Новости семинарской жизни

28.04.2019. Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії

27.04.2019. Богослужіння Страсної П'ятниці та Страсної Суботи

25.04.2019. Богослужіння у Великий Четвер

22.04.2019. Ректор семінарії очолив богослужіння на свято Вхід Господень до Єрусалиму

11.04.2019. В Почаївській семінарії звершили читання покаянного канону

08.04.2019. Ректор семінарії очолив богослужіння в семінарському храмі на свято Благовіщення

05.04.2019. В Почаївській семінарії звершили чернечий постриг

01.04.2019. Служіння ректора в Хрестопоклонну неділю Великого посту

18.03.2019. В день Торжества Православ'я в Почаївській семінарії звершили святкову літургію

15.03.2019. П'ятниця першого тижня Великого посту

10.03.2019. Викладачі та вихованці семінарії звершили чин прощення перед початком Великого посту

03.03.2019. Служіння ректора: неділя м'ясопустна

16.02.2019. Ректор семінарії очолив богослужіння на свято Стрітення Господнє

13.02.2019. В день пам'яті Собору вселенських учителів і святителів в Почаївській семінарії відбулося богослужіння

01.02.2019. Вихованці Почаївської семінарії відвідали історико-художній музей

19.01.2019. На свято Богоявлення ректор семінарії єпископ Іов звершив святкове богослужіння і велике освячення води

14.01.2019. 14 січня на свято Обрізання Господнього в семінарії звершили Божественну Літургію

07.01.2019. Різдвяне богослужіння в Почаївській духовній семінарії

05.01.2019. Вихованці семінарії приступили до Таїнств Сповіді та Причастя

Семинарский храм

28.04.2019 г.| Сторчовий С.В.
Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії

Пасха Христова — торжество із торжеств...

 28 квітня 2019 року в семінарському храмі відбулося Пасхальне богослужіння. Пасха Христова — торжество із торжеств. Торжественне богослужіння очолив ректор семінарії єпископ Шумський Іов (Смакоуз), якому співслужили викладачі та студенти в священному сані. Богослужбові пісне співи виконував семінарський хор.

 Перед початком богослужіння вихованці 4-го класу прочитали книгу Діяннь Апостольських.

 Богослужіння в пасхальну ніч в семінарії розпочалося з пасхальної полуночниці під час якої плащаниця священнослужителями заноситься в алтар. Пасхальна утреня розпочалася торжественним хресним ходом навколо семінарського храма, під час якого Владика ректор, священники, семінарський хор та віруючі співають «Воскресение Твое Христе Спасе», щоб подібно до жінок-мироносиць зустріти воскресшого Господа.

 Далі вже зі співом «Христос воскресе», коли все духовенство зайшло в храм розпочався пасхальний канон. По завершенні утрені в семінарському храмі розпочалася Божественна Літурія. Особливістю пасхального богослужіння є читання Євангелія на різних мовах, що свідчить про те, що апостольська проповідь розповсюдилась по всій землі для всіх народів. В семінарському храмі пасхальне Євангеліє було прочитано на шестьома мовами.

 По завершенні богослужіння владика ректор освятив артоси та пасхальні кулічі прихожан семінарського храму.

 Слово «Пасха» бере свій початок з Старого Заповіту і означає – «проходити повз» в знак події виходу євреїв з Єгипту і єгипетського рабства. Ангел який поражав єгипетських первенців проходив повз будинки євреїв бо бачив кров Пасхального агнця. В християнській Церкві "Пасха" отримує особливий зміст і означає перехід від смерті до життя, від землі до неба, що виражається і в святкових піснеспівах: "...Пасха, Господня Пасха, от смерти бо к жизни и от земли к небеси Христос Бог нас приведе, победную поющия..."

Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії Пасхальне богослужіння в Почаївській семінарії