Другие статьи

Методика диспута с сектантами
Методика диспута с сектантами
Людям, желающим отстоять православие от нападок сектантов, можно предложить использовать следующие советы (исполнимые, естественно, только при том условии, что у собеседников есть достаточно времени для общения и взаимный интерес друг к другу)


сила влияния жены на мужа
В чем состоит сила влияния жены на мужа
Женщина имеет великую силу как для добродетели, так и для порока», — говорит святой Иоанн Златоуст. «Никогда никакие силы мужчины (в семье) не могут устоять перед добром или злом женщины


Как прогнать нечистую силу?
Как прогнать нечистую силу?
Пьющих людей, дошедших до белой горячки, а по сути уже одержимых бесами, врачи пытаются спасти лекарственными препаратами.
святкування памʼяті преподобного Іова Почаївського
Урочисте святкування памʼяті преподобного Іова Почаївського
10 листопада Православна Церква урочисто відзначає памʼять преподобного Іова Почаївського. Почаївська Духовна Семінарії особливо святкує цей день

современный миссионер
Каким должен быть современный миссионер
«Все члены Церкви, как Тела Христова, призваны быть миссионерами в широком смысле слова и нести общецерковное апостольское служение. Поэтому каждый православный христианин обязан осознавать возложенную на него ответственность свидетельства.


Мысли о добре и зле
Мысли о добре и зле
Когда человек поворачивается лицом к Богу, все пути его ведут к Богу. Когда человек отворачивается от Бога, все пути ведут его к погибели. Кто полностью отрекается от Бога — и словом, и сердцем


Воспитываем детей
Воспитываем детей, но не перегибаем палку
Заботы родителей о родившемся дитяти прежде всего сосредоточиваются на его физическом воспитании, на уходе за телом и питании маленького, еще беспомощного существа.


Какие молитвы угодны Богу?
Какие молитвы угодны Богу?
Состояние духовного огрубления или одичания в современное время очень тяжело и опасно, ибо выйти из него опять на правильную дорогу гораздо труднее, чем встать на эту дорогу только что начинающему новичку.


Миссионерство в школах
Миссионерство в школах и других учебных заведениях
За последнее десятилетие в большинстве регионов нашего государства произошли изменения в сфере деятельности образовательных учреждений, связанной с представлением о духовной жизни личности.


Как священник может помочь заключенным
Как священник может помочь заключенным
Работа с режимными учреждениями ГУИН (Главное Управление Исполнения Наказаний) отличается своей особой спецификой

Проповідь в день памяті преп. Іова Почаївського

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

  Під час монашого постригу інока облачають в особливі одежі, які собою символізують військову одежу воїна. Кожен воїн зобов’язаний захищати межі своєї Батьківщини та немічних людей. І ось монах, який ступає на цей подвиг, він як і воїн повинен стати на стражі своєї душі і не тільки сам спасатися, а і допомагати тим, які потребують цього. Таким істинним монахом, істинним воїном Христовим, який і сам провів святе життя і багатьом допомагав спасатися, був преподобний і богоносний отець наш Іов.

 Волинський святий, молитвеник Почаївської Лаври, Небесний Покровитель нашого Духовного закладу і цього святого храму, преподобний Іов народився давно, ще у ХVІ столітті. Ми знаємо, що він прожив довге, сторічне й благочестиве життя. Під час свого земного життя преподобний показав нам приклад багатьох християнських добродетелей, взираючи на які ми з вами можемо вести добре благочестиве християнське життя і спасати наші душі. Але для нас, представників духовної школи, де виховуються майбутні пастирі і учителі церковні, важливий особливо пастирський подвиг і пастирський досвід нашого Небесного Покровителя.

 Нам відомо із його життєпису, що по запрошенню благочестивого князя Костянтина Острозького, преподобний ще в молодих роках, перейшов із монастиря на Івано-Франківщині в Дубенський монастир. Чому князь Костянтин Острозький запросив сюди преподобного? Ця територія особливо страждала від насадження уніі. І ось преподобний Іов, маючи хороший досвід і, будучи хорошим проповідником, тут на нашій землі став захисником Православ’я. Він багато навчав словом, звертався і з письмовими повчаннями, щоб люди трималися чистоти Православ'я і не спокушалися тим обманом, який пропонується через унію. Адже унія насаджувалася неправедним шляхом. Обряд залишався грецький, але догмати і підхід до духовного життя був католицьким. І ось преподобний Іов трудився над тим, щоб люди не тільки по зовнішності, але внутрішнім життям залишалися православними, щоб вони жили тими істинами, які преподали нам святі апостоли та отці перших століть. Проходив час, і преподобного за його труди почали прославляти. Та преподобний боявся цього. І ось він втікає із Дубенської обителі і поселяється на Почаївській горі в печері, де можна було спокійно молитися, подвизатися і спасати свою душу. Але і тут цей подвижник звернув до себе увагу інших іноків. Всі побачили, що це людина святого життя, брали з нього приклад і настирливо просили стати ігуменом Почаївського монастиря. Преподобний смиряється перед проханнями іноків та приймає на себе хрест ігуменства.

 Будучи в Почаєві, преподобний також піклується про просвіту. Було відкрито типографію . Сам преподобний написав багато творів у захист православної віри. Пізніше ці твори були видані книгою «Почаївська бджола». Уже в старчеському віці, на початку ХVІІ століття,преподобний був присутній у Києві на соборі, де ще раз підтвердив , що Почаївський монастир стоїть в істині, і тим самим закликав і інших людей стояти в Православ’ї і не спокушатися уніатськими проханнями.

 В сьогоднішній день, день пам’яті преподобного Іова, ми стали свідками, як випускний клас нашої Семінарії став учасником уособливого священнодійства.Вихованці прийняли першу ступінь священства– чтеців. Ці юнаки, які готуються служити Богу, постепенно приймають певні ступені посвяти, одержуючи особливі благодатні дари для укріплення в цьому нелегкому служінні. Можна сказати, що вони продовжують справу преподобного Іова, який проповідував, захищав і допомагав немічним людям правильно розуміти істини і жити ними. Сподіваємось, що наші юні випускники, будуть хорошими послідовниками преподобного, беручи завжди його в приклад.

 Дорогі браття та сестри, ми живемо в складний час. Диявол як і колись, так і зараз продовжує боротьбу проти Церкви Христової. І ось зараз особливо він старається, умалити авторитет, Церкви в лиці інших людей, умалити авторитет Лаври і інших святинь. Зокрема зараз популярна думка, що потрібно перевести Лавру у статус заповідника, щоб, мовляв, усі могли йти, тому це є наша національна святиня. Почаївський монастир, це є не тільки національна, а й світова святиня, до якої прибігають люди з усіх країн і різних материків. Але це є святиня, де людина має змогу помолитися, поклонитися, одержати благодать Божу, одержати ті настанови, які потрібні людині для духовного життя і для боротьби зі злом. Заповідник – це музей, і в ніякому разі не хотілося б, щоб чудотворні ікони чи мощі угодників Божих ставали б просто експонатами, на які могли із здивуванням дивитися люди. Хотілося б, щоб і наші випускники і кожен з нас став на стражі духовних цінностей, які завжди були притаманні нашому благочестивому народу.

 Зараз нам нав’язують інші цінності, цінності західні, де, на жаль, втрачається цнотливість, втрачається вірність, втрачається благочестя, якими жили наші предки. Прикро слухати, але на Заході зараз частички мощей угодників Божих з папськими сертифікатами можуть продаватися з аукціона і їх можуть придбати просто люди зовсім невіруючі ,щоб прикрасити свою колекці. Нам така духовність непотрібна. Ми живемо тим, що ці святиньки поруч з нами. Кожен день стараємось до них приложитися, помолитися і попросити заступництва за нас грішних.

 Дорогі браття і сестри, на стражі істини повинен ставати кожен з нас. Звичайно ,боротися зі злом у світових масштабах ми не можемо, в якійсь мірі воно і непотрібно. Часто хто говорить за мир у всьому світі, не може навести мир у своїй сім’ї чи врегулювати мир у своїй душі. Хотілося б, щоб кожен із нас став на стражі своєї душі і не впускав в душу зло; щоб кожен став на стражі своєї сім’ї, щоб сім’я зберігала традиційні відношення до духовного життя, а не спокушалася нововведеннями. Кожен з нас є маленька частинка суспільства, маленька частинка Церкви Христової, і якщо ми будемо себе зцілювати, зцілювати свою сім’ю і захищати від всякого зла, то помаленьку буде зцілюватися і буде захищена велика частина Церкви Христової чи велика частина суспільства. А преподобний Іов, який в той час, уже будучи немічним старцем, виступав на захист Православ’я, зараз особливо буде з кожним з нас, хто хоче бути православним, хто бажає зберегти те, що нам преподали угодники Божі, хто хоче спасатися. Амінь.

Протоієрей Василь Горюк

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ