимо, що після сповіді людина повинна змінювати своє життя, кожного разу удосконалювати себе. З життя святих людей ми знаємо що вони також падали грішили, але вони каялись і далі піднімались, покаяння тривало не одну годину і не один день, а все життя. На прикладі ми можемо бачити покаяння пророка та псалмопівця Давида який оплакував свій тяжкий гріх все своє життя. Також апостол Петро після того як зрікся Ісуса Христа, кожного разу при співі півня падав на коліна, та оплакував свій гріх. Передання говорить за нього що очі були постійно червоні, а на обличчі шрами від сліз.

 Людина хреститься один раз в житті тому, що в Священному Писанні говориться: «Один Господь, одна віра одне хрещення». Тоді коли людина хреститься прощається первородний і її особистий гріх. Святі отці покаяння називають другим хрещенням, в цьому таїнстві людині потрібно каєтеся протягом всього свого земного життя. На сповіді ми повинні відкривати всі наші гріхи, нічого не боятися не соромитись, так як нашу сповідь приймає сам Господь , а священник тільки посередник між Богом і людиною. На прикладі ми можем бачити як святому Павлу Препростому Господь відкрив як відбувається сповідь людей.

 Після того, як священик нагадає нам основні гріхи, починається сповідь, в якій і відбувається покаяння. Якби у нас були відкриті духовні очі, ми могли б побачити як відбувається покаяння, так, як це побачив святий Павло Препростий. Йому Господь за простоту дарував духовний зір і він бачив духовний світ так, як ми бачимо земний. До кожного, хто хоче покаятися, підходять Ангел Хранитель і диявол. Ангел Хранитель чекає, що людина повністю відкриє всі свої гріхи, а диявол вселяє: "Не треба тобі все говорити, що про тебе подумає духівник; Господь милостивий, Він тобі і так всі гріхи простить". Людина починає каятися, називати гріхи і з його вуст виходять змії різних розмірів, і якщо він все гріхи говорить, то всі змії з нього виходять. Духівник покриває його голову єпитрахиллю і читає молитву, і в цей час сам Господь говорить: "Прощаю тебе від всіх гріхів твоїх". Диявол зникає, а приступає до людини Ангел і душа Ангела радіє. І Ангел Хранитель надягає вінець на голову покаявшись людини, і він освячений, одухотворений відходить від сповіді ... Бачив Павло Препростий та інше. Підійшов на сповідь грішник, став свої гріхи говорити і з його вуст також стали виходити змії різних розмірів. Вирішив він один гріх назвати і почала з його вуст велика змія виповзати, але засоромився він і не назвав гріх, і змія знову в нього увійшла. А духівник запитує: "Нічого не залишилося?" - "Ні, - каже, - не залишилося" І духівник покрив голову єпитрахиллю і став читати молитву: "прощаю і дозволяю", а Господь говорить: "Не прощаю і не дозволяю". І людина відійшла з утаєних гріхом, і Ангел Хранитель став плакати, а диявол приступив до людини і каже: "Ось так завжди роби, Господь милостивий, Він знає немощі людини, Він тобі і так все простить". І ось ці дві людини підходять до чаші причащатися, приймати в себе Живого Христа, Творця Всесвіту і той, хто гідно покаявся, гідно і причастився: прийняв у себе Живого Бога, засяяв, а нерозкаяний грішник відійшов від чаші затьмарений, з ще більшим гріхом, а Ангел причастя у нього відібрав і замість Тіла Христового дав йому вугілля ...

 Тож дорогі браття та сестри будемо прибігати до таїнства покаяння так як Святі Отці нас повчають що чим більше ми будемо приходити до покаяння, тим будем бачити більше своє гріховне життя, з надією на молитви Іоанна Хрестителя ми станем подібним до доброго дерева яке приносить добрий плід, і цією доброю пшеницею, яку Господь забере в свою житницю, тобто в Царство Небесне. І будемо надіятися і молити Бога, щоб почути від Нього такі слова: «Прийдіть, благословенні Отця Мого, наслідуйте Царство, уготоване вам від створення світу ». Амінь.

Лисканич Роман

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Святой Симеон Новый Богослов, после высоких видений и откровений, всегда пересчитывал грехи свои, не только делом совершенные, но и в мысли бывшие, говоря так: я грешник в том-то произволением, я грешник окаянный в том-то волею, и подобное.

Преподобный Амвросий Оптинский