Проповідь на Торжество Православія

Во ім`я Отца і Сина і Святого Духа!

 Дорогі браття та сестри! Сьогодні особливий день, день торжества Православія, день Торжества Святої Православної Церкви, і невипадково цим днем названо Саме першу неділю Великого Поста.Неділю особлих подвигів як духовних так і тілесних.

  І щоб увіковічити перемогу Православних над її ворогами, Свята Церква постановила кожний рік згадувати і святкувати встановлення свята почитання Святих ікон в сьогоднішній день. Но був і такий час, коли поклоніння Святим іконам людям стояло життя і навіть смерті. Тоді не тільки заборонялось людям поклонятись іконі Спасителя, но даже і тримати ікони Божих угодників в себе в дома ввжалось за великий злочин.І таке безуміє продовжувалось не рік, не два,не три а більш ніж сто років.

 Дорогі браття та сестри, коли уявляєш собі це страшне гоніння даже не знаєш, що говорити і що казати,щоб об,яснити це страшне гоніння.І тут у нас дорогі браття та сестри виникає питання,а щож такого поганого зробили Святі ікони, щоб вони стали причиною такого важкого гоніння?Відповідь на це питання нам дають Святі Отці. Ще в перші віка Християнства один нечестивий імператор влаштував велике гоніння на людей які почитали Святі ікони. Адже не перед іконами Святих не їхньою благодатною допомогою вирішувалась доля різних держав і країн. Згадаймо дорогі браття та сестри житіє Свяиої Марії Єгипетьської і задумаємось,а щож саме змусило поміняти Її життя.Згадаймо,що саме погляд на ікону Божої Матері яка була на Ієрусалимському Храмі поміняв життя великої грішниці на правильний спаситель¬ний шлях Спасіння.

 І як нам після цього не почитати Святі ікони, коли сам Господь Спаситель роду людського положив Першим хворий цар Авгарь Господь послав для нього відбиток Свого Пречистого Оброза, і коли цар приложився до Образа Спасителя то отрима зцілення своєї невиліковної хвороби.

 Дорогі браття та сестри,а як ми з вами зараз почитаєм святі ікони?Дуже часто приходиться бачити,що Святі ікони в нас знаходяться в дуже поганому стані,на превеликий жаль приходиться бачити,що Святі ікони в нас валяються на підвіконниках чи ми використовуєм ікони замість закладок в книзі,а це дорогі браття та сестри маленьке гоніння на Святі ікони нашого часу.

 Також приходиться чути,що багато говорять,що нам взагалі непорібно молитись до Святих ікон,бо як вони говорять що можуть молитись до Госпда і без Святих ікон. нашому земному житі у нас буває наскільки багато земних справ,що ми їх забуваєм і потрібно їх записувати в записну книгу,щоб не забути.Так і в нашому духовному житті ікони Святих нагадують нам про молитву. Так говорили і розмірковували про Святі ікони древні Захисники іконопочитання,і проливали за Святі ікони свою пречисту кров.А миж зараз дорогі браття та сестри будем проливати перед святими іконами свої молитви,за те,що промисл Божий не дав злу іконоборства утвердитись в Православній Церкві.Амінь.

Рожицький Вiталiй

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин