Семинарский храм

14.03.2021 г. | Сторчовий С. В.
«Изгнание Адама и Евы из рая». Фреска Маззаччо. 1427-28. Церковь Санта-Мария дель Кармине, капелла Бранкаччи. Флоренция.
Прощена неділя

 Перед тим як вступити у Великий піст, Церква підготовляє нашу свідомість до подвигу поста і молитви. Своїми службами, в молитвословіях і піснеспівах Церква старається пробудити нас до покаяння.

 Ми знаємо, що гріх став причиною падіння наших прародителів. Адам будучи самим досконалим творінням Божим, носячи Його образ і подобіє, будучи другом Божим і володарем над іншими створіннями, через гріх, тобто нарушивши заповідь Божу, відпав від свого Творця, вступив у ворожнечу з Богом, був позбавлений блаженства й слави. Не могли перші люди знову повернутися до райського життя, тому що гріх ввійшов в їхню природу. Не може грішник наслідувати життя вічне, якщо не очиститься від свого гріха, не понесе подвиг покаяння і молитви.

 Гріх лежить на серці кожного, хто попадає в його сіті. А буває і навпаки, яку радість і мир відчуває наше серце, коли подолавши всі труднощі і перешкоди ми звільняємося, очищаємся від гріха. Тоді хочеться жити, радіти і насолоджуватися в мирі, тишині і повній гармонії зі своєю совістю.

 Простити обідчиків – нелегка річ, це знає кожен зі свого життєвого досвіду, але простити необхідно, тому що це веління Божественного закону, закону духовного життя, без якого немає справжнього християнства.

 З понеділка, 15 березня, ми вступаємо в очищувальні дні святого посту, а тому, дорогі браття і сестри, попросимо у Бога благословіння, а у святих угодників Божих – помочі, щоб зм'ягчилися наші серця, щоб ми могли від душі простити всіх своїх кривдників, а через прощення інших і самим отримати прощення від Бога.

Сторчовий С. В.