Проповідь на тему: «Молитва і її важливість для кожної людини»

Во ім`я Отца і Сина і Святого Духа!

 Божою милістю дорогі браття та сестри ми разом з вами пройшли вже дві неділі святого поста і в цей воскресний день хочеться нагадати собі: для чого ми ходимо в храм і які труди ми тут звершуємо. А труди ми звершуємо неабиякі – труди молитви, це сама найвища справа в нашому духовному житті.

 В першу чергу хочеться сказати, що молитва – це є Дар Божий, який може отрима-ти кожна людина. Але звичайно для цього потрібно багато потрудитися над самим собою. Прикладом для нас служить Сам Господь наш Іісус Христос, Який молився в Гефсиман-ському саду до тих пір, що навіть кровавий піт стікав по Його обличчю – ось справжні труди молитви. Але молитва буває різною по словам преподобного Іоанна Касіана Римлянина є молитва просительна, хвалебна та благодарственна (2; 352).

 Також дорогі браття та сестри часто буває в нашому житті, що ми говоримо такі слова: «я не монах, не священик і мені не потрібно дуже часто і багато молитися». Але апостол Павел ясно пише, що непрестанно моліться і святий Григорій Палама, пам'ять якого ми сьогодні святкуємо, говорить, що ці слова відносяться до всіх православних хри-стиян, ким би вони не були (2; 458). Тому що молитва – це розмова з Богом. Це є той мо-мент коли ми з'єднуємося з нашим Творцем, маємо можливість відчути Його любов до нас, але нажаль, зазвичай, ми не готові відчути всю повноту молитви, тому що наш розум десь дуже далеко літає, наші почуття не зібрані і думки нас уносять далеко за межі храму. І буває це із-за того, що йдучи в храм ми займаємося: празнослів'ям, осудженням наших ближніх і т.д., а прийшовши в храм, ми бачимо знайомих людей і знову починаємо гово-рити, а тут вже і літургія почалася і ми так і не налаштували себе на молитву. А щоб себе налаштувати треба постійно мати пам'ять про Бога і завжди мати Його перед собою.

 І ще буває такий момент в нашому житті, коли ми говоримо, що Господь нас не чує і не хоче нам допомагати в тій чи іншій проблемі. В першу чергу це із-за того, що наша молитва не уважна і безвірна немає віри в те, про що ми просимо. І це показує нам слідуючий приклад:

 Давнгим-давно жив в одному монастирі старець, до якого приходили люди з різни-ми життєвими проблемами і просили його святих молитов. Одного разу, коли подвижник молився в своїй келії, в нього виникла думка: «Чому буває так, що люди і в церкву ходять, Богу моляться, а живуть так погано і гріхів не позбуваються? Невже настільки суєтна наша молитва?». І ось, перебуваючи в таких думках, він заснув. Перед ним постав ангел Божий, обійняв його крилом і підняв високо над землею. І в цей час старець почув звуки, старець запитав ангела: «Що це за звуки?». На що ангел відповів: «Це святі молитви, тільки їх тут чути». – «Але від чого вони такі тихі, тепер же всі люди на службі?». Ан-гел поглянув на подвижника і сказав: «Ти дійсно хочеш знати? – то поглянь!». Тоді вони спустилися в храм, де йшло богослужіння. І раптом старець спитав ангела: «Чому так тихо в храмі під час службу, не чути хору і людей?». – «Зараз ти все зрозумієш!» - і до-торкнувшись до декількох людей він відкрив подвижнику їхні думки. Одні думали про те, хто як вдягнений, інші про гроші і т.д. І тоді монах заплакав і зрозумів чому Господь не чує молитви людей, але раптом в самому кінці храму почувся голос. Старець почав шука-ти звідки він лунав і, підійшовши в кінець храму, він побачив дівчинку, яка стояла на колі-нах і слізно молилася Богу про те, щоб Він зцілив її батька від хвороби. «Ось такі молитви бувають почуті Богом на небі і Він з любов'ю відгукується на них» (1; 196).

 А ще буває так, що ми молимося Богу тільки в окремих випадках. Наприклад: коли ми хворіємо і то тільки тоді коли лікарі розводять руками, ми звертаємося до Бога, заказу-ємо молебни, акафісти і тому подібне. А молитва ж повинна бути постійною та щирою, щоб вона йшла від серця, ну і звичайно віра, що Господь нам допоможе.

 Також треба сказати про те, що молитва повинна бути пов'язана з любов'ю до всіх в особливості до своїх ворогів. Має бути так, щоб в нашому серці не було ніякої злоби, тому що якщо ми будемо молитися і в той же час мати на когось образу, то така молитва буде просто безкорисною і не принесе ніяких плодів для нашого спасіння.

 А тому дорогі браття і сестри будемо старатися настроювати себе на молитву, при-кладати для цього максимум зусиль, щоб не почути нам тих слів, які Господь сказав фари-сеям: «Приближаются Мне людие сии усты своїми и устнами чтут Мя серце же их далече отстоит от Мене всуе же чтут Мя» (Мф. 15; 8-9). Амінь!

Тетеря Іван

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Надлежит тебе приступать к молитве с таким настроением, чтобы тебе желалось одной Божественной воли, а никак не своей собственной... Того же, о чем наверно знаешь, что оно благоугодно Богу, как, например, добродетели, ищи и проси для того, чтоб наипаче благоугодить Богу и добрее послужить Ему единому, а не с другою какою целию, хотя бы духовною.

Преподобный Никодим Святогорец